Koruyucu aile nedir? Koruyucu aile nasıl olunur, nereye başvuru yapılır? Koruyucu aile olma şartları ne? İşte e-Devlet koruyucu aile başvuru ekranı!
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen depremde korunma ve bakım ihtiyacı belirlenen çocuklar koruyucu ailelerin yanlarına yerleştirilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada depremzede çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin izleyeceği adımlar tek tek anlatıldı. Peki, Koruyucu aile nasıl olunur, nereye başvuru yapılır? Koruyucu aile olma şartları ne? İşte e-Devlet koruyucu aile başvurusu!
Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 10 ili kapsayan büyük deprem felaketinde enkazda çalışmalar devam ediyor. Çöken binaların altından çıkarılan ailelerini kaybetmiş ya da korunma ve bakım ihtiyacı belirlenen çocuklar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından koruyucu ailelerin yanına yerleştirilecek. Tüm Türkiye’de depremzede çocuklara koruyucu aile olmak isteyenler ise sürecin nasıl işleyeceğini, nasıl başvuru yapılacağını ve sürece ilişkin tüm adımları araştırıyor.
KORUYUCU AİLE NASIL OLUNUR, NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
Aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak Bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı ifade edilen açıklamada, çocukların güvenli şekilde bakımlarının sağlandığı ve ailelerine ulaşma çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirilmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir. Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e-Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler. Vatandaşlarımıza çocuklarımız için koruyucu aile olma talepleri konusunda göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz."
KORUYUCU AİLE NEDİR?
Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir. Koruyucu aile hizmetinde amaç; korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, kurumla işbirliği içinde; çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur.
KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?
Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;
-T.C. vatandaşı iseniz
-Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız
-25-65 Yaşları arasındaysanız
-En az ilkokul mezunu iseniz
-Düzenli bir gelire sahipseniz
-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz.
BAŞVURU ESNASINDA İSTENİLEN BELGELER NELERDİR?
-Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.
-İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.
-Adli sicil belgesi
-Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu.
KORUYUCU AİLE ADAYLARINA İLİŞKİN NASIL BİR ARAŞTIRMA YAPILMAKTADIR?
Koruyucu Aile Yönetmeliği kapsamında ailelerden çeşitli belgeler istenmekte (sağlık raporu, adli sicil kaydı, öğenim belgesi, gelir belgesi vb) bununla birlikte çocuk ile koruyucu aile ilişkileri açısından önem taşıyan temel mesleki değerlendirmelerine esas oluşturacak incelemeler yapılmaktadır.