Karaborsada oldukça rağbet görüyordu! Çipli çözüm buldular! Artık kolayca tespit edilebilecek!

Güney Afrika'da gergedan kaçakçılığını önlemek için bilim insanları harekete geçti. Bilim insanları, radyoaktif madde içeren çip sayesinde gergedanları korumaya aldı.

Güney Afrika'da bilim insanları, kaçakçılığı önlemek için gergedanların boynuzuna radyoaktif madde yerleştirdi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Waterberg bölgesinde yer alan Limpopo koruma alanında, araştırmacılar bir gergedanın boynuzuna radyoaktif çip taktı.

BOYNUZUNA İKİ TANE YERLEŞTİRİLDİ 

Witwatersrand Üniversitesi'nden James Larkin, gergedanlardan birinin boynuzuna iki adet radyoaktif çip yerleştirdiklerini söyledi.

Larkin, "Rhisotope" adlı proje kapsamında gergedanların profesyonelce uyutulduğunu ve hayvanların işlem sırasında acı çekmediğini belirtti.

DOZU OLDUKÇA DÜŞÜK 

Bilim insanı, radyoaktif maddenin dozunun çok düşük olduğunu ve hayvanın sağlığını ya da çevreyi hiçbir şekilde etkilemeyeceğini ekledi.

Aynı üniversiteden Nithaya Chetty de radyoaktif maddenin "boynuzu işe yaramaz ve insan tüketimi insan için zehirli hale getirdiğini" ifade etti. 

Güney Afrika Çevre Bakanlığı'nın verilerine göre geçen yıl, çoğu devlet tarafından işletilen parklarda 499 gergedan öldürüldü. Bu, 2022'ye kıyasla yüzde 11'lik artışa denk geliyor. 

Larkin, boynuzlara yerleştirilen radyoaktif çiplerin, uluslararası çapta sınır karakollarında "nükleer terörizmi önleme amacıyla yerleştirilen dedektörlere yakalanacak güçte olduğunu" belirtti.

ETKİSİ 5 YIL BOYUNCA DEVAM EDECEK

Ayrıca boynuzdaki çipler, sınır görevlilerin kullandığı el tipi radyasyon dedektörleri tarafından da algılanabilecek. 

Çiplerin 5 yıl boyunca etkisini koruyacağı da aktarıldı. 

BOYNUZLARINI KESMEYİ DENEMİŞLERDİ

Gergedan boynuzları karaborsada oldukça rağbet görüyor. Araştırmacılar, ilk etapta gergedanların boynuzlarını keserek kaçakçılığı azaltmaya çalışmış fakat bunda başarılı olamamıştı. 

Yetim gergedanların bakıldığı koruma alanının yöneticisi Arrie Van Deventer, "Belki de kaçak avcılığı durduracak yöntem budur. Şimdiye kadar duyduğum en iyi fikir" dedi.

Sonraki Haber