Nevruz nedir? Nevruz bayramı ne zaman başlıyor 2022? Nevruz Bayramı nasıl kutlanır?

Coşkuyla beklenen baharın müjdecisi Nevruz nedir, ne zaman başlıyor? 21 Mart'ta birçok ülke de farklı şekillerde kutlanacak olan bu bayram merak edildi. Kullanıcılar Nevruz Bayramı'nın tarihçesini araştırdı. Nevruz Bayramı nasıl kutlanır? İşte merak edilenler...

Bazı ülkelerde yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz Bayramı yaklaşırken kullanıcılar nevruz nedir, nevruz bayramı ne zaman başlıyor? şeklinde araştırmalar yapmaya başladı. 21 Mart'ta birçok ülkede baharın müjdecisi, yeni yılın başlangıcı olarak kutlanacak olan Nevruz Bayramı ne olduğu konusunda merak uyandırdı. Nevruz bayramı nasıl kutlanır sorusunu sizler için yanıtladık. Detaylar haberimizde...

NEVRUZ NEDİR?

Nevruz bazı toplumlara göre Allah'ın dünyayı yarattığı gün bazılarına göre de Hz. Nuh'un yere ayak bastığı gün olarak bilinir. Newroz sözcüğü Farsça'da new (yeni) ve roz (gün) sözcüklerinin birleşmesiyle anlam kazanmış olup yeni gün anlamına gelmektedir. Eski İran takvimine göre bakıldığında yılın ilk günü ve güneşin Koç burcuna girdiği ilkbaharın başlangıcı sayılan gündür.

İran mitolojisine bakıldığında Tanrı dünyayı, insanı ve güneşi, Nevruz gününde yaratmıştır. İran padişahı Kiyumers tahta çıkarak bugünü bayram ilan etmiştir.Bu günü özel kılan sadece İran padişahı olmamıştır. Aynı zamanda İran’da ihtişamın öncüsü olan Cemşid de bu özel günde tahta oturmuştur. Bunun yanında Hz. Adem’in 7. torunu olan Cem, 21 Mart Nevruz günüde Azerbaycan’a gelmiş ve bayram ilan etmiştir.

NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Nevruz, bu yıl 21 Mart Pazartesi günü kutlanacak. Her yıl bu tarihte Nevruz kutlamanın büyük bir nedeni var. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart tarihinde güneş kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte karlar erimeye, havalar ısınmaya, etraf çiçeklenmeye dönmeye başlar.

NEVRUZ BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Nevruz Bayramı; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan  Nevruz’u, ‘milli bayram’ olarak her yıl kutluyor. Fakat en renkli ve coşkulu kutlayan ülke Azerbaycan'dır. 

Nevruz geleneklerinden biri, mart ayı geldiğinde herkesin evinde “Semeni” yapılır. Semeni buğdayların yeşermesi sonucu oluşan ot demeti bitkisidir. Semeni Nevruz için olmazasa olmazdır.

Bir diğer gelenek ülkece bizimde bildiğimiz, Tonqal geleneğidir. Tonqal, odunlardan ateş yakılmasıdır. Yanan ateşten dilek tutarak atlanır, aynı zamanda atlarken “Ağırlığım-uğurluğum odda yansın” denir.

Yumurta oyunu hem çocukların hem de yetişkinlerin oynarken ketif alacağı bir oyundur. Bu gece için yumurtalar rengarenk boyanır. Boyalı olan yumurtalar dövüştürülür. Yumurtası kırılan kişi oyunu kaybeder.

Papak (şapka) atılır. Papak adındaki şapkayı başkalarının kapısına koyarak, zili basıp saklanılır. Bulunan papak boş verilmez.İçine gönlünden geçeni koyarak kapıya geri bırakılır.

TÜRKİYE'DE NEVRUZ NASIL KUTLANIR?

Türklerde Nevruz rivayetinde bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilir. Ergenekon ile bağdaştırılır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edildi ve günümüze kadar her 21 Mart itibariyle kutlanmıştır.

Türkler Nevruz'u temizlik ile kutlamaya başlar. Evler temizlenir, halılar yıkanır, evler badana edilir. Nevruz'u kutlayan insanlar Nevruz'dan önce kendilerine yeni kıyafetler alırlar. Tatlılar, pastalar, börekler yapılır ve Nevruz beklenmeye başlar. Nevruz'da ateşler yakılır ve dilekler tutulur. 

Sonraki Haber