Mevlana Müzesi Nerede? Mevlana Müzesi Tarihçesi

Türkiye'de en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Mevlana Müze'si, Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin yapıldığı bu günlerde bütün dünya'dan ziyaretçilerini ağırlıyor.

Mevlana Müzesi mutlaka gidilip görülmesi gereken yerlerden biri olan ve hem Konya'nın hemde Türkiye'nin incisi konumunda olan nadide yerlerden biridir.

Mevlana Müzesi Nerede?

Mevlânâ Müzesi, Konya'nın Karatay ilçesinde bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılıyor. Türbe 1274 yılında Hz. Mevlana adına yaptırıldı. Yıllar içerisinde üzerine eklemeler yapıldı ve günümüzdeki halini aldı. Mevlana Müzesi Konya'da çok değerli olması sebebiyle Konya ilinin merkezi konumundadır. Bu nedenle de müzeye ulaşım çok kolay bir şekilde sağlanıyor.

Mevlana Müzesi'nin Özellikleri Nelerdir?

Müze alanı bahçesi ile birlikte 6.500 m² iken, yeri istimlak edilerek Gül Bahçesi olarak düzenlenen bölümlerle birlikte 18.000 m²ye ulaştı. Müzenin bahçesinde yer alan I. Selim tarafından yaptırılan şadırvanın göbeğinin Germiyanoğulları Beyliği tarafından hediye edildiği söyleniyor. Müzenin ücretsiz olmasından önce, bağlı olduğu Kültür Bakanlığı'na en fazla gelir getirebilen ikinci müze konumunda bulunmaktaydı.

Müzede Neler Var?

Müzede Mevlâna ve Mevlevîliğe ait eserler ile el yazması kitaplar, levhalar, kandiller ve mûsıkî âletleri sergileniyor. Müzede bulunan ihtisas kütüphanesi 1854 yılında Postnişin Mehmed Saîd Hemdem Çelebi tarafından kuruldu. Kütüphanede Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait 2 bin 756 cilt içinde 4 binin üzerinde el yazması eser bulunuyorr. Kitapların tamamı CD ortamına aktarılarak araştırmacıların istifadesine sunuluyor. Müzede bulunan diğer kıymetli eserler şu şekilde.

  • Mevlâna’nın Sandukası
  • Pûşîde (Mevlâna’nın Mezar Örtüsü)
  • Mesnevi
  • Nisan Tası

 Mevlana 1207 senesinde Horasan'ın Behl kentinde doğmuştur. Yaşamış olduğu dönemde bir hayli ünlü bir bilgin kabul edilen Sultanül Ulema şeklinde de bilinmiş olan Bahaeddin Veled, Mevlana'nın babası olmaktaydı. 1229 tarihine gelindiği sürede Mevlana ile birlikte ailesi Konya şehrine taşınmıştır. Mevlana Hazretleri 1244 senesinde Şems-i Tebrizi ile tanışma imkanı bulmuştur. Daha sonra da kendisini tasavvufi nitelikteki düşünceye adamıştır.

 Çağımızda Mevlana Müzesi olarak kullanılmakta olan yapı Selçuklu sarayının Gül bahçesi biçiminde kullanılan bir yapı özelliğine sahip olmaktaydı. Sonralarda ise bahsedilen yapı Hz. Mevlana'nın babasına Alaeddin Keykubat tarafından hediye edilmiştir. Mevlana'nın babası Bahaeddin Veled 12 Ocak 1231 senesinde Hakkın Rahmetine kavuşmuştur. Bununla birlikte Bahaeddin Veled'in vefatının ardından türbede şuanda yer aldığı bölüme gömülmüştür. Selçuklu Sarayı'nın Gül Bahçesi şeklinde olan bu bölge içerisinde ilk defin uygulaması gerçekleştirilmiştir.

Sonraki Haber