Kiralık hesap dolandırıcılığına dikkat
Şebeke hesapların kullanımını nasıl ele geçiriyor?
Kara para aklamak veya mali suç işlemek isteyen kimseler, kullanacakları hesapları görünüşte “rızai” olarak ele geçirmektedirler. Söz konusu dolandırıcılık işleminde hedef kitle ise maalesef gençler. Özellikle başka şehirlere öğrenim görmek için gitmiş, sınırlı bir bütçeyle hayatını idame ettiren, belki de ilk defa bir banka hesabı açtırmış ve bunlara ek olarak “Kiralık Hesap” ilan ve reklamlarının özellikle yayınlandığı sosyal medya ve internet mecraları ile yakın ilgili olan 18-25 yaş arası genç yetişkinler, 3. kişi hesapları ile mali suç işleyen şebekeler için ideal hedef haline gelmiştir. Bu surette aldatılan, kandırılan gençler ve aileleri ceza davalarıyla, savcılık soruşturmalarıyla karşı karşıya kalmaktadır.
Yabancı ülke konumlu internet siteleri ve sosyal medya hesapları ile yapılan reklamlarda kiralanan hesaplarının zararsız kripto işlemleri, forex işlemleri, türev ve kaldıraçlı borsa alım satımlarında kullanılacağı, hesap kullanımı için de aylık belirli bir meblağ ödeneceği ilan edilmektedir. Bu reklamlarda kullanılan borsa / bankacılık / iktisat terimleri ile sınırlı bilgiye sahip gençler aldatılmakta ve bu kişilere sahte bir güven telkin edilmektedir. Bu telkin, ikna ve vaatler neticesinde ise kişi hesabının kullanımını ve hesap kartını şebekeye teslim etmektedir.
Ele geçirilen hesaplar ile ne işlemler yapılıyor?
Suç şebekeleri bu hesap numaralarına suç gelirlerinin toplanmış olduğu yurtiçi ve yurtdışı şirket, şahıs, kurum ve paravan hesaplardan para aktarımı yapmakta, sonrasında bu hesaplardan hesap kartlarını kullanarak ATM’ler aracılığıyla paraları nakit olarak tahsil etmektedirler. Bu işlemler neticesinde banka ve devlet sistemleri üzerinden gözlemlenebilen tek para alışverişi, hesabını şebekenin kullanımına kiralayan şahıslar ile suçtan gelir elde etmiş olan şirketler arasındaki işlemler oluyor. Dolayısıyla para aklama şebekesine dahil olan kimselerin isimleri hiçbir aşamada kayda geçmiyor.
Yapılan işlemlerin meblağ olarak düşük olmasından ötürü bunların MASAK, Savcılık, Emniyet, Vergi Dairesi gibi bu suçları araştırmaya yetkili kuruluşlarca dikkate alınmayacağı düşünülse de, bu yaklaşım hatalıdır. Günümüzde pek çok genç ve aileleri, işlemlerden aylar sonra tamamlanan ceza soruşturmaları sebebiyle evlerine Savcılık ve Polisten gelen çağrı kağıtları ile şoke oluyorlar.
Hesaplarını kullandıran kişiler hangi hukuki sonuçlarla karşılaşabilirler?
Hesabı bilgisi dışında ele geçirilen ve suç gelirlerinin aklanmasında kullanılan kişilerin bir savcılık soruşturması neticesinde haklarında açılan ceza davalarında kendilerini aklamaları dahi oldukça zor olmakla beraber, banka hesabını ve kartını para karşılığında -isteyerek veya istemeyerek- suç gelirlerini aklayan veya terör örgütlerini finanse eden şebekelere kiralayan kişilerin para ve hapis cezaları ile karşı karşıya kalmaları mümkündür.
Bu surette yapılan faaliyetlerde hesaplarını internette buldukları bu kişi/kişilere kiralayanlar, terörün finansmanı ile mücadele mevzuatı, Türk Ceza Kanunu, Bankacılık Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta sayılan birden fazla suçtan ötürü yargılanmaları ve ceza almaları söz konusu olacaktır.
Dahası, kira adı altında bu şebekelerden alınan paralar da yine suç neticesinde elde edilmiş gelir olarak kabul edileceğinden “Müsadere”ye, yani devlet tarafından kesin el koymaya tabi tutulacağından, bu kişiler bu gelirlerden olacak, dahası bu fiillere yüklenen para cezaları ile karşı karşıya kalacaklardır.
Hukuki güvenlik için ne yapılması gereklidir?
Alınabilecek en önemli tedbirler, resmi izin ve ruhsatları olmayan sözde finans kuruluşlarına güvenmemek, banka hesapları, kimlik bilgileri, kart numarası ve şifresi gibi bankacılık bilgilerini gerek internet ortamında gerek fiziksel olarak 3. kişiler ile paylaşmamak ve hesaplarda şüpheli görülen işlemleri en kısa sürede bankaya bildirmektir. Kartların çalınması kaybolması veya kopyalanması durumunda da yine bankalara haber verip bu kartların bloke edilmesini sağlamak önemlidir. Banka bilgileri, internet ortamında gizli tutulması gereken bilgilerin başında gelir.