Prof. Dr. Bengi Başer'den tv100'de önemli açıklamalar! "Çift maske kullanılmalı"

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer mutasyonlu virüs ile ilglili tv100 ekranlarında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Başer, Salgının alevlenmesi söz konusu derken, “Çift maske takılması şart” dedi. Güney Afrika mutasyonlu virüsünün de sıkıntılı olduğunu söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer tv100’de Hande Aydemir’in sunduğu Gün Biterken’e konuk oldu. Prof. Başer Türkiye’de görülen İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantlı mutasyonlu virüslerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Mutasyonlu Güney Afrika virüsünün çok sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Başer, çift maske kullanılmasının şart olduğunu da söyledi. 

Prof. Dr. Bengi Başer’in tv100’de yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle;

Virüsün dolaşmasına dünyaca ne yazık ki çok fazla izin verdiğimiz için virüsler kendilerine yeni konaklarda daha rahat hareket kabiliyeti sağlamak için kendilerince silahlar geliştirdiler ve çoklu mutasyonlar oldu.

Bunlardan ilki İngiltere'de saptanan B117 mutasyonu oldu. Daha sonra Brezilya’da saptanan P1 mutasyonu ve sonra Güney Afrika…

Bu virüslerin en önemli özelliği daha çok geliştiği için daha çok bulaşıcılığı var.

“Mutasyonlu virüs daha da ölümcül”

Bir çok farklı kaynaklar bir yüzde 135, kimisi ise yüzde 50 daha bulaşıcı olduğunu ifade ediyor. Güney Afrika mutasyonu, Brezilya için de aynı şeyler geçerli.

Ancak en büyük korku ise virüsün daha da ölümcül olup olmadığı. 

Bunlar daha çok bulaşıcı olduğu için daha çok kesimlere gidecektir. Daha çok kırılgan insanları bulacaktır. Tabii ki daha ölümcül olabilecektir. 

“Güney Afrika mutasyonlu virüsü sıkıntılı”

Hep İngiltere dedik. Çünkü çok çabuk yayıldı. Tüm dünyada çok hızlı dominant hale gelmeye başladı. Başta İngiltere'de ve Amerika'da dominant oluyor. 

Ancak bence virologların söylediklerini de takip ettiğimizde Güney Afrika mutasyonu çok sıkıntılı.

Güney Afrika'da Doğu bölgesinde yüzde 75'i bulan ve toplum bağışıklığını ulaştığı ifade edilen bir bölgede bu mutasyonun çıkışıyla yeni vakaların artması ortaya çıktı. Yani bu da şunu düşündürdü. Acaba daha önceki virüsle enfekte olanlar tekrar olabilir mi?

Yani enfeksiyonla ya da bizlere yapabilecek aşıyla bağışıklık sağlayabileceğimiz o antikorların yüzde 50 ancak koruyabileceği tekrar bu insanların enfekte olabileceği aşı da olsa korkusu ortaya çıktı.

Bunun ötesinde Novawax aşısının geçtiğimiz günlerde etkinliği açıklandı. Koruyuculuğu yüzde 90'ları buluyor denildi ama Güney Afrika’da yüzde 50’lerde çıktı.

“Salgının alevlenmesi söz konusu”

Vakalarımız son bir haftadır artmaya başladı. Test pozitifik oranımız 5.30’larda oldu. Salgının alevlenmesi söz konusu. Gevşemeden ziyade durumu çok dikkatle seyretmek gerekir. 

Okulların açılması Mart başında genel olarak açacaklarını söylüyorlar. Bunlar küçük sınıflar.  Küçük sınıflarda bulaşıcılık daha düşük oluyor. En azından köy okulları gibi daha izole bölgelerin açılmasını kesinlikle destekliyorum.

Ama iş, restoran, kafe gibi bir takım alışveriş merkezinin hafta sonları da dahil yaygın olarak açılmasına gelince bence biraz daha bir durmak gerekir.

10 kişiyi geçen toplulukların salgına olan katkının %42 olduğu seyri artırdığını biliyoruz. Bunun için toplanmaları azaltmak kapalı ortamlarda birliktelikleri azaltmak çok önemli.

“Çift maske kullanılmalı”

Artık bez maskeler değil, hatta tek cerrahi maske değil, çift cerrahi maske, N95 FFP2 gibi çok daha koruyucu maskelerden bahsediyoruz. 

Çünkü çok bulaşıcı. Örneğin Almanya, FFP2 maskeleri zorunlu hale getiriyor. Amerika ve Fransa hatta İngiltere de bu konuyu tartışıyor. 

Maskeleri takmaktan ziyade doğru maskeyi kullanmak da çok önemli. 

Cerrahi maskenin iki tanesini taktığınızda nispeten koruyuculuğu arttrıdığını söylüyoruz. Bu önerilerden biri ama daha önemlisi özellikle risk grubunda olanlar, toplu ortamlarda, toplu taşımalarla daha yoğun insanları olduğu alanlarda hastanelerde taktığımız gibi mutlaka FFP2 maskeleri, Türkiye'de daha çok N95'i kullanıyoruz %95 koruyuculuğu olduğu için bunları takmalarını öneririm.

Okulların açılması

Sagında biz hep ilk başta okulların kapanması gerekiyor. Bir takım önlemler alırsın ve bu önlemlerden sonra okulların işte salgın seyrine de bakarak açılması doğru olur.

Ama benim baştan beri savunduğum hep bir konu var niye biz bütün okulları aynı anda kapatıyoruz. İlçe bazında, il bazında, hatta köy bazında bunların ayrı ayrı değerlendirmesi gerekir. 

Ben ilk olarak köy okulların açılmasını kesinlikle doğru buluyorum.

Lise, üniversite ise bunların biraz daha ilerleyen zamanlarda açılmasını doğru buluyorum. Çünkü o yaşta bulaşıcılık daha fazla. 

Sonraki Haber