Netflix RTÜK denetimine girdi

Netflix gibi dijital platformları yakından ilgilendiren yayın hakkı ve iletim lisansı verilmesiyle dijital yayınların denetlenmesi ve getirilen düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların bulunduğu yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki bu ne anlama geliyor?

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan düzenlemeye göre internet yayınları artık RTÜK denetiminden geçmeye başlıyor. Bir süre önce RTÜK denetiminin getirileceği duyurulmuştu. Düzenleme yapılması için ise 6 ay süre verilmişti.

İşte o düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak hayata geçti.

Buna göre aralarında Netflix'in de bulunduğu "isteğe bağlı yayın hizmetleri" RTÜK denetimine girdi. Sadece internetten yayın yapacak radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleri artık RTÜK'ten yayın lisansı almak zorunda.

Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemenin 4. maddesinde "programların içeriği ve seçimi ile radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde bir yayın akış çizelgesi, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ise bir katalog içinde sunulmasına ilişkin düzenleme ve kontrol yetkisine sahip olmak" ifadesi kullanılıyor.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan yönetmelik ile birlikte internet televizyonları üzerindeki RTÜK denetimi resmen gelmiş oldu.

Türkiye'de şirket kurmak zorundalar

Düzenlemeye göre internetten yayın yapmak isteyen yurt dışı menşeli kurumlar Türkiye'de şirket kurmak ve lisans başvurusu yapmak zorunda.

Lisans almayanlara ne olacak?

RTÜK lisans almayan yayın yapan platformu tespit edip internet sitesinde duyuracak. 72 saat içinde lisans almak için kanal harekete geçmezse söz konusu platformla ilgili erişim engelleme talebinde bulunacak. Kanalın ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Lisans ücreti

İnternetten radyo yayını yapmak için 10 bin TL lisans ücreti ödenecek. İnternet üzerinden televizyon yayını yapmak için 100 bin TL lisans ücreti ödenecek. İnternet üzerinden alışveriş konulu tematik yayın yapanlar 500 bin TL ödeyecek. RTÜK abonelik ile internet üzerinden TV yayını yapan şirketlerin yıllık gelirinin binde beşini de talep ediyor. Ödemeler peşin veya taksitle olabilecek. Yayın lisansı sonlandırılan kuruma kalan gün hesabına bakılarak ücreti iade edilecek.

Lisans süresi

İnternet yayın lisansının yıllık ücreti olacak fakat lisans başvurusu 10 yılda bir yapılacak. Lisans dolma süresine iki ay kalaya kadar yenileme başvurusu yapılamayacak.

Yayınlar RTÜK'e gönderilecek

İnternet üzerinden yayın yapan kuruluş geçmiş bir yıla ilişkin verdiği medya hizmetini kayıt edecek. İstendiğinde kayıtlar RTÜK'e gönderilecek. Gerektiğinde diziler RTÜK'ün kayıt sistemine de kayıt edilecek.

Kayıtlar tutulacak

Eğer yayınlanan bir içerik hakkında soruşturma açılırsa soruşturma açılan kayıt üzerinden süre geçmiş olsa bile muhafaza edilecek.

Koruyucu semboller geliyor

Yayınlar başlamadan önce yaş grubunu, genel izleyici kitlesine uygun olup olmadığını belli edecek şekilde koruyucu sembol sistemi uygulanacak. Örneğin bir dizi cinsellik içeriyorsa başında +18 işareti çıkacak.

Abone sayısı bildirilecek

Koşullu erişim sağlanan kullanıcı sayıları her yıl Aralık ayı başında Üst Kurulca talep edildiğinde RTÜK'e bildirilecek.

Üç ay yayın  durdurma cezası

Lisans verilmesi için aranan koşulların kaybedilmesi durumunda yayın üç ay süre ile durdurulabilecek. Gerekli şartların tekrar sağlanması için yayıncı kuruluşa 30 gün süre verilecek. Üç ay sonunda kuruluş lisansını kaybedebilecek.

Mücbir sebeple lisans iptali

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun uygun gördüğü bir mücbir sebeple yayın lisansı sonlandırılabilecek.

Dizinin bir kısmı çıkarılabilecek

19. maddenin 3. Bendine göre erişim engelleme kararı alınan bir içerikle ilgili olarak ihlalin gerçekleştiği yayın komple kaldırılabilir, söz konusu kısım da diziden çıkarılabilecek. Yayın sağlayan sitenin tümü de kapatılabilir. İlgili madde şöyle: Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Ancak sitenin tümüne yönelik erişim engelinin kaldırılması Yargı Reformu içinde geçiyor.

Çocuk koruma vurgusu

Madde 21’e göre internet ortamından yayın lisansı verilen kurumlar çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara ebeveyn kontrolü sağlayıcı tedbirler almak ile yükümlü tutuldu. 

İşte Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme:

MADDE 1 – 26/8/2011 tarihli ve 28037 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşlarının Elde Ettiği Ticari İletişim Gelirlerinin Denetimi ve Bu Gelirler Üzerinden Alınacak Üst Kurul Paylarının Beyan ve Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “%3” ibaresi “%1,5” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(6) Kanunun 29/A maddesi uyarınca sadece internet ortamından yayın lisans sahibi medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar da bu madde uyarınca ticari iletişim gelirlerini beyan ederler.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğe 5 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Kablo, uydu, karasal ve benzeri ortamlardan geçici yayın hakkı ve/veya lisansı nedeniyle internet ortamından yayın hizmeti sunan kuruluşların ticari iletişim gelirlerinin beyanı

MADDE 5/A – (1) Kablo, uydu, karasal ve benzeri ortamlardan geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı nedeniyle internet ortamından radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmeti sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar; sundukları yayın hizmetlerini eş zamanlı olarak internet ortamından iletmeleri ve isteğe bağlı yayınlarını da aynı kataloga bağlı olarak sunmaları halinde iletilen yayınlardaki ticari iletişim faaliyetleri bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.

(2) Medya hizmet sağlayıcı kuruluş; kablo, uydu, karasal ve benzeri ortamlarda kendisine ait logosuyla yayınladığı programı internet ortamında isteğe bağlı yayın hizmeti olarak sunması halinde, söz konusu yayınla elde ettiği ticari iletişim gelirini 5 inci madde uyarınca Üst Kurula beyan etmek zorundadır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “% 3’ü” ibaresi “%1,5’i” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğe 7 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu maddenin uygulanmasında isteğe bağlı yayın yapan kuruluşlar da televizyon kuruluşları gibi değerlendirilir.”

MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yürütür.

Sonraki Haber