Malatya'da 5,9 büyüklüğünde deprem! Çevre illerden de hissedildi! 3 binada kısmi çökme meydana geldi!

AFAD'ın aktardığı son dakika bilgisine göre Malatya'nın Kale ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Diyarbakır, Elazığ, Adıyaman ,Gaziantep ve Tunceli'de de hissedildi. Deprem 20-25 saniye sürdü. Sarsıntı, 6 Şubat 2023'teki tarihi 7.7 ve 7.6 depremleriyle aynı fay hattında, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşti.Deprem sonrası Malatya, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Adıyaman'da da eğitime 1 gün ara verildi.3 binada kısmi çökme meydana geldi.

This browser does not support the video element.

AFAD'ın aktardığı son dakika bilgisine göre Malatya'nın Kale ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Deprem çevre ilerden de hissedildi. Sarsıntının derinliği 10.07 kilometre olarak ölçüldü. Deprem Elazığ ve Diyarbakır olmak üzere çevre illerden de hissedildi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MALATYA VALİSİNE TELEFON

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'i telefonla arayarak, 5,9 büyüklüğündeki depremle ilgili son durum hakkında bilgi aldı.

 BAKAN YERLİKAYA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya deprem sonrası hasar tespit çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya, depremin ardından 374 ihbar geldiğini, bunların 33'ünün yardım amaçlı olduğunu açıkladı.

Yerlikaya, "Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır" dedi.

AFAD DUYURDU: 4 KİŞİ SAĞ OLARAK KURTARILDI 

16 Ekim 2024 tarihinde saat 10.46'da Malatya ilimizin Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli AFAD ekiplerimizin yanı sıra Emniyet ve Jandarma ekiplerinin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 374 ihbar gelmiştir.

Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiştir.

Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır.

Malatya ili Pötürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

AFAD'DAN İLK AÇIKLAMA 

AFAD'dan depreme ilişkin yapılan açıklamada "Malatya ilimizin Kale ilçesinde, saat 10.46’da 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gelişmeleri takip ediyoruz." denildi. 

BAKAN YERLİKAYA: "SAHA TARAMASINA BAŞLADIK"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Malatya’nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." açıklamasında bulundu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar bizlere ulaşan herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam ediyor." dedi.

3 BİN YILDIR KIRILMADI

Malatya fayı son olarak 2024 yılı başlarında ayrıntılı incelendi. Malatya Fayı'nda yürüttükleri çalışmalara değinen Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, fayın büyüklüğüne dikkat çekerek, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor." açıklamasını yapmıştı.

Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor. " demişti.

 EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ. 

Deprem sonrası Malatya, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Adıyaman'da da eğitime 1 gün ara verildi.

 SAĞLIK BAKANLIĞI: CAN KAYBI BİLDİRİLMEDİ

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Malatya’nın Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen ve çevre iller tarafından da hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar can kaybı bildirilmemiştir. UMKE ve 112 Acil Sağlık ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz." denildi.

MALATYA 6 KEZ DAHA SALLANDI

Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, çevre illerde de hissedilirken vatandaşlar büyük bir korkuyla sokağa döküldü. AFAD'ın verilerine göre; Malatya'daki 6,0 büyüklüğündeki depremin ardından 6 artçı deprem daha oldu.

Sonraki Haber