Korona alışverişinde dikkat çeken ürün... İstikrarlı biçimde satılıyor

Koronavirüs tehlikesinin boyutlarının büyümesiyle birlikte marketlere akın edilmişti. Alışveriş eğilimleri izlendiğinde 3 haftadır istikrarlı biçimde satışı artan ürün herkesi şaşırrtı.

Sözcü'nün haberine göre bireysel karantinaların başladığı ilk hafta, kolonya, sirke, makarna ve bakliyat satışları ön plana çıkarken, araştırmalar, ikinci haftada atıştırmalık raflarının rağbet görmeye başladığını ortaya koydu.

25-31 Mart haftasında ise bağışıklığı güçlendirici etkisinin öne çıkması ile turşu satışlarda rekor kırarken, eve kapanan tüketicinin 3 haftadır istikrarla aldığı ürün ise hamur ve ekmek mayası oldu.

Ipsos Araştırma Şirketi tarafından hane tüketim paneli üzerinden hazırlanan araştırma, salgın sonrası tüketici alışverişlerinde her hafta farklı parametrelerin öne çıktığını ortaya koydu.

25-31 Mart tarihleri arasında gerçekleşen araştırmaya göre, içecek ürünlerindeki artış yüzde 85'i aşarken, bağışıklık sistemini güçlendirici olduğuna yönelik haberlerin de etkisi ile turşu satın alımları yüzde 129 artarak rekor kırdı.

Bunu diş macunu ve diş fırçası izlerken, evde yemek yapma sayısının artması ile birlikte, sos salça satışlarında da büyük artışlar görüldü. Araştırmaya göre, dondurma, turşu, hazır yemekler, yoğurt, reçel-bal ve soslar listeye ilk defa giren gıda kategorileri oldu.

Kolonya satışları durdu

Öte yandan sosyal medya paylaşımlarında da etkisini gösteren evde ekmek ve hamur işlerine yönelme furyası maya satışlarına da yansımış durumda. Araştırmaya göre, 3 haftadır satışlarını artırarak devam eden tek ürün maya oldu.

İlk hafta kolonyada görülen artışlar ise geçen haftaki satışlara yansımadı. Bir diğer stok ürünü olan makarnada ise satışlar hız kesti.

Ipsos araştırmasına göre, Türkiye'de hanelerin hızlı tüketim ürünleri satın alımlarında en yüksek sayıda tercih ettiği 5 kategori sıralaması yine değişmedi.

Bisküvi – kek, süt, çikolata kaplama, peynir ve makarna en çok satın alım yapılan kategoriler oldu.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, henüz alışverişlerde stok yapma ihtiyacının sona ermediğini aktardı.

“İlk haftada gözlemlediğimiz ve stok alma amacıyla satın alınan ürünlerin kayıt sayısı artmaya devam ediyor. Evde tüketimin artması da bu kategorilerin stoklarının azalmasına neden oluyor.

İlk haftada bir tür panik alışverişi yapıldı diyebiliriz. Türkiye'de haneler bu hafta da daha çok hijyen ve genel gıda alışverişine yöneldi” diye konuşan Gedik, tüketicide paniğin yerini endişeye bıraktığını aktararak, “Tüketicide bağışıklığı, sağlığı koruma güdüsü baskın hale geldi” dedi.

Restoranların kapanması ile birlikte, eve siparişler satışlar içindeki payını yüzde 13'ten 38'e yükseltirken, eve siparişte en yüksek artış pide, pizza ve kebap/döner ürünlerinde gerçekleşti.

Gel-al'da ise simit, poğaça, döner ve çiğ köfte en çok artış gösteren ürünler oldu.

Sonraki Haber