Trafik sigortasında yeni yol haritası belli oldu! Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor

Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, milyonlarca araç sahibini ilgilendiren trafik sigortasında yeni yol haritasını açıkladı. "Trafikte bütün ezberlerimizi bozan yol haritasını açıklıyoruz" diyen Eroğlu'nun aktardıklarına göre; 5 yıl kaza yapmayan sürücüler için yüzde 50 indirim uygulanacak. Peki, neler değişecek? İşte detaylar...

Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, 25 milyon araç sahibini ilgilendiren trafik sigortasında yol haritasını açıkladı. Eroğlu, açıklamasında bugünden sonra dinamik basamak yöntemini uygulayacaklarını belirtti.

Eroğlu, "Mevcut 7 basamaklı sistem sorunları çözmüyor. Bu yüzden 0 çok riskli sürücüler ve 8 çok iyi sürücüler basamağı getiriyoruz. 5 yıl kaza yapmayan sürücüler 8'inci basamağa yüzde 50 indirim. Sıfırıncı basamakta bulunanlara yüzde 200 zamlı tarife uygulanacak" diye konuştu.

Yüzde 50 indirimden 6.5 milyon sürücü yararlanacak. 8'inci basamakta 6 bin 62 sürücü olacak. Eroğlu, yol haritasının diğer unsurlarının sigortalı araç sayısının artırılması için diğer birimlerle işbirliği, tahkim ve doğrudan tazmin sistemi olduğunu kaydetti.

Kısa orta ve uzun vadede yapısal değişiklikleri yapmayı hedeflediklerini açıklayan Eroğlu, "Trafikte bütün ezberlerimizi bozan yol haritasını açıklıyoruz" dedi.

Trafik sigortasında 15,5 yılda 17,5 milyar liralık zarar oluştuğunu ve bunu sigorta şirketlerinin göğüslediğini belirten Eroğlu, "Hedefimiz tüm taraflar için sürdürülebilir bir branş hedefimiz var. Öncelikle 25 milyon vatandaşımız ve sermayedarlar ile acenteler odağımızda. Yetkili masalarda oturanlar olarak trafik sigortasını uygun vermekle sorumluyuz" diye konuştu.

Trafik kazalarındaki azalmaya dikkat çeken Eroğlu, ancak sürücü kaynaklı trafik kazalarının en önemli kaza nedeni olduğunun altını çizerek, yeni yol haritasında sürücü davranışının önemine değindi. Eroğlu, prim belirlenirken bu yılın referans alınmayacak kadar farklı bir yıl olduğunu belirterek "Bu yıl ekstra şeyler yaşıyoruz. Günün sonunda araçların değerinde radikal bir artış oldu. Kur ve asgari ücret de arttı. Buna karşın mali gelirlerimiz azaldı. Bu yılın istisna bir yıl olduğunu kabul edip referans almamamız lazım" şeklinde konuştu.

Dinamik basamak yöntemi nedir?

Mevcut 7 basamaklı sistemin mevcut sorunları çözmediğini vurgulayan Eroğlu, “Bu yüzden 0 çok riskli sürücüler ve 8 çok iyi sürücüler basamağı getiriyoruz. 5 yıl kaza yapmayan sürücüler 8'inci basamağa yüzde 50 indirim. Sıfırınca basamakta bulunanlara yüzde 200 zam gelecek.Her basmağı kendi içinde değerlendireceğiz. Bunu yaparken eğer trafik sigortasını yapmayan sigorta şirketine de ciddi yaptırımlar getireceğiz" dedi.

2021'de 3'ten fazla kaza yapan 6 bin 62 sürücü olduğunu belirten Eroğlu, "Bunları sıfırıncı basamağa alacağız. Gerekirse bu sürücüler için psikolojik destek isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Trafik sigortası sicil belgesi yolda

Yeni sistem ile Trafik Sigortası Sicil Bilgesi getiriliyor. 2025'ten sonra bu belgeyi ticari araç sürücüleri istendiğinde kullanacak. Bu sistem ile trafik canavarlarının çalışması zorlaşırken ağır kusurlu olarak kaza yapan sürücülerin rehabilite edilmesi sağlanacak. Filoların maliyetinin ve sürücülerin kazalarının azaltılması oto sigorta ürünlerinin ucuzlaması hedefleniyor.

Yeni sistem ile neler değişecek?

-İsteğe bağlı olarak sürücü bilgilerinin poliçeye dahil edilmesi.

-İyi sürücülerin daha iyi fiyata kavuşabilmeleri.

-Hasar adetlerinin azalacak.

-Riskli sürücülerin rehabilitasyonu.

-Ticari araç sahiplerinin hasarsız filo yönetimi, trafik sigortası sicil belgesi.

-Kusur işletende kalıyor.

-Eksik kalan prim yenilemede yüklenerek alınır (Aynı basamak yüzde  50 sürprim)

-RSH prim tamamlama şartı ticariler için kalkacak, indirim verilecek.

(En fazla yüzde 5’e kadar indirim)

Ağır kusur sayılan haller ise şöyle:

Kırmızı ışık ihlali

Emniyet şeridi ihlali.

Ters yön ihlali, ‘Taşıt Giremez’ uyarı levhalarına aykırı davranma.

Ticari araçlarda belirlenen taşıt kullanım süresinin üzerinde araç kullanma.

Motorsiklet sürücüsünün kusurlu olduğu kazalarda motorsikletteki yolcunun kask kullanmaması

Takograf kullanımı zorunlu araçlarda hız sınırı ihlali.

Araç trafiğinin gidiş dönüş şeklinde bölünmüş olduğu yollarda sürekli çizgi ile ayrılan şeridi ihlal ederek hatalı sollama.

Muayenede ağır kusur tespitine rağmen trafiğe çıkılması sırasında gerçekleşen kazalarda, kazaya araçtaki bakımsızlığın ve/veya ağır kusurun sebebiyet vermesi.

Sonraki Haber