Resmi Gazete'de yayımlandı! Su faturalarında yeni dönem: Kirleten öder uygulaması!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğine göre elektrikteki kademeli fatura desteğine benzer bir uygulama da su faturaları için yapılacak. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle su tasarrufu hedeflenirken hem de daha fazla su tüketen, çöp çıkarandan 'kirleten öder' ilkesiyle daha fazla bedel alınması planlanıyor.

Çevre Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımladığı yönetmelik ile daha önce 31 Aralık 2024'te yürürlüğe girmesi beklenen sudaki "kirleten öder" sistemini 31 Aralık 2026'ya uzattı.

SUYU ÇOK TÜKETEN "KİRLETEN ÖDER" İLKESİYLE MALİYETİNE KATLANACAK

Sabah'ta yer alan habere göre, bu sistemle birlikte su ve atık hizmetlerinde kullanım arttıkça fatura yükselecek.

Çevre Temizlik Vergisi, katı atık toplama bedeli ve atık bertaraf bedeli tek kalemde tahsil edilecek.

Ayrıca fazla su tüketen ve daha fazla atık çıkaranlar, daha yüksek bedel ödeyecek.

"GELİR ATIK VE SU HİZMETLERİNDE KULLANILABİLECEK"

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, su faturalarında yapılacak değişikliklerin detaylarını paylaştı.

Öner, belediyelerin bu kapsamda elde ettiği geliri yalnızca su ve atık hizmetleri için kullanabileceğini belirtti.

Ayrıca, bu bedellerin Belediye Meclislerinde belirleneceğini ve su faturası arttıkça ek bedelin de yükseleceğini ifade etti.

Öner, "Atıksu ve evsel katı atık ile ilgili verilen tüm hizmetler karşılığında tam maliyet esaslı tarifeye göre belirlenen toplam sistem maliyetini karşılamak üzere evsel katı atık ve atıksu hizmetlerinden yararlananlar artık kullanımına göre artacak bedellerle karşı karşıya kalacak. Yani bakanlık bu düzenlemeyle hem su tasarrufunu artırmayı hedeflerken hem de daha fazla su tüketen, çöp çıkarandan 'kirleten öder' ilkesiyle daha fazla bedel alınmasını planlıyor. Buradaki bedelin yüzdelik olması planlandığından su faturası arttıkça alınacak bedelde artacak" diye konuştu.

GELİRLERİ BAŞKA İŞ İÇİN KULLANAMAYACAKLAR

Belediyelerin bu kapsamda elde ettiği gelirleri atıksu ve evsel katı atık hizmetlerinin dışında bir işte kullanamayacağını anlatan Öner, sistemin işleyişini ise şöyle anlattı:

"Mevcut faturalarda su bedeli ile birlikte atıksu bedeline de yer verilirken, onun dışında evsel katı atık yani çöpler için 3 kalemde olmak üzere Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV), katıatık toplama bedeli ve katı atık bertaraf bedeli alınması gerekiyor. Ancak bu bedellerin alınması zorunlu olmayıp belediyelerin inisiyatifine bırakılıyor. Bu kalemlerden elde edilen gelirlerin ÇTV ve toplama olmak üzere ikisinin İlçe Belediyelerine gitmesi gerekiyor. Diğer kalemi ise zaten uzun yıllardır büyükşehir ya da merkez belediyeler almayarak bu haklarından feragat ediyordu. Şimdi ise bu bedelin alınması zorunlu hale getiriliyor."

ÇOK TÜKETEN ÇOK ÖDEYECEK

Yeni dönemde öne çıkan detaylar şu şekilde:

1. Çok su tüketen daha fazla ödeyecek.
2. Çöp miktarı arttıkça fatura kabaracak.
3. Gelir, belediyeler tarafından yalnızca atık ve su yönetiminde kullanılacak.

Sonraki Haber