Kira artışlarında yeni dönem

Geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeyle 11 Haziran 2022-1 Temmuz 2023 dönemi arasında artış yapılacak kira kontratları için uygulanması gereken oranın yüzde 25’i aşamayacağına karar verilmişti. 

Kiracıları koruyan bir düzenleme olsa da geçtiğimiz bir yıl içerisinde ev sahipleri ve kiracılar arasında büyük sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Adliyeler tahliye davaları ve tahliye talepli icra takipleri ile doldu taştı. 

Aslında her iki tarafın da haklı olduğu pek çok konu var. Örneğin üç sene önce 3 bin liraya dairesini kiraya veren bir ev sahibi, yapılan zamlarla bugün ortalama 4 bin 500 lira kira alabilirken, komşusunun benzer bir daire için 20 bin lira kira aldığını görünce çileden çıkabiliyor. Çünkü enflasyon reel değerlerde üç yılda belki de yüzde 300 arttı. Hayat pahalılaştı.

Kiracı da eski kiracı olmanın avantajını ve yasaların kendine verdiği hakkı kullanmak istiyor. Burada haklı. Ancak hukukun hakkaniyetli olması da adaletten beklenendir.

Yani kiracının maaşı yılda iki kere artıyorsa ev sahibinin de kira artışı yüzde 25 ile sınırlandırılmamalıdır. 

Netice itibariyle yatırım olarak daire alan ev sahibinin de bu yatırımından zarar etmemesini yine devlet koruma altına almalıdır. 

Kiracının çalıştığı işyerinde kendisine, asgari ücret zam artış oranında zam yapılmaz ise nasıl adaletsizlik hissine kapılacaksa, kendisi de ev sahibine aynı adaletsizliği yapmamalıdır. 

Ancak böyle bir ahlak anlayışıyla bu ekonomik zorlukların üstesinden gelebiliriz. Aynı vatanda yaşıyoruz, aynı ülkenin evlatlarıyız. Ekonomik olarak zor dönemden geçtiğimiz bir gerçek. Fırsatçılık yerine etik, ahlak ve gelenek anlayışımız ile kanunlarımızda olan boşlukları doğru şekilde doldurabiliriz.

1 Temmuz 2023 gelmek üzere ve herkesin gözü yapılacak yeni düzenlemede. Kanun koyucu, muhakkak ki zayıfı korumalıdır. Öte yandan ev sahipleri ve kiracıları da karşı karşıya getirmemekte yine kanun koyucunun temel görevlerindendir.

Alınan bilgilere göre fahiş kira artışlarına, hapis cezası, adli veya idari para cezası öngörülecek düzenlemelerin geleceği söyleniyor. Pek tabii ki fahiş kira artışları olmamalı. Ancak resmi verilere göre dahi kira artış oranı haziran ayında iş yerleri için yüzde 63,72 iken, konutlar için yüzde 25 oldukça az bir rakam.

Özellikle eski kira kontratları için alınan kira bedelleri çok daha komik rakamlar oluyor. Bu sebeple yeni yapılacak düzenlemede muhakkak ki ev sahipleri de korunmalı. Ev sahibi denildiğinde aklınıza hep yüzlerce dairesi olan, dededen, babadan miras kalan insanlar gelmesin.

Maaşlarından biriktirip, kredi imkânlarıyla geleceklerini garanti altına almaya çalışan, mütevazi, orta direk ailelerimizde ev sahibi oldu. Kendi evlerinde oturmak isteseler, bir daireyi tahliye ettirmek şu anda iki seneden erken mümkün değil. Hal böyleyken, orta direk dediğimiz ekonomik gelir sınıfında çok büyük mağduriyetler yaşayan vatandaşlarımız var. Umalım ki gelen düzenlemede bu mağduriyetlere de dikkat edilir.