Maymun Çiçeği dünyayı alarma geçirdi! Yeniden kapanma olacak mı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan tv100’de açıkladı: “Türkiye’de yok demek yanlış bir ifade”

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsüyle ilgili dünya çapında acil durum ilan etme kararı aldı. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Maymun Çiçeği ile ilgi merak edilenleri tv100 ekranında yanıtladı. Ceyhan, “Türkiye’de bu virüs yok demek yanlış bir ifade olur. Türkiye’de teşhisi konmuş bir vaka yok demek belki daha doğru olur.” dedi.

This browser does not support the video element.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Maymun Çiçeği ile ilgi merak edilenleri tv100 ekranında yanıtladı.

İşte Prof. Dr. Ceyhan'ın açıklamalarından satırbaşları;

“Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği alarm bütün dünyayı ilgilendiren bir alarm. Sadece birkaç ülke için değil. Bu çiçek virüsünün bir benzeri. 2022’de bir salgın ortaya çıktı. Büyük bir yayılım beklenmiyordu çünkü bu virüsün iki tipi var. Birisi Tip-1 diğeri ise Tip-2. Tip-2 daha yavaş yayılan ve hastalık seyri de daha hafif olan bir virüs. 2022’deki virüs sadece homoseksüel erkeklerle sınırlı kaldı ve hızla sönümlendi. Bir yıl içerisinde. 2023 yılının Eylül ayında aynı bölgede, Demokratik Kongo bu hastalığın tanımlandığı yer. Bu sefer Tip-1 dediğimiz ve daha hızlı yayılan ve ölümcül olan tipi ortaya çıktı. Bundan dolayı DSÖ alarm düzeyini bir seviye yükseltti. DSÖ zaten alarmdaydı.”

“TÜRKİYE’DE YOK DEMEK YANLIŞ BİR İFADE”

“Şu anda Demokratik Kongo’nun etrafındaki ülkelere yayıldı. Afrika’ya, Avrupa’ya, Amerika’ya, Uzak Doğu’ya yayıldı.  Her yerde var şu anda bu virüs. Türkiye’de bu virüs yok demek yanlış bir ifade olur. Türkiye’de teşhisi konmuş bir vaka yok demek belki daha doğru olur."

“MUTLAKA TEST YAPILMASI GEREKİYOR”

"Çok tipik bir klinik tablosu var. Bütün vücudu kaplayan herhangi bir kızarıklık olmayan etrafında içerisi su dolu kesecikler görülüyor.  Maymun çiçeği virüsünde de temas edilen bölgede, bu genellikle el olabilir ya da yüz olabilir. Oraya lokalize olacak şekilde döküntüler görülüyor. İçi su dolu kesecikler fakat su çiçeğindeki gibi etrafında bir kızarıklık yok. Bu gördünüz zaman hekime gitmekten başka çareniz yok. Hekimlerde bunu gördüğünde şüphelenip test yaptırıp tanı koyabilirler. Gözle görüldüğünde bu Maymun Çiçeği’dir diyemez hekim.”

“YAKIN TEMAS İLE BULAŞIYOR”

"2022 yılında İstanbul’da bir vaka görülmüştü. Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklandı. Afrika kökenli bir kişiydi. Afrika ile ilişkilerimiz çok fazla. Orada TSK var, yardım dernekleri var, Afrikalılar için İstanbul bir ara destinasyon. Buraya gelip buradan Avrupa ve Amerika’ya gidiyorlar. Bunların kaldıkları yerlerde çalışanlar, havaalanı personelleri hep risk altında. 2022’deki virüs sadece cinsel temas ile bulaşıyordu bu cinsel temas dışında yakın temas ile bulaşabiliyor. O yüzden daha hızlı yayılıyor."

“HASTALIĞIN BİLİNEN BİR TEDAVİSİ YOK”

"Bu tip kişilere tedavi açısından yapılacak bir şey yok. Hastalığın bilinen bir tedavisi yok. O kişileri tespit edip onlarla temasları önlemek koruyucu. Bir de çok koruyucu bir aşı var. Çiçek hastalığını ortadan kaldıran aşıyı burada da kullanıyoruz. 1980’li yıllarda aşılamaya son verilince bir anlaşma yapıldı. Türkiye dahil bütün ülkeler buraya bir imza koydu. Canlı hiçbir çiçek virüsü kalmayacak diye. Biz 1990’da Birinci Körfez Krizi’nde Irak’ın elinde biyolojik silah olarak çiçek virüsü var diye bir laf çıktı. O dönemde biz sözleşmeye uymuşuz. Bizde herhangi bir virüs yok ancak Amerika uymamış. Amerikalı iki şirket ortadan kaldırmadıkları virüsler ile aşı geliştirdiler. Şimdi risk gruplarına uyguluyorlar. Türkiye’nin de bu riskli gruplar için aşı temin etmesi gerekiyor."

KAPANMA OLACAK MI?

"Covid-19 solunumla bulaşıyordu 1 haftada on binlerce vaka görünüyordu. Bu virüs temasla bulaştığı için hızlı bir yayılım olmayacak. Okulların, iş yerlerin kapatılması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Covid sürecinden marketlerden alınanlar yıkanıyordu bu sefer bunların bir anlamı yok. Büyük önlemlere gerek yok. Mutlaka önlemleri de almak lazım."

Sonraki Haber