Karadeniz Eylem Planı için düğmeye basıldı... Bakanlık Karadeniz'deki konutları inceleyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu ay sonunda Karadeniz bölgesindeki 4 ilde konutların durumunu inceleyerek riskli yapıların yıkılmaları ve daha güvenli konutların inşası için bir çalışma başlatıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karadeniz bölgesindeki yapıların daha güvenli hale getirilmesi için yapacakları çalışmayla ilgili şunları söyledi:

"Ay sonuna kadar Karadeniz'e ilişkin eylem planımızı tamamlamış ve bu ay sonu veya önümüzdeki ayın ilk haftası açıklamış olacağız, diğer taraftan da Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ilimizde dere güzergahı üzerindeki şu an iklim değişikliği sebebiyle olmaması gereken binaların tespitini de bir ay içinde tamamlayacağız. İnşallah bu 4 ilimizde bu tespitleri yapıp vatandaşlarımızı sağlam, güvenli konutlarına taşıma sürecine ve yeni inşaatların yapım sürecine bu yıl içinde başlamak istiyoruz."

- Sel bölgesinde incelemelerde bulundu

Bakan Kurum, Trabzon’un Araklı ilçesinde meydana gelen sel felaketinin ardından bölgeye gelerek inceleme yaptıktan sonra açıklamalarda bulundu. 

Bakan Murat Kurum yaptığı açıklamada bölgede hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek selden en çok etkilenen okul ve iki derenin birleşim noktasında olan tüm binaları kaldırılacağını söyledi. 

Bakan Kurum, daha önce bu dere güzergahı üzerinde yıllardır yaşanan sellerde sağlam duran binaların artık duramaz hale geldiğini belirterek, “18 Haziran günü Araklı'da meydana gelen sel nedeniyle bugün itibariyle 7 vatandaşımız vefat etti 3 vatandaşımız kayıp ve 2 de yaralımız var. Yaralıların hastanede tedavileri sürüyor. Diğer yandan yaptığımız hasar tespit çalışmaları çerçevesinde şu an itibari ile 9 bina yıkık 12 bina ağır hasarlı durumda. Bütün bakanlıklarımız ve birimlerimiz valilik koordinasyonunda çalışmamızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak adına gerekli herşeyi yapıyoruz. Bakanlığımız yine iklim değişimiyle ilgili bir çalışma başlattı. Çalışmalarımızda artık son safhaya geldik. Küresel değişim sebebiyle hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan seller yağmurlar, heyelanların ve afetlerin şiddeti ve sayısı artmakta. Biz de artık ülkeler olarak iklim değişikliği konusunda tedbirler almak zorundayız. Bu çerçevede bilhassa Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan bu afetlere karşı şehirlerimizin ve köylerimizin altyapılarını güçlendirme adına tedbirler alacağız. Daha önce bu dere güzergâhı üzerinde yıllardır yaşanan sellerde sağlam duran binalarımız artık duramaz hale geldi. O yüzden eylem en önemli projesi şudur; tüm Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Ordu, Trabzon ve Giresun illeri öncelikli illerimiz. Bu illerimizdeki şehrin içinden geçen derelerde ve bu derelerin koruma bandı içinde kalan veya şu an iklim değişikliği nedeniyle artık burada olmaması gereken binaları birinci, ikinci, üçüncü öncelik olarak tespitlerini yapıyoruz. Bir ayın içinde bu tespitleri tamamlanmasına müteakip bakanlığımız TOKİ Başkanlığımızın eliyle bu dört ilimizde dere güzergâhı üzerinde yaşayan vatandaşlarımızın taşınması amacıyla konutlar üretecek ve bu konutlara vatandaşlarımızı hiçbir şekilde mağdur etmeyecek şekilde taşınma yardımı ve kira yardımı vermek suretiyle de bu konutlara vatandaşlarımızı taşıyacağız. Bu çerçevede vatandaşlarımızın hem can hem de mal güvenliğini korumuş olacağız” dedi. 

- "Depremler kadar heyelan ve sellerin Karadeniz Bölgesi için önem arz ettiğini hep birlikte görüyoruz” 

Bakan Kurum depremler kadar heyelan ve sellerin Karadeniz bölgesi için önem arz ettiğini ifade ederek “Açıkçası bu depremler kadar heyelan ve sellerin Karadeniz Bölgesi için önem arz ettiğini hep birlikte görüyoruz. O yüzden de bu tedbirleri daha da arttırarak almak zorundandayız. Bu tedbirleri alacağımızı da tüm vatandaşlara buradan duyurmak istiyorum. Bu heyelanda ve selde hayatını kaybeden 7 vatandaşımıza yaralı iki vatandaşımıza ve inşallah yakın zamanda sağ sağlim bulma ümidiyle o üç vatandaşımızı da arıyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bütün milletimizin, Trabzon’un, Araklı’nın ve tüm milletimizin başı sağ olsun.” diye konuştu. 

- Fırtına Vadisi'nde kaçak yapıların yıkımında sona gelindi

Öte yandan Rize'nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Fırtına Vadisi'nde yapılan kaçak yapıların yıkımında sona gelindi.

Rize'nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Fırtına Vadisi'nde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yıkım ihalesinin ardından 21 kaçak ve ruhsatsız yapıyla ilgili İl Özel İdaresince 11 Haziran Salı günü başlatılan çalışmalarda, 15 binanın yıkımı tamamlandı, 4 bina da yarın yıkılacak.

İranlı turistlerin konakladığı 2 ahşap bungalov ise müşterilerin ayrılmasının ardından gelecek hafta sahipleri tarafından sökülecek.

Rize Valisi Kemal Çeber, kaçak yapılan ve dere yataklarındaki tehlikeli binaların yıkımının insan sağlığı açısından kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Son olarak Trabzon'un Araklı ilçesinde yaşanan sel ve heyelan sonrası dere kenarındaki yapıların bir kez daha dikkati çektiğini vurgulayan Çeber, 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin kayıp olduğunu anımsattı.

- "Ne olur kaçak ve ruhsatsız yapı yapmayalım"

Çeber, devletin mağduriyetlerin giderilmesi için var gücüyle çalıştığını ifade ederek, "Bizler de Fırtına Vadisi'nde, Ayder ve diğer yaylalarda kaçak yapılar ve dere yataklarındaki yapılarla mücadele ediyoruz. Amacımız vatandaşımızı mağdur etmek değil. Ne olur ama ne olur kaçak ve ruhsatsız yapı yapmayalım." dedi.

Fırtına Vadisi ve yaylalardaki yıkımlardan dolayı vatandaşların sitem ve kızgınlıklarının kendisine ulaştığını aktaran Çeber, "Kamu yararı için, bazen bize kızan vatandaşlarımızın da can güvenliği için kötü adamlar oluruz. Bundan da hiç gocunmayız. Derelerin içinden binalar çıkarıyoruz. Derelerin içinden turizm tesisi denilen yapıları söküyoruz. Yazıktır, günahtır, kötü örnektir." ifadesini kullandı.

"Kurallar çerçevesinde tutanakları tamamlayarak yıkımları gerçekleştiriyoruz"
Vali Çeber, kaçak yapıların hepsini yıkacaklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"(Yapılırken devlet niye yapımına müsaade etti?) deniliyor. Devlet müsaade etmiyor. Elimizde bir mevzuat var. En hızlı işletince 6 ay sürüyor. Mevzuat uygulanırken vatandaş mührü söküyor. Büyük masraflar yapıyorlar. Biz de hiç memnun kalmadan yıkımları gerçekleştiriyoruz. Kurallar çerçevesinde tutanakları tamamlayarak yıkımları gerçekleştiriyoruz."

Sonraki Haber