Kiracılar dikkat! Ev sahiplerinin "Kirayı alamıyorum" kumpası! Beklemediğiniz anda icralık olabilirsiniz
Devlet tarafından belirlenen 2023 yılı kira artış oranı yüzde 25 olarak sabit tutulsa da bazı kötü niyetli ev sahipleri bu yasaya uymuyor. Bununla birlikte farklı kişilere fahiş fiyatlara evini kiralamak isteyen ev sahipleri oldukça ilginç yöntemlere başvuruyor.
Bazı kötü niyetli ev sahibi konut fiyatlarında yaşanan yükselişi fırsat biliyor. Ev sahiplerinin kiracıların haberi olmadan evden çıkarılması için icra takibi başlatmak gibi enteresan yöntemleri olduğu ortaya çıktı. Hiçkimsenin aklına gelmeyecek bu yöntem konusunda kiracıları uyaran uzman avukat, “Şaşırtıcı derecede bu tarzda takipler gittikçe artmaya başladı” yorumunda bulundu.
ESKİ KİRACIYI ÇIKARIP YENİ KİRACIYA YÜKSEK TUTAR PLANI
Enflasyon oranları, her şeyi etkilediği gibi konut fiyatlarını da etkiliyor. Ev sahipleri, konut fiyatlarının artışını fırsat bilerek, hali hazırda bulunan kiracılarının verdikleri kiraları ve devlet tarafından belirlenen kira artış oranını beğenmiyor. Durum böyle olunca daha çok para kazanmak isteyen ev sahipleri akılalmaz yöntemlere imza atıyor. Mevcut kiracılarını evden çıkarıp yeni kiracıya daha yüksek bir tutardan kiralamayı planlayan ev sahiplerinin son kumpası ortaya çıktı. Kiracı ile yapılmış sözleşmede belirtilen banka hesabının usulsüz ve kiracının haberi olmadan kapatılması ile bu kumpas başlıyor.
Ev sahibi bilinçli bir şekilde kiracının hesabını kapattıktan sonra mahkemeye giderek "kirayı alamıyorum" şikayetinde bulunuyor. Durum böyle olunca icra takibi başlıyor. Bu durumdaki önemli nokta, hesap kapatılınca ödenen kira tutarı hesaba geri dönüyor. Kiracıların hesaplarına dönen kira tutarları gördüklerinde yapmaları gerekeni avukat Şafak Baysal şöyle anlatıyor:
“Tebligat geldiği andan itibaren dikkate alarak süreci önemsemek gerekiyor”
EV SAHIBI ÜCRETI ALMAMIŞ OLSA DAHI ISPAT GEREK
Son dönemde Antalya civarında artan bu tarz davalara yönelik kiracılar uyarıldı. Antalya’da avukatlık yapan Şafak Baysal vatandaşları uyarıyor: “Böyle bir durumla karşılaştığınız anda var olan sözleşme ile PTT evrakları ile beraber Sulh hukuk mahkemesine başvurulmalıdır. Bir sonraki aşamada mahkeme kiranın ödendiği yere yönelik tespit yaparak ev sahibi ücreti almamış olsa dahi ödeme yapıldığını ispatlayabilmek gerekiyor.”