Kuzey Akım 2 projesi nedir? Kuzey Akım 2 nereden geçiyor? İşte güzergâhı...

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimin ardından gündeme gelen Kuzey Akım 2 projesinin güzergâhı, merak konusu oldu. Rusya’dan çıkan doğal gazın Almanya’ya taşınmasını sağlayan Kuzey Akım 2 projesinin iptali, şok etkisi yarattı.

Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerinin Rusya tarafından tanımasının ardından Almanya, Kuzey Akım 2 projesinde sertifikasyon sürecini durdurdu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, doğal gaz boru hattının onaylanması sürecini durdurmak için adımlar attıklarını duyurdu.

KUZEY AKIM 2 PROJESİ NEDİR?

Kuzey Akım 2 projesi, 2 sualtı hattından oluşuyor. Rus doğal gazını Baltık Denizi kıyısından başlayarak deniz boyunca Avrupa'ya taşımayı hedefleyen bir proje olan Kuzey Akım 2 projesinin toplam maliyeti 10 milyar avro. Nord Stream 2 AG. firması tarafından yürütülen projenin inşasına Polonya, Ukrayna ve Baltık ülkeleri karşı çıkmıştı.

Projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom'un dışında Shell, OMV, Engie, Wintershall ve Uniper gibi şirketler de yer alıyor.

Kuzey Akım 2 boru hattı, ABD tarafından Avrupa'nın enerji güvenliği bakımından risk olarak görülüyor ve ABD'nin Doğu Avrupa'daki Ukrayna ve diğer müttefiklerini ekonomik olarak zora sokacağını iddia ediyordu. Sonrasında ABD Başkanı Joe Biden ve dönemin Almanya Şansolyesi Angele Merkel, Kuzey Akım 2 boru hattı projesi için anlaşmaya varmıştı.

Projeyle senede 55 milyar metreküp Rus doğal gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya taşınması hedefleniyor. Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumu Bundesnetzagentur-BNetzA 16 Kasım'da yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 2 projesinin ruhsatlandırma sürecinin geçici olarak askıya alındığı bildirmişti. 6 Eylül'de Gazprom'dan yapılan açıklamada ise boru hattının yıl bitmeden faaliyete geçirilmesinin planlandığı kaydedilmişti.

KUZEY AKIM 2 DOĞAL GAZ BORU HATTININ GÜZERGÂHI

Sahibi ve işletmecisi Nord Stream AG olan doğal gaz hattı Rusya'daki Vıborg kentinden geçerek, Baltık Denizi üzerinden Almanya'daki Greifswald kasabasına kadar uzanıyor.

Başbakan Scholz, Moskova yönetiminin Ukrayna'daki eylemlerine karşılık vermek üzere attıkları adımı açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini tanımasının ardından Almanya, Kuzey Akım 2 projesinde sertifikasyon sürecini durdurma kararı aldı.

Başbakan Olaf Scholz, yaptığı açıklamada, doğalgaz boru hattının onaylanması sürecini durdurmak için adımlar attıklarını söyledi. Bu kapsamda projenin sertifikasyon süreci askıya alındı.

ALMANYA'DAN RUSYA'YA YANIT

Berlin'de gazetecilere demeç veren Scholz, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine yanıt olarak böyle bir adım attıklarını kaydetti.

Scholz'un açıklaması, İrlanda Başbakanı Micheal Martin ile Berlin'deki görüşmesinin ardından geldi.

"SERTİFİKA OLMADAN KUZEY AKIM 2 ÇALIŞAMAZ"

Scholz, "Bu kulağa teknik gelebilir, ancak boru hattının sertifikasyonu olmaması için gerekli idari adımdır. Bu sertifika olmadan Kuzey Akım 2 çalışmaya başlayamaz." dedi.

Söz konusu boru hattı projesinin inşaatı tamamlandı. Ancak gazın aktarılması için projenin Alman makamlarından düzenleyici sertifika alması gerekiyordu.

"PUTİN BM ŞARTI'NI ÇİĞNİYOR"

Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınması gibi eylemlerin sonuçsuz kalmaması gerektiğini vurgulayan Scholz, "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Putin, Birleşmiş Milletler Şartı'nı da çiğniyor." dedi.

AB'nin gün içerisinde ilk "yaptırımlar dizisine" karar vereceğini belirten Scholz, "Bu aynı zamanda Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı için de geçerlidir. Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumuna, Rus-Alman Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının onay sürecinin bir sonraki değerlendirmeye kadar durdurulması talimatını verdim." diye konuştu.

"HER ŞEYİ YENİDEN DEĞERLENDİRME ZAMANI"

Söz konusu kararı Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile görüştüğüne işaret eden Scholz, "Şimdi her şeyi yeniden değerlendirme zamanı." dedi.

Scholz, bir soru üzerine Almanya'nın Ukrayna'ya silah sevk etmeyeceğini tekrarlayarak Ukrayna'ya var olan ekonomik desteği sürdüreceklerini kaydetti.

"ZELENSKİY BÜYÜK BİR SAYGIYI HAK EDİYOR"

Olaf Scholz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rusya'nın provokasyonuna gelmediği için de büyük bir saygıyı hak ettiğini belirtti.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin de Rusya'nın kararının BM Şartı'nın açık ihlali olduğunu belirterek, "Kırmızı çizgi aşıldı." dedi.

4'LÜ FORMAT VURGUSU

Almanya Başbakanı Scholz ayrıca, diplomasiyi diri tutmak için Rusya, Ukrayna ve Fransa ile 4'lü Normandiya formatındaki müzakerelere devam etmek istediklerini sözlerine ekledi.

PROJE SONRASINDA UKRAYNA'NIN DURUMU

İnşaatı defalarca ertelenen Kuzey Akım 2 projesine hem AB hem de ABD'den itirazlar geldiği biliniyor. Ukrayna, mevcut durumda geçiş ülkesi olarak önemli bir konuma sahipken, Kuzey Akım 2 ile bu ülkenin devre dışı kalacağı belirtiliyor.

ABD ve Almanya geçen yıl 22 Haziran'da, Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin tamamlanmasına izin verilmesi konusunda anlaşmıştı.

TRANSİT GELİRLER KAYBEDİLECEK

Kuzey Akım 2, Polonya ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkeleri için transit gelirlerin kaybedileceği anlamına geliyor.

Proje, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önemli bir projesi olarak görülüyor. Bu nedenle AB'ye Rus gazının, Ukrayna ulaşım ağından bağımsız olarak gönderilmesi Rusya için kritik önem taşıyor.

Sonraki Haber