Recep İvedik'in arabası hangi özelliklere sahip? Recep İvedik'in arabası ne kadar? İşte Fiat Bis 126 hakkında bilinmeyenler...

90'lı yılların başında çıkan ve Recep İvedik'in arabası olarak anılan Fiat Bis 126'nın özelliklerini biliyor musunuz? İşte ufak boyutu ve genelde kırmızı olan rengiyle dikkat çeken bu sevimli otomobilin özellikleri ve bilinmeyenleri...

Recep İvedik filmiyle birlikte ikonlaşan Fiat Bis 126 aracının özellikleri hiç merak ettiniz mi? Ne zaman bir sokakta park halinde ya da trafikte görülse 'Recep İvedik'in arabası' diye anılan bu tek kişilik bir otomobil, 90'lı yılların başlarında piyasaya çıktı ve oldukça minik detaylara sahip. 

Recep İvedik'in arabası Fiat Bis 126 özellikler;

- Moto gücü yalnızca 26 beygir
- 0-100 hızlanması 33 saniye 
- Motor bagajda bulunuyor
- Kelebek camlar
- Tüm otomobil 645 kilo ağırlağında
- Yakıt deposu 21 litre
- Kampana frenler
- Eski otomobillerin vazgeçilmezi: Jikle

Motor gücü

Fiat Bis 126, 0.7 litrelik bir motora sahip ve yalnızca 26 beygirlik bir güç üretebiliyordu. Bunu kW cinsine çevirildiğinde 19 kW oluyor. Bis 126 modeli, 26 beygir olmakla birlikte 42 Nm tork üretebiliyordu. 2 silindirlik bir motora sahip olan Fiat Bis 126, günümüz otomobilleriyle kıyaslandığında inanılmaz düşük bir motora sahip. Fiat Bis 126 ile uzun yol korkulu rüya olabilir. Hızlanması sorun olan ve sahip olduğu motor ile belli hızların yukarısında ciddi sesli çalışan bir otomobil diyebiliriz. Otomobil, teknik olarak baktığımızda 1.4 litrelik bir motora sahip olan Fiat Uno’nun tam olarak yarısı.

0-100 hızlanması 33 saniye 

Fiat Bis 126 ile 0 kilometreden 100 kilometre hıza yükselmeniz 30 saniyenin üzerinde sürüyor. Bununla birlikte bu süreyi elde edebilmeniz için otomobilde yalnızca 1 adet şoförden başka hiç kimsenin bulunmaması gerekiyor. 100 km/s’a ulaştığınızda ise geriye fazla bir imkanınız kalmıyor. Çünkü otomobilin yapabileceği maksimum sürat 116 km/h’dan ibaret. 

Motor bagajda bulunuyor

Otomobilin motoruna bakmak istediğimizde, günümüz otomobillerinde her zaman kaputu açarız. Ama bu Fiat Bis 126’da geçerli değil. Tıpkı Volkswagen Beetle modellerinde de olduğu gibi, otomobilin motoru bagaj kısmına konumlandırılmış. Yukarıda da söylediğimiz gibi, Fiat Uno’nun yarısı kadar bir motora sahip olan otomobilin motoru oldukça küçük olduğu için, bagaja bile sığabiliyor.

Kelebek camlar

Şu an pek bilinmeyen bir özellik olsa da, kelebek camlar geçmiş otomobillerde oldukça yoğun olarak kullanılan tasarımlardan bir tanesiydi. Öyle ki, popüler Murat 124 modellerinde ve Mercedes’in w108 modellerinde de bu kelebek cam tasarımı ile karşılaşmak mümkün. Bu camlar, daha çok ufakta olsa bir havalandırma görevi görüyordu ve bizce oldukça işe yarayan bir özellikti. 

Tüm otomobil 645 kilo ağırlağında

Gelelim Fiat Bis 126, yalnızca 645 kilo ağırlığında. Oldukça küçük bir görünüme sahip ve yalnızca 0.7 litrelik bir motora sahip otomobil için gayet ideal bir ağırlık. Otomobil 3105 mm uzunluğa, 1375 mm genişliğe ve 1345 mm yüksekliğe sahip. Fiat Bis 126, oldukça küçük bir otomobil olmasıyla birlikte, birçok ülkede onun küçük olduğunu belirten lakaplara sahip.

Yakıt deposu 21 litre

Fiat Bis 126, yalnızca 21 litre büyüklüğünde bir yakıt deposuyla üretildi. Hatta, günümüz yakıt fiyatlarıyla bir hesaplama yapmamız gerekirse, yalnızca 365 liraya Fiat Bis 126’nın deposunu sıfırdan doldurabilirsiniz. Fiat Bis 126 ne kadar yakar sorusunu cevaplandıracak olursak, yakıt tüketimi tarafında ise otomobil şehir içi 5.8 litre, şehir dışında ise 4.4 litrelik bir yakıt tüketimine sahip.

Kampana frenler

Meşhur Recep İvedik arabası, 4 adet kampana fren sistemine sahip. Bu sistem, oldukça eski olmasıyla birlikte daha az bir fren hassasiyeti sağlıyor. Günümüz fren sistemlerine göre otomobili durdurmak çok daha zor bir hal alırken, ani frenlemelerde istediğimiz performansı alamayabiliyoruz. Ayrıca, bu otomobilde ABS olmadığını da hatırlatmakta fayda var.

Eski otomobillerin vazgeçilmezi: Jikle

Soğuk havalarda otomobilin daha hızlı ısınarak çalışmasını sağlayan jikle sistemi, Fiat Bis 126’ta da bulunuyordu. Otomobildeki karışıma giren havayı daha da kısarak veya tamamiyle keserek, çok daha kolay çalışmasını sağlayan bu sistem eski zamanların vazgeçilmez özelliğiydi.

Fiat Bis 126 kaç TL?

Otomobilin ikinci el sitelerindeki ortalama fiyatı 50 bin ile 100 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Elbette, otomobilin hasar durumuna, kilometresine ve bazı özel detaylarına göre bu fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor.

Kaynak: Webtekno

Sonraki Haber