Rapor verip tatile gitti, mahkeme affetmedi

Verdiği sağlık raporunu kabul etmeyerek, çalışanını işten çıkaran şirketi mahkeme haklı buldu. Çalışanın açtığı işe dönüş davasında şirket avukatı, çalışanın daha önce aldığı rapor tarihlerinde yaptığı tatilleri bir bir sıraladı.

Esin A. adlı bir çalışan 3 yıldır çalıştığı gayrimenkul değerleme şirketinden savunmasının alınmasının ardından atıldı. Şirketinin aldığı sözleşme feshi kararını haksız bulan Esin A. iş mahkemesine başvurarak işe iadesini istedi. Esin A. mahkemeye verdiği dilekçede aldığı sağlık raporunun işten atılma sebebi olamayacağını savundu. 

Şirket duruşmaya hazırlıklı geldi

Esin A'nın açtığı işe dönüş davasında şirket avukat iyi hazırlanmış bir şekilde geldi.  Avukat, Esin A.'nın raporlu olduğu tarihlere ait bazı e-postaları ve çekilmiş fotoğrafları delil olarak sundu.

Delillere göre Esin A., Beykoz’daki bir tıp merkezinden aldığı 16 Ocak 2017 tarihli sağlık raporunu şirkete teslim etti. Ancak Esin A. 15-16 Ocak 2017’de Bolu Kartalkaya’daki bir otele gitti. Otel rezervasyonunu da şirket bilgisayarından yaptı. Ayrıca tatilde çektiği fotoğrafları da bilgisayarına yükledi. 

Dilekçede, verilen raporun da sahte olabileceği belirtilerek “Kayak tatilinde olmasına rağmen Beykoz’da muayene olarak sağlık raporu alması imkânsız” denildi. Şirket avukatı yaptığı savunmada Esin A.’nın işverenin güvenini sarstığını ve çalışmanın mümkün olmadığını söyledi. 

Şubat ayında yine aynı şeyi yaptı

Yine, Esin A. 19 Şubat 2017’de diş ağrısına ilişkin rapor aldı. Ancak bu rapordan bir gün sonra 20-21 Şubat günleri Kartalkaya’da tatilde olduğuna dair kayıtlara ulaşıldı. Benzer şekilde, 14-15 Eylül 2017 için rapor alan Esin A.’nın, 16 Eylül’de, bir dönem şirkette yönetici olarak çalışan N. D. ile Bodrum’da olduğu belirlendi. Savunma dilekçesinde ayrıca Esin A.’nın bir gayrimenkul raporunu, şirket eski çalışanı N. D.’ye gönderdiği tespit edildi. Dilekçede ayrıca, Esin A.’nın sık sık aldığı izinler nedeniyle müşterilere teslim edilmesi gereken raporlarda sorun yaşandığı öne sürüldü.

Mahkeme feshi haklı buldu

Mahkeme, tarafların talep ve savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi. Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre mahkeme, Esin A. ile olan iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayandığına hükmetti. Karara göre, Esin A.’yı tazminat ödemeden işten çıkaran şirket haklı bulundu. Kararda, A.’nın, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket ettiği belirtildi. Mahkeme yargılama giderlerini de, A.’nın ödemesine karar verdi. İş Mahkemesi’nin bu kararı, A.’nın avukatının itirazı sonrası istinaf mahkemesine taşındı.

"Yetişmeyen raporlar oldu"

Kararı değerlendiren şirket avukatı Doğan Turan “Yargılama aşamasında dinlenen tanıklar da oldu. Tanık beyanlarına göre de, işçinin, pek çok kez raporu olmasına rağmen tatile gitmiş. Keza, bu durum nedeni ile işveren tarafı, zamanında teslim edilmeyen raporlar nedeni ile müşterilerine karşı zor durumda kaldı. Mahkeme de, savunmamızı haklı bularak, işçinin işe iade talebinin kabul edilmeyeceğini belirterek davanın reddine karar verdi” dedi.

Sonraki Haber