Memur maaşı zammında taban aylığı çıkmazı! Mağduriyetler oluşabilir! Memurlar gösterge rakamının güncellenmesini talep ediyor!

En düşük memur maaşının 22.500 TL olması ile ilgili çalışmalar sürerken memur maaşları hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, ‘En yüksek Memurun bile taban aylığı 6.787 TL iken, en düşük kamu işçisinin taban aylığı ise 15.000 TL olacak. Maalesef bu taban aylığı arasındaki uçurum, aynı kurumda hizmet verenleri ayrıştıracak. Yapılacak bu memur zam oranının taban aylık artışı temelinde yapılması gerekmektedir.” dedi.

Temmuz ayı itibarıyla en düşük memur maaşı 22 bin 500 TL olacak.  Çalışmaların bu yönde devam ettiğinin kulislere düşmesi, beraberinde tartışmaları ve soru işaretlerini de getirdi. Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “En yüksek memurun bile taban aylığı 6 bin 787 TL iken, en düşük kamu işçisinin taban aylığı ise 15 bin TL olacak. Bu taban aylığı arasındaki uçurumun aynı kurumda hizmet verenleri ayrıştıracak.” değerlendirmesini yaptı.

MEMUR ZAMMI TABAN AYLIK TEMELİNDE YAPILMAZSA MAĞDURİYET OLUŞTURACAK

Yapılacak memur zam oranının taban aylık temelinde yapılmadığı takdirde mağduriyetlerin oluşmasının kaçınılmaz olacağının altını çizen Başkan Özlem Akarken, “Memurluk statüsü devleti temsil ettiği gibi yaptığı hizmet devletin işleyişini gösterir. Memurluğun eğitim düzeyi, liyakatli atanmaları, statülerine uygun hizmet vermesi, hizmet alanların düzgünlüğü devletin iskelet sağlamlığını gösterir. Ancak gelinen noktada memurluk; maddi, sosyal ve psikolojik olarak yıpratılmıştır. Seçim dolasıyla vaatler de maalesef sınıfta kalmıştır” yorumunda bulundu.

"GÖSTERGE RAKAMI GÜNCELLENMELİ"

Memurluk statüsünün, öneminin dikkate alınmasını ve  memurların maddi ve sosyal yönden desteklenmesi gerektiğini dikkat çeken Akarken, memur maaşları ile ilgili güncellemede önemli olan gösterge rakamına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu noktada 375 sayılı KHK’nın 1. maddesi ile memuriyet taban aylığı gösterge rakamı (1000) ve kıdem aylık gösterge rakamı (20) nı üç katına kadar artırmaya yönelik yetkilendirilen Sayın Cumhurbaşkanımızın, 1000 olan memuriyet taban aylık gösterge rakamını 3000, kıdem aylık gösterge rakamını ise 45 şeklinde ivedi olarak güncellemesi; emekli keseneğine ve kurum karşılığına tabi tutulan ve 7417 sayılı kanunun 2’nci maddesi ile düzenlenen en yüksek devlet memuru aylığına uygulanacak yüzdelik oranlarına esas teşkil eden ek göstergelerin, ana ve ara ek gösterge şeklinde düzenlenerek, oranların hakkaniyet ve ölçülülük ilkelerine göre yeniden belirlenmesi noktasında, kanunun Sayın Cumhurbaşkanımıza verdiği artırma, değiştirme ve yeniden düzenleme yetkisi kapsamında ivedilikle yapılması gereklidir. Bu durum, gerek ülkemizin ve halkımızın gelişmişliği, gerekse de görevdeki ve emekli memurlarımızın refahı, aidiyet duygularının güçlendirilmesi ve çalışma barışının sağlanması açısından kaçınılmaz hale gelmiştir.” 

“MEMUR MAAŞ HESAPLAMALARINDA DİKKATE ALINAN KAT SAYILAR ARTIRILMALI”

 SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken şunları söyledi:

“Taban aylıktaki artışa ilaveten, kamu düzeninde eşitlik ve adaletin sağlanması, refahın artırılması, enflasyona memurun yenik düşmemesi, yıllara göre memur maaşlarının değerini yitirmesi nedeniyle, alım gücünün artırılmasına yönelik alınacak tedbir ve takdir kapsamında; memur maaş hesaplamalarında dikkate alınan kat sayıların en az yüzde 40 oranında artırılması (Temmuz ayında yapılacak olan enflasyon farkı ve maaş artış oranları hariç); gelir vergisi dilimleri ve oranlarının, bir kısmının devlet tarafından sübvanse edilecek şekilde gelir vergisi adaletinin sağlanarak yeniden düzenlenmesi; devlet kurumlarının kendi içlerinde, iş güçlüğü, iş riski ve eleman temininde güçlük şartlarını dikkate alarak, yan ödeme puanlarına hakkaniyet ve ölçülülük ilkesi kapsamında artış yapılması gereklilik haline gelmiştir."

Sonraki Haber