Memur zammı ile kıdem tazminatı da artıyor! Tek tek hesaplandı. İşte kıdem tazminatının yeni tavan tutarı ve tüm merak edilenler

Kıdem tazminatı hesaplaması yapan milyonlarca vatandaş 5 Temmuz'u merakla bekliyor. Memur maaşına yapılacak zam oranında kıdem tazminatı tavan tutarı da değişecek. 2023 Ocak ayında 19.982 TL olarak açıklan kıdem tazminatı tavan tutarında rekor bir artık bekleniyor. EYT'liler, emekli olup çalışmak isteyenler, evlenecekler ve hamile kalanlar için kıdem tazminatının detayları belirlendi.

Türkiye'de çalışan milyonlarca vatandaş gibi EYT düzenlemesinden yararlanıp emekli olan 1.7 milyon insanda 'Kıdem tazminatı' bilmecesinin cevabını merek ediyor. Kıdem tazminayları brüt maaş üzerinden hesaplanırken tutar her yıl ocak ve temmuz aylarında belirlenen tavandan belirleniyor. 2023 yılında asgari ücrete yapılan ara zamla kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 liraya yükselmişti.

KIDEM TAZMİNATI MEMUR ZAMMIYLA NE KADAR OLACAK?

Ocak 2023'te 19 bin 982 lira olarak belirlenen kıdem tazminatı tavanı da bu hafta netleşecek memur zammıyla yeniden yükselecek. Uygulanacak ek zam ile yüzde 40-45 aralığında artması beklenen maaşlar ile yeni kıdem tazminatı Temmuz 2023 için 27.975 TL ila 28.974 TL arasında olması bekleniyor.

2023 kıdem tazminatı hakkında merak edilen bazı soruların cevapları şu şekilde:

EYT emeklileri kıdeme hak kazanmak için kaç yıl çalışmalı?

Yürürlükte olan uygulamada, aynı işyerinde veya aynı işverene bağlı işyerlerinde bir yıllık çalışma süresi olan kıdeme hak kazanıyor. EYT kapsamında emekli aylığına hak kazanan herkes kıdemini de alabilecek. Emekli olmak isteyenlerin öncelikle işyerinden istifa etmesi gerekiyor.

Kadın çalışanlar evlilikle işi bıraktığında kıdem tazminatı alabilir mi?

Kadın çalışanlar, evlilik nedeni ile işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanır. Bunun için iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Kıdem tazminatı tavanı yükselecek mi?

Bu yıl için kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982 lira olarak belirlendi. Bu miktarı Hazine ve Maliye Bakanlığı her yıl memur maaş katsayılarına göre belirliyor. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olup açıklanacak memur zammıyla birlikte bu hafta yeniden güncellenecek. İşverenin tavan miktarı üzerinde ödeme yapmasında da bir engel bulunmuyor. Kıdem tazminatının tavana kadar olan kısmı için sadece damga vergisi kesintisi yapılıyor.

Çalışan vefat ettiği takdirde tazminat tutarı mirasçılara ödenir mi?

Vefat eden çalışana ait kıdem tazminatı, tüm yasal mirasçılarına veraset ilamındaki hisseleri oranında ödenir.

Emekli olup çalışmaya devam edenler hak kaybı yaşar mı?

Emekli olarak tazminatını alıp ayrılan çalışanların kıdem hakkını sıfırlar. Yeniden aynı işyerinde çalışmaya başlasalar bile için yeni bir çalışma dönemi başlar. Ancak kıdem tazminatını almadan emekli olup çalışmaya devam edenler ayrılırken tazminatını alabilir.

EYT'den emekli olarak kıdemini aldıktan sonra çalışmaya devam edenler için kıdem hakkı yeniden doğar mı?

Kıdem tazminatını sıfırlayıp emekli aylığı bağlatarak aynı ya da başka işyerinde çalışmaya devam edenler yeniden kıdem tazminatı alamaz. Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında emekli aylığı bağlandıktan sonra bunu kestirip normal çalışmaya geçilebilir. Bu durumda emekli aylığından feragat edilmiş olur. Bu tarihten sonra çalışıp yeniden emeklilik dilekçesi verildiğinde kıdem tazminatı alınabilir. Bu da bugün itibariyle en düşük aylığın 7500 lira olduğu düşünüldüğünde emekliliği dondurup yeniden çalışmaya devam etmek çok mantıklı görünmüyor.

Kıdem tazminatını almak çalışmaya engel midir?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için aynı işyerinde en az bir yıl çalışma zorunluluğu bulunuyor. Brüt ücret üzerinden verilen kıdeme hak kazanmak için de belirli koşulları taşıyor olmak gerekiyor. Yaş dışındaki emeklilik şartları olan 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günüyle kıdem tazminatına hak kazananlar aynı ya da başka işyerinden yeniden çalışabilir. Yargıtay'ın tazminatını alarak işten ayrılarak çalışmaya devam etmelerinin yasaklanamayacağı yönünde kararları bulunuyor.

Kıdem tazminatını sıfırlamadan emekli aylığını bağlatanların hakları da devam eder mi?

Emekli olan çalışan aynı işyerinde çalışmaya devam etse bile sigorta çıkışının verilmesi zorunlu olduğundan kıdem tazminatına hak kazanıyor. İş Kanunu'na göre emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin mevcut çalışanlardan bir farkı bulunmuyor. Emekli çalışan da kıdem, ihbar, yılık izin gibi haklara sahip oluyor. İşveren tarafından çıkarılan ya da haklı bir nedenle istifa eden kıdemini alabilir. Emekli aylığı bağlatıp sosyal güvenlik destek primi yatırılanların kıdem tazminatı gibi, ihbar tazminatı, yıllık izin gibi tüm hakları da aynen korunuyor.

Kıdem tazminatı tutarını çalışırken artırmak mümkün mü, fazla mesai, yıllık izin ücreti dâhil edilir mi?

Ücret dışındaki yan ödemeler de kıdem hesabına dâhil ediliyor. Kıdem tazminatında her yıl için ödenecek 30 günlük ücret artırılabilir. Yaklaşık yirmi başlıkta verilen yardımların dâhil edilmesi kıdemi artırıyor. Konut, yemek, eğitim, giyecek, erzak, yakacak, aile, çocuk, sağlık, taşıt ve gıda yardımları, yıpranma, mali sorumluluk, unvan tazminatı, nitelik zammı, teşvik primi, süreklilik arz eden primler kıdem tazminatı hesabına katılır. Kıdem tazminatıyla ilgili 30 günlük sürenin hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebiliyor. Fazla mesai, yıllık izin ücreti, doğum ve evlenme yardımı, teşvik ikramiyesi gibi süreklilik taşımayan, bir defaya mahsus verilen yardımlar kıdem tazminatına esas ücrete dâhil edilmiyor.

Doğum yapan, hamile olan, sağlık raporu alan kıdemini alarak işten ayrılabilir mi?

Her iki nedenle işten ayrılma halinde, ücret artışında uyuşmazlık nedeniyle istifa durumunda tazminat hakkı doğmuyor. Evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde sözleşmesini fesheden kadın çalışan, malullük aylığı için işten ayrılan kıdemini alabiliyor. Yaş dışındaki sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısını tamamlayan kendi isteğiyle ayrıldığında tazminat hakkı doğuyor. İş ortamı çalışanın sağlığını bozuyorsa işverenle konuşarak kıdem tazminatı alarak ayrılma imkânı bulunuyor. İşverenin kabul etmemesi halinde sağlık nedeniyle işe devam edemeyeceğinize yönelik sağlık raporu alıp bunu da işverene sunarak kıdem alınabilir.

Sonraki Haber