Ferrari için para bile yetmiyor: İşte Ferrari sahibi olmak için kabul etmeniz gereken 9 kural
Çok zengin olmanız bile bazen bir Ferrari sürmeniz için yeterli olmayabilir. İşte Ferrari sahibi olabilmek ve şirketin kara listesine girmemek için kabul etmek zorunda olduğunuz kurallar.
Herkesin hayalidir "çok param olsun da bir araba alayım". Ki bazı markaların size uymanız için direttiği kurallar olabilir. İşte en lüks spor araçlardan Ferrari'nin müşterilerine uygulattığı 9 kural...
Ferrari’nizin bakımını aksatmayın
Ferrari için arabanızı doğru bir şekilde sürmeniz ve bakımını yapmanız önemlidir. Ferrari, araç sahiplerinden araçlarının bakımını genellikle yetkili bayilerinde olmak üzere onaylı bir bayide veya atölyede yaptırmalarını ister. Ferrari'lerinin bakıma muhtaç hale gelmesine izin vermesiyle tanınan herkes, başka bir tane satın almaya çalışırsa ret cevabı alacağını bilmelidir.
Bu kuralın en uç bir örneği, 90'larda bir noktada Ferrari'nin en büyük müşterilerinden biri olan Brunei Sultanı'dır.
Ferrari’nizi sakın kaybetmeyin
Bu oldukça açık bir kural. Arabanızı alenen kaybetmek ve basında onu bulamadığınız hakkında sayısız hikayeler üretmek, Ferrari'nin kara listesine girmenin kesin bir yolu.
Örneğin; Kanadalı pop yıldızı Justin Bieber, Ferrari'nin 458 Italia mdoeli arba ile tam olarak bunu yaptı, onu gösterişli bir Beverly Hills otelinin otoparkına bıraktı ve ardından tam olarak hangi otele bıraktığını unuttu. Arabanın kaybolduğunu fark ettikten sonra, Bieber'ın gitmesi ve onu bulması için bir asistan gönderdiği bildirildi, ancak ilk başta hiçbir yerde görülmedi.
Asistanı sonunda arabayı tam üç hafta sonra buldu, bu sırada hikaye medyaya sızmıştı ve Ferrari şüphesiz rahatsız oldu. Marka konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı ancak Bieber olaydan bu yana yeni bir Ferrari'de görülmedi. Bu nedenle, artık müşteri olarak hoş karşılanmadığı ortaya çıktı.
Kaza yaparsanız Ferrari’nizi terk etmeyin
Ferrari'nizle kaza yaptıktan sonra terk etmek de iyi bir fikir değil.
Birleşik Krallık'ta yaşanan bir örnekte bir araç sahibi kısa süre önce SF90 Stradale'ini park halindeki birkaç araca çarptıktan sonra yolun kenarına bıraktı ve polis sürücüyü bulamadı. Araç, iki gün sonra, hala terk edilmiş halde duruyordu, manşetlere çıktı ve Ferrari'nin öfkesi dinmedi. İsmi açıklanmayan araç sahibi, artık kara listedeydi.
Basit görünebilecek başka bir kural, yeni Ferrari'niz için ödemenizi düzenli yapmanız.
Yine bir örneğe göre; Rapçi Tyga'nın 458 Spider'da ödemelerini zamanında yapmaması, markanın kara listesinde kendine bir yer bulmasını sağladı. Rapçi aniden ödemeyi bıraktığında, hala yaklaşık 44.000 dolar borçluydu.
Genel bir kural olarak, bir Ferrari'yi modifiye etmek kötü bir fikirdir. Markanın yüksek profilli sahiplerin arabalarını şüpheli bir şekilde modifiye etmesinden memnun olmadığına dair çok sayıda rapor var, ancak en meşhurlarından biri Deadmau5 davası.
Örnek olarak verilebilecek davanın hikayesi; 458 Italia'sını parlak renkli Nyan Cat kaplamasıyla kaplayıp ona "Purrari" takma adını vermesi, Kanadalı müzisyene Ferrari tarafından telif hakkı ihlali nedeniyle bir mektup gönderilmesi ile sonuçlandı. Ayrıca Deadmau5'in arabasını Craigslist'te satışa çıkarması da hoş karşılanmadı. Ferrari, bu yaşananları markayla alay etmek olarak gördü.
Belçikalı bir milyarder ise, 90'ların ortalarında Ferrari'nin onaylamadığı şekilde üstü açık bir F40 LM olarak değiştirdiğinde, Ferrari tarafından markasını modifikasyonlarla ilişkilendirdiği iddiası ile dava edildi. Özel roadster'ı öğrendikten sonra marka, sahibinin tüm Ferrari markasını araçtan kaldırmasını talep etmek için mahkemeye başvurdu ve bunu da yaptı.
F40, 2005 yılında açık artırmaya çıktı, ancak Ferrari'nin resmi onaylamama mührü sayesinde, 195.000 dolar olan minimum rezerv fiyatına bile ulaşamadı. Karşılaştırma için, bugün iyi durumdaki değiştirilmemiş bir örnek 2.000.000 dolardan fazlaya satabilir.
Ferrari, markanın onaylamadığı şeyleri yapan müşterilerini kara listeye aldığını göstermek için dava açmasıyla ünlü. Bunların bazıları tartışmalı da olsa, kesinlikle hak verilmesi gereken bir kural var.
Bir başka örnek; İtalyan marka, 2018'de moda tasarımcısı Philipp Plein'i, 2018 baharındaki defilesinde ve sonraki reklamlarında bir Ferrari'ye yer vererek Ferrari'nin ticari markasını kendi kişisel kazancı için kullanmakla suçladı. Marka ayrıca, en son ayakkabı serisini Ferrari eşliğinde Instagram'da sergilemesine de itiraz etti. Tahmin edebileceğiniz gibi, Plein de kendini kara listede buldu.
Ferrari, sırf kar elde etmek için araba satın alanlara pek de sıcak bakmıyor. Sahip olduktan kısa bir süre sonra aracını satmaya çalışanlar, kara listeyle karşı karşıya kalıyor.
Yasaklı listede yer alan bir örnek isim ise Floyd Mayweather'ın olduğu iddia ediliyor. Mayweather, araba satın alması, onları birkaç aydan fazla tutmaması ve ardından genellikle onlar için ödediğinden çok daha fazlasına satmasıyla tanınır hale gelen bir isim. Ayrıca, Ferrari'nin onaylamadığı bildirilen bir başka şey olan, arabalarını sürmekten çok Instagram'da sergilemesiyle ünlü.
Ferrari sürücüleri için bir diğer önemli kural, araçlarını düzenli olarak kullanmalarıdır.
Yine bir örneğe göre; iş insanı ve Ferrari koleksiyoncusu Robert Herjavec, Wired ile yaptığı bir röportajda, markanın en seçkin otomobillerine erişmenin en önemli parçalarından birinin markaya olan sadakatini kanıtlamak olduğunu ve bunu yapmanın en iyi yolunun Ferrari'leri sürmek olduğunu iddia ediyor.
Zevk için üretildiler ve Ferrari, müşterilerini mümkün olduğunca sık arabalarının keyfini çıkarmaya aktif olarak teşvik ediyor. Çoğu araç sahibi, arabalarını nasıl ve ne zaman kullanacakları konusunda dikkatli olsa da, birkaç cesur insan arabalarını her gün kullanmayı bile seçti. Salt Lake City merkezli bir koleksiyoncu, Ferrari’sini günlük olarak bile kullanıyor ve şimdiden 90.000 milden fazla yol kat ettiği biliniyor.
Ferrari'nin koyduğu tüm kurallara uyacağınızı söyleseniz bile, bazen bu yeterli değildir ve marka yine de belirli bir alıcıya araba satmayı reddedebilir. Kısacası, kurallara uymak da sadece bir noktaya kadar işe yarıyor.