Londra'da gecelik TL swap faizi yüzde 850'ye yükseldi
Londra piyasasında lira sıkışlığı, swap faizinde sıçramaya yol açtı. Londra piyasasında gecelik vadede lira faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 850'nin üzerine yükseldi.
Dünya gazetesinin haberine göre Londra swap piyasalarında gecelik vadede lira faizleri Türk bankalarının Londra piyasalarına lira akışını durdurmalarıyla Nisan 2019'da yüzde 1.200'e sert yükseldikten sonra odak noktası haline gelmişti.
Londra swap piyasasında lira likidite elde eden yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada liranın değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanıyordu. Geçen yıl bunu engellemek adına önce Türk bankaları ilgili piyasaya fon sağlama eğilimini kesmiş ardından da BDDK bankaların ilgili işlemlerini özkaynakları ile orantılı olarak oldukça sınırlamıştı.
Rabobank'ta gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, "Görünüşe göre aynı aracı daha önce kullandıkları ve lirayı mümkün olduğunca pahalı hale getirmeye çalışarak piyasayı lirayakarşı bahse girmekten vazgeçmeye çalıştıkları anlaşılıyor. Bunun dolar/liranın 7 psikolojik seviyesini savunma stratejisinin bir parçası olduğunu ve liradaki son dönemdeki satış baskısı ve düşen döviz rezervleri ile ilgili artan endişeleri yansıttığını düşünüyorum" dedi.
BDDK'nın geçen yıl para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların yasal özkaynakları ile sınırlaması sonrası ise bu piyasalarda işlem hacimleri yok denecek kadar azaldı. BDDK, liranın 2018'de tarihi zirveyi test etmesinin ardından, Ağustos 2018'de swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını önce yüzde 50'ye ardından kademeli olarak bazı işlemlerde yüzde 1'e kadar indirdi.
Swap sınırlamasını piyasada etkili olan bir araç olarak tanımlayan Matys, "Asıl mesele istikrarsız ve kırılgan para birimi. Bu (swap adımı), liranın dolar karşısında istikrar kazanmasına imkan tanıyabilir, ancak yapısal sorunların devam ettiği ve düzgün bir şekilde ele alınmadığı bir zamanda sadece kısa vadeli olur... bu tür sert araçları yeniden kullanmak zorunda kalınması liranın ne kadar kırılgan olduğunun bir teyidi" dedi.
Gecelik TL swap faizi Nisan 2019'da yüzde 1200'e yükseldikten sonra zaman zaman yaşanan sıçrama hariç tutulduğunda genel olarak yatay bir seyir izliyordu. Swap getirlieri zaman zaman dalgalansa da 2019 Nisan'dan beri 800 puanı hiç aşmamıştı.
Swap (takas) iki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanır. Swap, özellikle döviz kurlarında oynaklığın yaşandığı zamanlarda yatırımcının bu oynaklıktan kaynaklanan riskinin önünü alması için önemli bir araç olarak ortaya çıkıyor.