Erdoğan'dan Tunus ziyaretinde 'Libya' çıkışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus'ta önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamalarında, Libya ile imzalanan mutabakata değinerek, "TBMM’den de mutabakat metnini anlaşmayı geçirmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu anlaşmayı devam ettireceğiz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus'a kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşme için Tunus'ta bulunuyor.
Ziyarette Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.
Tunus ziyareti Erdoğan'ın programında gözükmüyordu. Güvenlik gerekçesiyle açıklama yapıldı.
Tunus Cumhurbaşkanı ile kameraların karşısına geçen Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
Bu bölgede 500 bine yakın bir mültecinin olması Tunus’a ciddi bir yüktür. Bu yükün altından bir an önce kalkmak gerekiyor. Bundan daha sonra öyle bir hal alıyor ki terörize bir durum ortaya çıkıyor. Bu terörize durum da oradaki halkları ciddi anlamda rahatsız ediyor. Libya’daki bu olumsuz gelişmeler sadece Libya’da kalmıyor aynı zaman komşu ülkeler bundan ciddi manada rahatsız oluyor. Bizim Libya’da bir an evvel ateşkesin sağlanarak siyasi sürece dönülmesi anlamında yürütebileceğimiz iş birliği neler olabilir bunların üzerinde durma fırsatımız oldu.
"Anlaşmayı devam ettireceğiz"
Türkiye’ye karşı yaptırım hevesleri bu dönemde arttı. Yunanistan’ın Libya ile ne alakası var? Münhasır ekonomik bölgeyle bir ilgisi yok. Bizim Libya ve Türkiye arasındaki bağlantı bellidir. Bu konuda yetki sahibi 2 ülke var Libya ve Türkiye.
Libya’nın şu an meşru bir başbakanı var. Sayın Sarraj ile bu görüşmeyi heyetiyle beraber İstanbul’da kendilerini ağırladık müzakeresini değerlendirmesini yaparak imzalar atıldı. TBMM’den de mutabakat metnini anlaşmayı geçirmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu anlaşmayı devam ettireceğiz.
Biz hiçbir yere bugüne kadar davetsiz misafir olmadık. Herhangi bir davet olursa bunu değerlendiririz adımlarımızı buna göre atarız.
Sormak lazım acaba şu anda Libya’da bulunan ve bunların 5 bini Sudan’dan 2 bini Rusya’dan gelenler oraya hangi sıfatla geldiler. Hangi bağlantıları var.
Türkiye ise bir davet alınca davete icabet eder. Aramızda en azından bir mutabakat metni var. Ama bunların hiçbir bağı yok. Hiçbir bağı olmadığı halde onların ne işi var burada. Hafter meşru değildir. Gayri meşru olarak durumdan vazife çıkartıyor. Uluslararası alanda karşılığı olan Sarraj’dır.