Kazdağlarında maden uğruna doğa katliamı! Binlerce ağaç katledildi, bölgenin suyuna zarar verildi, meyvelere hastalık bulaştı

Türkiye'nin akciğerleri Kazdağlarından maden çıkarmak uğruna Kanadalı altın madeni şirketi Alamos Gold ve Nurol Holding’e bağlı TÜMAD Madencilik doğa kıyımı yaptı. Şirketlerin Kazdağlarına verdiği zararı tv100 yerinde görüntüledi. Maden uğruna binlerce ağaç kesilirken bölgenin suyuna da zarar verildi. tv100'den Devrim Tosunoğlu'nun özel haberi...

This browser does not support the video element.

Kanadalı altın madeni şirketi Alamos Gold, Kazdağlarının Balaban ve Kirazlı mevkisinde yaklaşık iki yıl önce siyanürle altın çıkarmak istiyordu. ÇED raporunda 45 bin 650 ağacı keseceğini belirtti. Kanadalı şirket, Türkiye’nin akciğerlerinin altını üstüne getirdi. Şirket altın uğruna doğayı katletti. Kazdağlarına hançer vurdu, en az 347 bin 815 ağacı kesti. 

VATANDAŞLAR GÜNLERCE EYLEM YAPTI

Türkiye ayaklandı, ülkenin dört bir yanından insanlar, sel olup doğayı korumak için Kazdağlarına aktı. Vatandaşlar “su ve vicdan nöbeti” başlattı, günlerce eylem yaptı. İnsanların eylemi sonuç verdi ve şirketin maden kurması için gerekli izinleri yenilenmedi, maden kapatıldı. Kanadalı katliam şirketi Alamos Gold bölgeden gönderildi. 



tv100 ALAMOS GOLD'UN VERDİĞİ ZARARI GÖRÜNTÜLEDİ

Katliamın üzerinden iki yıldan fazla zaman geçti ancak geride acı bir manzara kaldı. Kazdağlarının yarası halen kapanmadı. tv100 yeniden bölgeye gitti ve Alamos Gold’un doğaya verdiği zararı yeniden görüntüledi. Alamos Gold, Kazdağlarında ağaçların arasında çorak bir alan bıraktı…



TÜMAD MADENCİLİK DOĞA KIYIMINI SÜRDÜRÜYOR

Nurol Holding’e bağlı TÜMAD Madencilik, Kazdağlarının Lapseki ilçesinde kalan bölümünde doğa kıyımını sürdürüyor. Yaklaşık 6 yıldır bölgede faaliyet yürüten TÜMAD Madencilik, çevre kıyımına her gün yenisini ekliyor. Kesilen ağaç sayısı her geçen gün artış gösterirken şirket alanını genişletiyor.



BÖLGENİN SUYUNA DA ZARAR VERİLDİ

Maden şirketi altın için sadece ağaçları kesmiyor, bölgenin suyuna da zarar veriyor. Yapılan çevre katliamı sonucu meyveleriyle ünlü bölgenin tarımı da büyük tehdit altında. Başta şeftali olmak üzere meyvelere hastalık bulaştı. Maden şirketinin çalışanları da çevreyi kirletiyor, çöplerini etrafa atıyor. Tedirgin olan bölge halkı altın uğruna doğanın katledilmesini istemiyor. 

Sonraki Haber