Kısmi kapanma vakaları ne kadar düşürdü?

Koronavirüs salgınına yönelik alınan iki haftalık kısmi kapanma ve kısıtlama kararlarının uygulandığı ilk haftada vakalarda yüzde 2 gerileme yaşandığı görüldü.

Son önlemlerle bir haftalık süreçte ancak yüzde 2’lik gerileme yaşandığı belirtildi. Hasta başvurularında en önemli bulaş etkeni yine “aile içi, komşu-eş dost buluşması, toplu taşıma ve kalabalık işyerleri” çıktı. Hükümetteki eğilim daha sıkı kapanma yerine daha sıkı denetim yönünde.

Hükümetin artan COVID-19 vakalarının ardından aldığı kararların sonuçları yakından izleniyor. Edinilen bilgiye göre, alınan kararların olumlu sonuçları görülse de beklenenden daha yavaş olduğu belirtiliyor. Yapılan değerlendirmelerde, illerin yüz binde nüfusa düşen haftalık vaka sayılarında kısmi gerileme görüldüğü, bunda kısıtlama ve önlemlerinin etkisi olduğu kaydediliyor. 14 Nisan’da testlerin pozitif çıkma oranı yüzde 20’yi aşarken, birkaç gündür bu oranın yüzde 18 civarında seyrettiği, önümüzdeki hafta daha da düşmesinin beklendiği ifade edildi.

Bilim Kurulu üyelerinin, sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiği, bu nedene tam kapanma yapılması gerektiği şeklinde uyarılarda bulunduğu ifade edildi. Ancak hükümetin 15 günlük değerlendirmenin ardından, daha sert önlemler yerine aynı uygulamaya devam etme eğiliminde olduğu öğrenildi. İçişleri Bakanlığı kanalıyla yapılan denetimlerin arttırılacağı, ceza uygulamasının yoğunlaşacağı ve alışverişe çıktığını söyleyenlerin kendi semtlerinde olup olmadıklarının teyit edileceği belirtildi.

Hastanelere son dönemde başvuran hastaların, bulaş hikayelerinin de aynı olduğu belirtiliyor. COVID-19 şüphesiyle gelenlerin kayıtlarına göre ana etken “aile içi bulaşma, komşu-eş dost buluşmaları, toplu taşıma ve kalabalık işyerleri”. Kamunun esnek çalışma kararı almasına karşın, özel sektöre böyle bir zorunluluk getirilmemesinin olumsuz sonuçlarının görüldüğü ve işyeri bulaşlarının bu nedenle arttığı kaydediliyor.

Yoğun bakımlarda doluluk oranlarının yüzde 70’leri geçmesi üzerine, normal hizmetlerin yavaşlatılmasına devam ediliyor. Normal cerrahi müdahaleler ile normal hasta kabulleri sınırlandırılırken bazı servisler yeniden COVID-19 hastalarına tahsis ediliyor. Uzmanlar, 10 bin vaka gerilemesinin, yoğun bakımlara her gün 200 daha az hasta gelmesi demek olduğunu söylüyor.

Kaynak: Hürriyet

Sonraki Haber