Mikrotremor nedir? Mikrotremor yöntemi ile bina testi yapılır mı?

Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından sosyal medyada deprem ve bina dayanıklılığı ile ilgili sık sık bilgilendirmeler ve öneriler gündeme geliyor. Deprem nedeniyle öne çıkan yöntemlerden biri de Mikrotremor bina testi. Peki, Mikrotremor nedir? Mikrotremor bina testi nasıl yapılır? Mikrotremor testi yapan firmalar var mı, kimler testi yapabilir? İşte detaylar…

Depremlerin ardından deprem, bina sağlamlığı, depreme dayanıklılık gibi pek çok konu sosyal medyada konuşuluyor. En çok konuşulan konuların başında da Mikrotremor testi geliyor.

MİKROTREMOR NEDİR?

Mikrotremör kısa süreli depremler veya patlatmalar hariç zeminde varolan her türlü titreşimlerin adıdır. Deprem sismolojisinde  olduğu gibi, arazide ölçülen bir gürültünün spektrumu gürültüye neden olan kaynağın özellikleriyle ölçünün alındığı arazinin yer  yapısı özelliklerinin toplamından oluşur. Yer etkisi (site effect) bir deprem anında sismik dalgaların genliklerinin büyümesine neden  olabileceğinden dolayı mühendislik sismolojisinde önemle ele alınmaktadır.

MİKROTREMÖR NE İŞE YARAR?

Zeminlerde çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen yatay ya da düşey yöndeki çok küçük titreşimler (mikrotremor) özel titreşim ölçerler (sismometre) yardımıyla, ivme, hız veya yer değiştirme türünden kaydedilebilmektedir.

MİKROTREMOR TESTİ YAPAN FİRMALAR VAR MI?

Uzmanlar sosyal medya üzerinden Mikrotremör ile beton-bina testi haberlerine itibar edilmemesi uyarısında bulunuyor. Zemin Araştırmaları Merkezi, “mikrotemor zeminin ham periyodunu-salınımını verir. Üzerindeki binanın beton dayanımını statik durumunu deprem analizini vermez.” açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2000 yılı sonrası binalar genelde yapı denetimli ve hazır betonlu olup betonları istenen değerleri sağlar. Beton santrallerinde imalat aşamasında testleri yapılır. İnşaa esnasında da yapı denetim firmaları numune alıp basınç testlerini yaparlar.

Mikrotromer sizin binanızın basınç dayanımını vermez. mikrotremor ile deprem analzi-statik analiz yapan  bu sahtekarlara itibar etmeyin. Binanız bir kolondan numune alınınca hasar görecekse o binayı hemen terk edin.”

Sonraki Haber