Marketlerde depozito dönemi başlıyor! Ambalaj getirene ücret iadesi yapılacak
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren Kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito dönemi başlayacak. Alışveriş merkezlerinde ve marketlerde geçerli olarak uygulamada, ambalajlar iade edildiğinde depozito ücreti geri alınabilecek.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu şu ifadeleri paylaştı:
Ülke genelinde senede 20 milyar içecek ambalajı tüketiyoruz. Projeksiyonlara göre 2030 civarında bu rakamın 30 milyara çıkması bekleniyor.
1 Ocak’ta devreye girecek depozito sistemi geri dönüşümü teşvik edecek. Vatandaşlar alışveriş yaptıklarında, ürünleri satış noktasından aldıklarında, tekrar iade ettiklerinde depozito ücretlerini geri alacaklar. Bunun sosyal anlamda da katkıları oluyor. Şu anda bu sistem 15 ülkede başarıyla uygulanıyor. 1 milyon ton ilave atığın çevreye atılması engellenmiş olacak. Ekonomiye 1.4 milyar TL civarında bir katkı olacak. Geri dönüşüm nedeniyle endüstrinin hammadde ihtiyacına da katkıda bulunacak.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geri dönüştürülebilir atıklara zorunlu depozito uygulanmasını desteklediklerini bildirdi.
Palandöken, yazılı açıklamasında, çevre duyarlılığı oluşturulmasının önemine işaret etti.
Zorunlu depozito uygulamasına dikkati çeken Palandöken, "Esnaf ve sanatkarlar camiası olarak son zamanlarda yaşanan doğal felaketlerin bir daha tekrarlanmaması, çevre duyarlılığının artırılması ve ülke ekonomisinin kazanması adına geri dönüştürülebilir atıklara depozito uygulanmasını destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Ulusal depozito sisteminin vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Palandöken, şu değerlendirmede bulundu:
"Zorunlu depozito sisteminin doğru işleyebilmesi için perakende sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmeler sattığı ürünün depozitosunu almakla mükellef olmalı. Ulusal depozito sisteminin vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesi çok önemli. Çünkü doğada çözünmeyen şişe, kapak, pipet, torba, balon gibi plastiklerin çevreye atılması gittikçe daha büyük faciaları getiriyor. Türkiye'de yılda 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor."
Palandöken, zorunlu depozito uygulaması tam anlamıyla hayata geçirildiğinde denizlerin, toprağın, havanın, suyun, ormanların ve kentlerin temiz kalırken geri dönüşüme kazandırılan atıklar sayesinde ülke ekonomisine milyarlarca lira depozito katkısı sağlanacağını bildirdi.
Bu uygulamadan tam randıman alabilmek için sadece küçük esnafın değil, tüm işletmelerin uygulamaya uyum sağlaması gerektiğini belirten Palandöken, ilkokul sıralarından başlayarak toplumun tüm kesimlerinin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.