New York Times ve CNN'den algı operasyonu

Amerika'nın en büyük gazetelerinden olan New York Times, Trump'ın korona virüs nedeniyle yürürlüğe soktuğu 30 gün boyunca Avrupa'dan gelen uçuşları durdurma kararını iki farklı, ancak ikisinde de cami bulunan Türkiye fotoğraflarıyla servis etti. Ardından CNN de aynı fotoğrafları paylaştı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, korona virüs önlemleri kapmasında Avrupa'dan gelen uçuşları 30 gün süreyle durdurma kararı aldı. Karar başta ABD basını olmak üzere tüm dünya tarafından haberleştirildi. Karardaki en büyük sebep, başta İtalya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde virüs nedeniyle ölümlerin yaşanması.

Ancak ABD basınının en güçlü isimlerinden biri olan New York Times bu haberini korona virüs nedeniyle tek bir ölüm olayının dahi yaşanmadığı Türkiye fotoğraflarıyla servis etti. Sağlık Bakanlığı Türkiye'de sadece 1 hasta olduğunu ve gerekli önlemlerin alındığını açıklamıştı.

New York Times'ın görsel tercihini eleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu haberi, uçuş yasağı listesinde dahi olmayan Türkiye fotoğraflarıyla veren Batı medyası. Koranavirüs gibi bu zihniyetin de karantinaya alınması gerekiyor" dedi.

İlk olarak Taksim Meydanı'nda yapılan caminin dışarıdan çekilmiş bir fotoğrafını paylaşan New York Times, daha sonra ise dezenfekte çalışması yapılan bir caminin içerden fotoğrafını paylaştı.

New York Times'ın haberinde kullandığı ilk fotoğraf.

Sosyal medyada da sıkça eleştirilen New York Times'ın kısıtlama kapsamındaki ülkeler arasında yer almıyor olmasına rağmen Türkiye'den fotoğraflar kullanması protesto edildi.

New York Times'ın haberinde kullandığı ikinci fotoğraf.

CNN de algı operasyonuna başladı

Uluslararası haber kuruluşu CNN, New York Times'ın ardından ABD'nin 26 Avrupa ülkesine koyduğu seyahat yasağı konusunda yaptığı haberde Türkiye'de dezenfekte çalışması yapılan bir caminin fotoğrafını kullandı.

CNN, hem ana hesabından hem de uluslararası hesabından paylaşım yaptı.

Seyahat kısıtlamasından hangi ülkeler etkilenecek?

Washington yönetiminin kararının kapsadığı ülkeler arasında Türkiye yer almazken, Şengen ülkeleri olarak da bilinen Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya,Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Porteiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre seyahat kısıtlamasından etkilenecek.

Sonraki Haber