Makrodaktili hastalığı nedir? Makrodaktili hastalığının tedavisi var mı? Doğan Şafak Köse olayı ne?

Makrodaktili hastalığı tedavisi gören 4 yaşındaki kızının ameliyatı için biriktirilen parayı alıp ve çalıştığı yeri dolandırdığı iddia edilen kaçan Doğan Şafak Köse ile ilgili haberler gündemde. Eşi Merve Köse’nin, Müge Anlı’yı başvurmasıyla birlikte, Makrodaktili hastalığı hakkındaki bilgiler de merak konusu oldu. Peki, Makrodaktili nedir? Makrodaktili hastalığı nedir? Makrodaktili hastalığının tedavisi var mı? Doğan Şafak Köse olayı ne? Makrodaktili hastalığında ne olur, el ve ayak büyür mü? İ

Makrodaktili hastalığı olan 4 yaşındaki kızının ameliyatı için biriktirilen parayı alıp kaçan, işyerini de dolandıran Doğan Şafak Köse olayı gündemde. Merve Köse eşi Doğan Şafak Köse'nin bulunması için Müge Anlı’dan yardım istedi. Bebeğinin hastalığı da sosyal medyada gündem oldu.

MAKRODAKTİLİ HASTALIĞI NEDİR?

Makrodaktili, altta yatan kemik ve yumuşak dokunun aşırı büyümesi nedeniyle bebeğin parmaklarının veya parmaklarının anormal derecede büyük olduğu nadir bir durumdur.

MAKRODAKTİLİ HASTALIĞINDA NE OLUR, EL VE AYAK BÜYÜR MÜ?

Makrodaktili ellerde ayaktan daha sık rastlanır. Çoğu zaman, yalnızca bir el veya bir ayak etkilenir, ancak genellikle o el veya ayağın üzerinde birden fazla parmak etkilenir. Makrodaktili, iki parmağın veya parmağın birbirine kaynaşması (syndactyly) şartıyla eşzamanlı olarak bir arada bulunabilir. İyi huylu bir durum olmasına rağmen, makrodaktili size ve çocuğunuza kozmetik açıdan rahatsız edici görünebilir.

MAKRODAKTİLİ HASTALIĞI GENETİK Mİ?

Durum doğuştandır, nedeni bilinmemektedir.

MAKRODAKTİLİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalığın türünü belirlemek ve hangi dokuların etkilendiğini belirlemek için çocuğun röntgen veya MR gibi testleri istenir. Makrodaktili tedavisinin amacı, etkilenen parmakların veya ayak parmaklarının mümkün olduğu kadar çalışmasına yardımcı olmaktır. Bazen, hafif durumlarda, yalnızca gözlem veya değiştirilmiş bir ayakkabıya ihtiyaç duyulur. Çoğu durumda, büyük parmaklılık cerrahi ile düzeltilir. Çoğunlukla, ameliyat karmaşıktır, çoklu prosedürler ve uzun vadeli planlama gerektirir.

Yapılan ameliyatlar arasında, çocuğun etkilenme durumuna göre, kısaltma, yumuşak dokularda inceltme veya ray ampütasyonu dediğimiz tarak kemiğiyle birlikte kısmi ampütasyonlardır. Amaç fonksiyonel ve kozmetik düzelmeyi sağlayıp, el veya ayak parmaklarının işlevsel bütünlüğünü korumak ve çocuğun sosyal çevresinde, arkadaşları arasında utanmaması için normale yakın bir el veya ayak elde etmektir. Tedavi tek seansta bitmeyebilir, birkaç seans yenilenebilir, ailelerin sabırlı olması gerekir.

Sonraki Haber