Polatların vergi kayıtları incelendi: Raporda bilinçli olarak vergi kaçırdıkları belirtildi

MASAK raporu, Dilan ve Engin Polat çiftinin şirket organizasyonlarını gözler önüne serdi. Polatların şirket organizasyonlarının ikiye ayrıldığı 908 sayfalık raporda, ilk grupta yer alan firmalar aile şirketi, ikinci grupta yer alanlarsa sahte fatura kesmek için kurulan şirketler olduğu belirtildi.

MASAK, Polat çifti ve yakınlarına ait şirketleri mercek altına aldı. Polatların şirket organizasyonlarından, yasal defterlerine kadar birçok konuda inceleme yapıldı. Hangi şirketin ne amaçla kurulduğu tek tek sıralandı. MASAK tarafından hazırlanan raporda, Polatların şirketlerine yönelik bir değerlendirme yapıldı. Rapora göre, firmalar konusunda iki farklı organizasyon bulunuyor. Birinci organizasyon, Engin ve Sezgin Polat idaresindeki güzellik merkezleri ve kozmetik ürün satan firmalar. İkinci organizasyon ise, Polatların mali müşaviri Ahmet Gün'ün kontrolündeki, gerçek bir ticari faaliyeti bulunmayan, sahte belge düzenlemek için kurulan şirketler.

MASAK, iki organizasyon arasında genel para sirkülasyonu ve mali işlemlerde örgütsel faaliyete yönelik bir emare bulunmadığı tespitini yaptı. Firmalar arasındaki ilişkinin sadece sahte belge ticareti, mali müşavirlik hizmeti ve vergi kaçırma konusunda olduğunu belirtti. MASAK raporunda, şirketlerin nasıl yönetildiği ve kazanç kaynaklarına ilişkin de tespitlerde bulunuldu. Buna göre, Dilan Polat Şirketler Grubu'nun finansal işlemlerini Engin Polat yürütüyordu. Kazanç kaynakları ise franchise işletmeler, e-ticaret siteleri ve DilanPolatApp uygulaması üzerinden yapılan satışlardan sağlanıyordu.

MASAK raporunda, güzellik merkezleri ve kozmetik ürünlerden elde edilen kazançların Engin Polat'a ait Milda Gayrimenkul'e aktarıldığı ortaya çıktı. MASAK, Engin ve Sezgin Polat'ın yönettiği güzellik merkezleriyle, kozmetik şirketlerinin klasik bir aile şirketleri birliği olduğunu değerlendirdi. Bu şirketlerin herhangi bir suç işlemek amacıyla bir araya gelmediği yönünde bir tespitte bulundu. Raporda, kozmetik ürün satan firma Rise and Shine hakkında yapılan vergi incelemesi de yer aldı. 2023 yılında, ciddi miktar ve tutarda iptal e-arşiv faturalarının olduğu belirlendi. İptal faturaları ile DilanPolatApp karşılaştırıldı, 200 binden fazla ismin iptal faturalarında yer aldığı tespit edildi. Ayrıca, DilanPolatApp uygulamasından yapılan satışlarla, yasal defterler de karşılaştırıldı, 70 binden fazla ismin yasal defterde yer aldığı belirlendi.

MASAK defter incelemelerine yönelik önemli bir değerlendirmede de bulundu. Polatlara ait yasal defterde yer alan kayıtların ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlik gibi nedenlerle yapılmadığı, bilinçli olarak menfaat sağlamak amaçlı ve vergi matrahını azaltacak şekilde işlem yapıldığını tespit etti. Bu işlemlerin yönetiminin ise Polatların mali müşaviri Ahmet Gün'de olduğu belirtildi.

Sonraki Haber