O canlının beynine yerleşiyor... Saniyeler içerisinde beynini ele geçiriyor... Sonra bu hareketi yapmasını sağlıyor

O canlının beynine yerleşip, saniyeler içerisinde beynini ele geçiriyor. Ardından kuşların dikkatini çekmek isteyen parazitler, salyangozun gözlerine ulaşarak dans ediyormuş gibi görünmesine neden oldu.

This browser does not support the video element.

Bu asalak yassı solucan en çok disko zombileri yaratmasıyla tanınır. Kehribar salyangozlarının (Succinea) göz saplarına tırmanarak ve kuşların dikkatini çekmek için onları dans etmeye zorlayarak  vücutlarını ele geçirir. Bir salyangoz, L. paradoxum ile ilk olarak yeşil bantlı kuluçka kesesinin yumurtalarını içeren kuş pisliği yoluyla temasa geçer. Larvalar yumurtadan çıktıktan sonra salyangozun dokunaçlarına doğru hareket ederek bir kese oluşturur. Bu olgunlaştıkça büyür ve salyangozun göz sapının yerini alır, onu etkili bir şekilde kör eder ve dokunaçını tekrar vücuduna çekmesini engeller. Aynı zamanda renkli hale gelir ve dakikada 60 ila 80 kasılma hızında titreşir ve diskoya benzer bir hava yaratır. 

SİNİR SİSTEMİNİ ENFEKTE EDİP BEYNİ ELE GEÇİRİYOR

Kuluçka kesesi aynı zamanda salyangozun beynini de ele geçirir. Bir nöroparazit olarak, yumuşakça konakçısının sinir sistemini enfekte eder ve onun davranışını kontrol eder. Salyangoz daha sonra, hiçbir şeyden haberi olmayan kuşlara cezbedici bir tırtıl gibi göründüğü bir yaprağın yüzeyi gibi iyi aydınlatılmış ve daha fazla maruz kalan alanlara gitmeye zorlanır. Parazit yutulduktan sonra olgunlaşarak bir yetişkine dönüşür, diğer yetişkinlerle çiftleşir ve kuşun dışkısına salınan yumurtalar üreterek döngüyü yeniden başlatır. Salyangoz şanslıysa kuş sadece dokunaçlarını alır. Bu durumda salyangoz, dokunaç yeniden büyüyene kadar kör kalır; yani yeniden enfekte olabilir ve tekrar parazit için bir konakçı görevi görebilir.

Sonraki Haber