Kurban nasıl kesilir? Kurban kaç kişi ile kesilmelidir? Kurban keserken nelere dikkat etmeli Diyanet?

Kurban nasıl kesilir? sorusu bayrama çok az kala en çok araştırılan konulardan biri oldu. Müslümanların dini bayramı olan Kurban Bayramı'nda kurban kaç kişi ile kesilmelidir? Sizler için Kurban keserken nelere dikkat etmeli Diyanet? sorusunu yanıtladık.

Kurban bayramı 9-12 Temmuz tarihlerinde tüm İslam alemi tarafından kutlanacak. Müslümanların iki dini bayramlarından biri olan bu bayramda kurbanın nasıl kesildiği ise büyük önem arz ediyor. Kurbanlık hayvanı kesme işleminin nasıl yapıldığı, öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler oldukça önemli. Peki, kurban kaç kişi ile kesilmelidir? Kurban keserken dikkat etmeniz gerekenleri Diyanet'in aktardığı şekilde sizler için anlattık. İşte, kurban kesmenin püf noktaları....

KURBAN NASIL KESİLİR?

Müslümanların her sene dört gün boyunca Allah'a şükür ve teşekkür etmek adına, O'nun için bir hayvanı kurban ederek kutladıkları Kurban Bayramı'na çok az bir zaman kaldı. Kurban Bayramı'nın en önemli olayı 'kurban kesme' işlemidir. Zaten bu bayramda amaç bir hayvanı Allah için kurban etmektir. Fakat bu kesim işlemi sanıldığı kadar da kolay değildir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan oluşan inek, dana, keçi, koyun, koç gibi hayvanların kesim işlemi değişebilmektedir. Hayvanın büyüklüğü ve küçüklüğü, etinin sert ya da yumuşak olması kesim işlemini kolaylaştırır ya da zorlaştırır.

Bunların yanı sıra, kurban keserken en önemli unsurlardan bir diğeri de kaç kişi ile kurban kesildiğidir. Kurbana ortak olanlar kimlerse kesim işlemi esnasında hayvanın başında olmalıdır. Kurban kesmeden önce edilen niyet de önemlidir. Kurban kesmeden önce niyet açık bir şekilde belirtilmeli ve kesim işlemine başlandığında kurban duası okunmalıdır.

İşte adım adım dinimizislam sayfasına göre kurban kesme işlemi...

1. Öncelikle diz boyu kadar çukur kazılmalıdır. Kurbanlık hayvanın gözleri bağlanmalı ve kıbleye dönük bir şekilde sol tarafı üzerine yatırılmalıldır. Boğa, tosun gibi güçlü hayvanların kolaylıkla kesilebilmeleri için çengele asabilirsiniz. Kurbanlık hayvanın boğazı çukurun kenarına getirilmelidir. Hayvanın iki ön ve arka ayakları uçlarından bir arada bağlanır.

2. Ardından üç defa bayram tekbiri okunmalıdır. Bismillahi Allahü ekber diyerek, hayvan boğazından kesilir.  Besmele çekildikten sonra kurbanlık hayvna hemen kesilmelidir. Besmeleden sonra bıçağı bilemesi gerekirse ardından tekrar besmele çekmesi gereklidir. Besmeleden sonra hyavna yerinden kalkarsa, yatırıp tekrar besmele çekmek lazımdır. Fakat arada bir yemek yeme, su içme, bir kelime söyleme gibi çok az ara vermek zararlı değildir. Besmeleden sonra eldeki bıçağı değiştirirse tekrar besmele çekmek de gerekmez.

Bir hayvanı kurban etmek için çekilen besmeleden sonra, onu bırakıp başka bir hayvan kesilecekse baştan besmele çekmek gereklidir. Yani kurban keserken besmele çekmenin önemi oldukça büyüktür. Eğer art arda birkaç hayvan kesilecekse hepsi için ayrı besmele çekmek lazımdır. Hayvanları üst üste getirerek kesecekse de bir besmele yeterlidir. Bir hayvanı iki kişi kesecekse ikisinin de besmele çekmesi gekir. Besmeleyi unutmak sorun olmaz. Kasıtlı olarak besmele çekmek ise haramdır.

3. Hayvanın boğazında yemek ve nefes borusu, bir de iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmesi gereklidir.

4. Şafii mezhebinde, yemek borusuyla nefes borusu kesilirse yeterlidir. Fakat gırtlak düğümünün baş tarafında kalması gerekir. Gırtlak düğümünün hepsi vücut tarafında kalırsa, kesilen hayvan yenmez.

5. Kurban kesen kişinin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir.

KURBAN KAÇ KİŞİ İLE KESİLMELİDİR?

Hayvandan hayvana kaç kişinin keseceği ve kaç kişinin kurbana ortak olacağı değişmektedir. Deverlerde; bir deve yedi kişi adına kurban edilebilir. Sığır ve Manda bir kişiden yedi kişiye kadar kurban edilebilir. Koyun ve Keçi bir kişi adına kurban edilebilir. 

Kurban kesileceği esnada kurbana ortak olan kişiler hayvanın başında olmalıdır. Kesilen krubanlık hayvan tüm ortaklara eşit bir şekilde dağıtılması gereklidir. Bunun için önce kesilen parçaları tartma ve türüne göre ayırma işlemi yapılır. Tartım yapıldıktan sonra hayvan kurban ortaklarına eşit bir şekilde dağıtılmalıdır.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ DİYANET?

1. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

2. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

3. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

4. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

5. Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

Sonraki Haber