MSB'den, 30 Ağustos'a anlamlı paylaşım: 'En şiddetli safha'

MSB, 30 Ağustos Zafer Bayramı'na özel olarak, Başkomutan Meydan Muharebesi'ne dair restore edilmiş görüntülerin yer aldığı anlamlı bir video paylaştı.

This browser does not support the video element.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktalarından biri olan Başkomutan Meydan Muharebesi'ne dair özel bir video paylaştı.

30 Ağustos Zafer Bayramı'na ithafen hazırlanan videoda, 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz'un son safhasını simgeleyen görüntüler yer aldı.

''DÜŞMAN İÇİN KAÇMAKTAN BAŞKA ÇARE KALMAMIŞTI''

MSB, bu anlamlı videoyla Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük için verdiği mücadelenin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Paylaşımda, "26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz’un en şiddetli safhası 30 Ağustos’ta yaşandı. Süvari birliklerimiz düşmanın kaçmasını engellemek maksadıyla taaruza başladı. Düşmanın büyük kısmı cepheden ve her iki yandan kuşatılmış ve gerisi de kapatılmıştı. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bizzat Zafer Tepe'den savaşı idare ederek 30 Ağustos günü saat 14.00'te Türk ordusuna hücum emrini verdi. Düşman için kaçmak veya esir olmaktan başka çare kalmamıştı. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' emriyle Yunanlıların eylül ayı başında tamamen Anadolu'dan atılacağı takip harekatı başlamış oldu. Türk İstiklal Savaşı'nı sonlandıran bu meydan muharebesine Başkomutan Meydan Muharebesi adı verildi. Türk ordusunun kazandığı bu zafer, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgelerinden biri oldu" denildi. 

Sonraki Haber