Mersin Kelenderis Antik Kenti'nde 2300 yıllık 3 başlı Hekate figürü... Helenistik dönemden kaldığı düşünülüyor
Mersin'de bulunan Kelenderis Antik Kenti'nde Roma döneminden kalma çokça tarihi eser bulunmuştu. 36 yıldır devam eden kazıların nihayetinden Helenistik dönemde kalma, 2300 yıllık bir tanrıça figürüne rastlandı. Antik kentin 2 yıl içinde ziyaretçiye açılması hedefleniyor.
Mersin'in Aydıncık ilçesinde bulunan Kelenderis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde 36 yıldır süren kazı çalışması, Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.
İçerisinde çok sayıda medeniyetten eser bulunduran antik kentte şu ana kadar Roma dönemine ait hamam, bazilikal planlı kilise, odeion (müzikal faaliyetlerin yapıldığı yer) ve mozaikler keşfedildi.
Kazı başkanı Mahmut Aydın, en geç 2 yıl içinde turizme açılması planlanan antik kentte bu sezon kazı çalışmalarının son sürat devam ettiğini bildirdi.
3 BAŞLI HEKATE FİGÜRÜ BULUNDU
Kazı ekibi Roma dönemine ait odeionu tamamen ortaya çıkarmayı amaçlarken, Roma dönemine ait tabanların alt dolgularında Helenistik döneme ait fazlaca seramik bulundu.
Helenistik döneme ait dolgularda figür bulunduğunu açıklayan Doç. Dr. Mahmut Aydın, "Seramiklerin bulunduğu tabakadan 3 başlı Hekate figürü ele geçirildi. Yaklaşık 20 santimetre. 3 başı da tama yakın bir figür. Hekate kimdir ve Kelenderis'le ne alakası var diye baktığımızda, Muğla'da Lagina Antik Kenti'nde bir tapınağının olduğunu ve orada geçen bir yazıtta Hekate için 5 yılda bir düzenlenen yarışmalara katılan kentler arasında Kelenderis'in de sayıldığını biliyoruz. Ayrıca Hekate kutsal alanına saygı gösteren, oraya saldırmayacağını belirten kentler arasında Kelenderis'in de olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı Hekate figürünün bu kazı alanında ele geçirilmesi anlamlıdır. Yaklaşık 2300-2400 yıllık eser, Helenistik döneme ait olduğunu değerlendiriyoruz." dedi.
FİGÜR, KELENDERİS'İN LAGİNA TAPINAĞI'NA BAĞLI BİR KENT OLDUĞUNU İSPATLADI
Eserin Kelenderis'te bulunmasından mutluluk duyduklarını söyleyen Aydın, incelemelerin ardından Silifke Müzesine teslim edilecek figür için,"Çok büyük bir heyecan bizim için. Çok anlamlı bir eser. Buranın Lagina Tapınağı'na bağlı bir kent olduğunu, oraya saygı gösteren, oranın yarışmalarına katılan bir kent olduğunu biliyorduk ama bunu ispatlayan bir eserimiz yoktu. Bu yıl, zincirin halkalarının birbirini tamamladığını görüyoruz." açıklamasında bulundu.
Aydın, eserin incelenmesinin ardından Silifke Müzesine teslim edileceğini belirterek, Hekate ile ilgili makale yazacaklarını da aktardı.
"AMACIMIZ KELENDERİS'İ 2 YIL İÇERİSİNDE KÜLTÜR EKONOMİSİNE KAZANDIRMAK"
Hedeflerinin bir an önce ziyaretçiye açılmak olduğuna değinen Aydın, "Antik kentimizi turistlerle buluşturmak istiyoruz. Bunun için de Mersin Valiliğimizin destekleriyle çevre düzenleme projesi hazırlandı. Projemiz gerekli onaylar için bakanlığımız ile koruma kuruluna sevk edildi. En büyük hedefimiz burayı ören yerine dönüştürüp en geç 2 yıl içerisinde kültür ekonomisine kazandırmak. Bunun için de çalışmalarımız son hızla yürütülüyor. Bu anlamda alandaki çalışmalarımızı da bunun için yapıyoruz. Buranın çok yüksek bir turizm potansiyeli olduğunu öngörüyoruz." şeklinde konuştu.