Mersin'de sahte içki faciası!

Sahte içki nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin ise tedavisinin sürdüğü Kırıkkale faciasının ardından bu kez de Mersin'den korkunç bir haber geldi: 3 kişi öldü, 7 kişi hastanede... İşte Mezitli'de etil ve metil alkol ile yapılan sahte içki faciasının detayları...

Mersin'in Mezitli ilçesinde kaçak içki satan bir tekel bayiinden alışveriş yapan Hayrettin Yaşar Sağ, Murat Bulut ve Sadullah Almaz isimli şahıslar hayatını kaybetti. Emniyet birimlerinden alınan bilgilere göre ise 7 kişinin hastanede tedavisi devam ediyor.

Mersin'in Mezitli ilçesinde metil alkolden üretilen içkileri tüketen alkol zehirlenmesi nedeniyle hastanelere akın etti. Onur Kesen, Burhan Küçük, İsmail Ünal, Mahmut Faruk, Mustafa Özdoğan, Mustafa Renkli ve Hanifi Mermer isimli şahıslar tükettikleri kaçak içkinin ardından alkol zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırıldı.

7 kişinin hastanede tedavisinin devam ettiği belirtilirken, şahısların ifadelerinin ardından kaçak içki satan tekel bayine baskın düzenlendi.

Yapılan baskında tekel bayinin sahibi Hakan Ü. ve ortağı Ekrem A. ile birlikte kaçak içkiyi yapan Murat F. gözaltına alındı. Tekel bayinin kardeşi olan Okan Ü. adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, diğer zanlılar tutuklandı.

Mezitli'de bir depoya yapılan baskında 5 litrelik bidonlar içerisinde 260 litre etil alkol ele geçirildi. Emniyet güçlerinden alınan bilgiye göre soruşturma devam ediyor.

Etil alkol nedir? Etil akol nasıl anlaşılır?

Etanol renksiz, hafif hoş kokulu ve yanıcı bir sıvı. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür. Ayrıca çözücü olarak kullanılmaktadır. Kimyasal formülü C2H6O olup EtOH ya da C2H5OH olarak da ifade edilmektedir. Etanol bakterisit ve anti-fungal etkileri nedeniyle tıbbi temizlikte ve en yaygın olarak da antibakteriyel el dezenfaktanı jellerde antiseptik olarak kullanılır. Etanol mikroorganizmaların membranlarını lipid bilayer eriterek ve membran proteinlerini, doğasını değiştirerek öldürür ve çoğu bakteri ve fungi ve virüslere karşı etkilidir.

Metil alkol nedir? Metil akol nasıl anlaşılır?

Metil alkol (metanol) odun talaşının distile edilmesi ile elde edilir. Endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılır. Akut zehirlenmeler daha çok yanlışlıkla içki olarak kullanılması sonucu oluşurken, kronik zehirlenmeler, işyerlerinde buharının inhale edilmesi sonucu oluşur. Giysilere bol miktarda bulaşmış olan metil alkolün deri yolu ile alınması da mümkündür.

Etil alkol ile metil alkol arasındaki fark

Etil alkol C2H5OH formülüne sahipken, metil alkol CH3OH formülüyle ifade edilmektedir. Aradaki farkı anlayamayacak, ürün ambalajı üzerindeki etiketi yahut güvenlik bilgi formunu yorumlayamayacak kişilerin bu tür kimyasallardan uzak durmaları gerekmektedir.

Alkol zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Zehirlenme belirtileri, metil alkol alımından 10-24 saat sonra görülmeye başlanır. Toksisitenin şiddeti, oluşan asidozun derecesine bağlıdır başlıca aşağıdaki belirtiler:

Bilinç bulanıklığı, denge ve hareket bozukluğu. Baş ağrısı, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı, sırt, kol ve bacaklarda ağrı. Görme bozukluğu ve daha sonra körlük, tedavi edilmediği takdirde metabolik asidoz, koma ve solunum durması sonucu ölüm meydana gelebiliyor.

Alkol nasıl test edilir?

Sahte rakının içeriğindeki metil alkolün belirlenmesi için basit bir test denenebilir: Rakı içerisine bir miktar yemek sodası ilave edilip değişiklikleri gözleyiniz. Eğer rengi süt beyaz olması gerekirken bulanıyorsa o rakıdan şüphelenilmelidir, bulanıklık meydana geliyorsa içerisinde metil alkol bulunma ihtimali yüksektir. Bu test kesin bir sonuç vermese de bir ön test niteliğindedir. Piyasada etil ve metil alkol ayrımının hızlı bir şekilde yapılabildiği ticari test kitleri mevcut olup, cüzi bir fiyatla elde edilebilmektedir.

Örneğin chromptropic asit ile kolorimetrik olarak etil alkol metil alkol ayrımı yapılabilmektedir. Test metil alkol formaldehide dönüştürüldükten sonra chromptropic asit ile mor renk vermesi esasına dayanmaktadır. Bu test alkollü tüm içkiler için uygulanabilmektedir. Laboratuvar şartlarında ise metil ve etil alkol ayrımı daha kolay ve kesin bir şekilde yapılabilmektedir. Gaz kromatografisi, kütle kromatografisi, HPLC gibi donanımlı cihazlarla sahte içki çok kolay tespit edilebilmektedir.

Sonraki Haber