Kraliçeyi tahtan indirmiş, Fransız devrimine ateşlemişti: Marie Antoinette'in servet değerindeki skandal elmas kolyesi satıldı!

13 Kasım 2024'te, Marie Antoinette'i içeren kötü şöhretli "Elmas Gerdanlık Olayı" skandalıyla bağlantılı olduğuna inanılan elmas kolye, Sotheby's Geneva'da açık artırmaya çıkarıldı ve yaklaşık 5 milyon dolara satıldı. Özellikle, 18. yüzyıl mücevheri, canlı bir teklifin ardından isimsiz bir telefon teklifçisine 4,8 milyon dolara satıldı ve tahmini fiyatı olan 1,8 milyon ila 2,8 milyon doları çok aştı.

Fransa Kraliçesi Marie Antoinette'in düşüşüne yol açan skandalla bağlantısı olduğu düşünülen kolye, açık artırmada 4,81 milyon dolara (3,8 milyon sterlin) satıldı.

Yaklaşık 300 karatlık elmastan oluşan bu çarpıcı parça, görkemli Gürcü döneminden kalma dikkate değer bir eser olarak kabul ediliyor ve Sotheby's tarafından "tarihin inanılmaz bir kalıntısı" olarak tanımlanıyor. Her iki ucunda üç sıra elmas ve püskül bulunan kolyenin tasarımı, uzmanların muhtemelen yüksek statüye sahip, potansiyel olarak kraliyet ailesinden biri için yapıldığına inanmalarına yol açıyor.

DEĞERİNİ KATLADIKÇA KATLADI

Bir zamanlar aristokrasiye ait olan ve kraliyet törenlerinde takılan kolyenin 1,7 ila 2,6 milyon euro arasında satılması beklenirken, değerini katlayarak 4,5 milyon euroya satıldı.

Sotheby's mücevher uzmanı Andres White Correal, kolyenin akşam saatlerinde ismi açıklanmayan bir kadın alıcıya satılmasının ardından, "Çok heyecan verici bir geceydi," dedi.

ELMAS GERDANLIK OLAYI

Kolyenin cazibesini artıran bir diğer unsur ise üzerindeki bazı elmasların, Fransız Devrimi öncesinde Marie Antoinette'in itibarını sarsan "Kolye Olayı" olarak bilinen skandalla bağlantılı olabileceğine dair doğrulanmamış spekülasyonların çevrelediği bir gizem.

Olay şöyle gelişti: Kral XV. Louis, metresi Madam du Barry için bugün yaklaşık 16.45 milyon avro değerinde olan gösterişli bir elmas kolye sipariş etti. Ancak kolyenin yapımcıları, Parisli kuyumcular Charles Auguste Böhmer ve Paul Bassenge, kral ölünce kolyeyi satamamış ve büyük borca girmişlerdi. Daha sonra, kolyeyi Kraliçe Marie Antoinette'in isteyeceğini umarak XV. Louis’in halefi Kral XVI. Louis’e sundular ancak o teklifi reddetti.

1784'te Jeanne de La Motte adlı bir dolandırıcı, sevgilisi olan Kardinal de Rohan’ı, Marie Antoinette’in kolyeyi gizlice istediğine inandırmak için kurnazca bir plan yaptı. De La Motte, sahte mektuplar düzenledi ve Rohan’ı ikna etmek için kraliçeyi taklit eden bir fahişe ayarladı, böylece kardinal kolyeyi kendisi için satın alacaktı. Kolyeyi ele geçiren de La Motte, onu parçalara ayırıp elmasları karaborsada satılmak üzere Londra’ya gönderdi. Ancak ödemeler gerçekleşmeyince, Böhmer ve Bassenge borçlarını tahsil etmek için doğrudan kraliçeye başvurdu fakat Marie Antoinette olaydan tamamen habersizdi.

Ardından tutuklamalar yapıldı ve duruşmalar gerçekleştirildi: de La Motte hapse atıldı, Rohan beraat etti ve Marie Antoinette aklandı. Ancak kraliçenin masumiyeti, skandalın onun itibarını zedelemesini engelleyemedi, halkın kraliçeye ve monarşiye duyduğu öfke arttı.

Bu olayların ardından Fransız Devrimi patlak verdi.

Sonraki Haber