Kayseri'de yatan koca bir tarih keşfedilmeyi bekliyor!
13. yüzyılda inşa edilen Karatay Han, etkileyici mimarisi ve tarih kokan her köşesiyle keşfedilmeyi bekliyor. İnşa edildiği ilk günden itibaren mimarisinin aslını koruyan Karatay Han, görenleri etkilemeyi başarıyor.
Kayseri-Malatya güzergahında ve Karadayı köyünde bulunan Karatay Han, şehir merkezinin 45 km mesafede yer alıyor. Selçuklu Dönemi'nde asırlar önce yapılmış bu mimariye baktığınızda, kalın taş duvarı işgal edilemez ve görkemli ve işlemeli girişiyle adeta görenleri büyülüyor.
Kayseri’de adeta koca bir tarih yeniden keşfedilmeyi bekliyor. Özellikle Selçuklular Dönemi’ne ait eserleriyle dikkat çeken Kayseri’de inşa edildiği ilk günkü mimarisiyle aslını korumuş olan Karatay Han Kervansaray’ı görenleri kendine hayran bırakıyor. Dönemin Selçuklu veziri Cellaleddin Karatay tarafından Bünyan İlçesi’nde yaptırılan Karatay Han mimarisi bozulmadan ve vakfiyesi günümüze kadar korunarak ulaşan tek kervansaray olma özelliğine sahiptir.
Karatay Kervansarayı iki bölümden oluşuyor. Yazlık ve kışlık bölümleri bulunan bu kervansaray ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Yazlık kısmı avluluk olan bu kervansarayın kışlık kısmı ise tamamen kapalıdır.
Karatay Kervansarayı'nın bu iki bölümü aynı zamanlarda inşa edilmemiştir. Yazlık ve kışlık bölümleri farklı dönemlerde inaş edilen kervansarayın kışlık kısmını Sultan 1. Alaeddin Keykubat, avlu kısmını ise Gıyasettin Keyhüsrev zamanında tamamlanmıştır.
İhtişamlı ve abidevi görünüşe sahip olan bu kervansarayın içerisinde odalar, hamam, mescit ve türbe bulunmaktadır. Selçuklu Dönemi'nde ticaretin gelişmesinde önemli rol oynayan kervansaray ticaretin işlek olduğu yol üzerinde bulunuyordu. Uzun yıllar hizmet veren Karatay Han, hem güvenliğin sağlanması hem de dinlenme amacıyla kullanılmıştır.