Milyonlarca EYT'li merakla bekliyor! EYT’liler süreci nasıl takip edecekler? EYT’liler emeklilik sürecini nasıl yönetecekler ve planlayacaklar?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde sona yaklaşılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmaları hız kesmeden devam ederken, EYT’liler için Aralık 2022 işaret ediliyor. Ekim ayında meclis açılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT konusundaki çalışmaları meclise taşıyacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz günlerde Aralık ayında EYT konusunun çözüme kavuşacağını vurgulamıştı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, gözlerini yapılacak açıklamalara çevirdi. Yıllardır haklarına kavuşmayı bekleyen EYT'liler, adeta gün sayıyor. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Aralık ayını işaret etmişti. EYT'li vatandaşlar, Aralık ayında kendilerine yönelik tüm detayları öğrenebilmek için sabırsızlıkla bekliyor. Artık çözüme kesin bir gözle bakılan EYT’lilerin nasıl başvuru yapacağı, hangi şart ve koşullarda müracaat edilebileceği, kimlerin hangi şartlarda emekli olabileceği gibi detayların açıklanması bekleniyor.

EYT için bekleyenlerin bu süreçte hizmet dökümleri kontrol etmesi ve EYT'li olup olmadığını araştırması gerekiyor. Hizmet dökümü incelenirken kişisel bilgilerin bulunduğu kısımda yazan işe giriş tarihi ile hizmet dökümündeki prim ödemelerinin başladığı tarihin aynı olması gerekiyor. 8 Eylül 1999’a kadar yapılmış sigorta girişi ve prim ödemesi varsa EYT'li olursunuz.

Yurt dışında çalışan kadın veya erkeklerin 2000 yılı ve sonrası girişleri var ise geriye dönük yurt dışı borçlanması veya askerlik borçlanması ile işe başlama tarihiniz 8 Eylül 1999 tarihine kadar geri gidiyorsa yine EYT'li olabilirsiniz. 

EYT'li bir vatandaş SGK'dan mı BAĞ-KUR'dan mı yoksa Emekli Sandığı'ndan mı emekli olacak?

Emeklilik statüsünün öğrenilebilmesi için, son ödenen 2520 güne bakılmalıdır. Hangi statüden prim ödemesi daha fazla ise o statüden emekli olunmaktadır. SGK’dan emekli olmak isteniyorsa son 2520 günün SGK statüsünden olması gerekmektedir. Aynı zamanda o statünün şartlarına uygun sigortalılık süresini ve prim sayısını tamamlamak gerekmektedir. Prim gün sayısı eksik olanlar, isteğe bağlı ödeme yaptıklarında BAĞ-KUR statüsünden olmaktadır. Eksik gün 1260 günden daha fazla ise ve isteğe bağlı ödeme yapılıyorsa statü sorunu olabilir. 

Yüksek emekli aylığını kimler alır?

Emekli aylıkları için primler asgari ücret ve asgari ücrete yakın yatırılmışsa 3600 gün içinde 5000 gün içinde aynı emekli aylığı alınır. Ancak prim ödemeleri yüksek yatırıldıysa daha fazla prim günü olan vatandaş daha yüksek emekli aylığı alacaktır. 

Eksik günler varsa ne yapılmalı?

5510 sayılı yasanın 41. maddesinde borçlanma hakları verilmiştir. Bu borçlanma ile eksik günlerin nasıl tamamlanacağına dair bilgiye ulaşabilirsiniz. Doğum borçlanmaları, askerlik borçlanmaları, yurt dışı borçlanmaları gibi borçlanma seçeneklerinden kişi kendisine uygun olanı değerlendirebilir. 

Aylık Bağlama Oranları (ABO) değişiklik gösteriyorsa

E-devletten kontrol edildiğinde ABO’da zaman içinde bir değişim olması yaş ile alakalıdır. Prim gün sayısı da yaş ile beraber artıyor, yatırılan prim de yüksekten yatıyorsa bu oranları değiştirir. 

EYT Yasası çıktığında nasıl müracaatta bulunulacak?

Müracaat için üç seçeneğiniz bulunuyor;

- Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek,

- Posta yoluyla,

- E-devlet üzerinden başvurabilirsiniz.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediliyor mu?

Emekli olduktan sonra çalışılabilir. Bunun için emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Çalışanlarda sigortasız çalışamaz.İşveren kişi için yüzde 7,5 sosyal güvenlik destek primi ile çalışılır. Emekli çalışanlar, asgari ücret ile çalışılıyorsa bir miktar daha yüksek maaş almaktadır. 

 

Sonraki Haber