Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ankara’da! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Suriye mesajı: Diyaloğun devam etmesi gerekiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Ankara'da | Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Lavrov ortak düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor. Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, "Bugün diğer bölgesel meseleleri de ele aldık, özellikle Suriye'yi konuştuk. Bir iki toplantıda meselelerin çözülemeyeceğini biliyoruz ama görüşmelerin devam etmesinde fayda var" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın açıklaması düzenledi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Tüm destek ve dayanışma için Rusya Federasyonu hükümeti ve Rusya halkına gönülden teşekkür ediyoruz. Sergey’le sürekli temas halindeyiz, yoğun bir gündemimiz var.

Ukrayna konusu bölgesel konular içinde ağırlıklı bir konuydu. Bir yılı aşkın süredir devam eden savaş tüm dünyaya zarar vermeyi sürdürüyor. Savaşın uluslararası hukuk temelinde ve müzakerelerle sona ermesi beklentimizi bir kere daha vurguladık. Biz her iki tarafla da görüşerek sorunun çözümü için gayret gösteriyoruz."

"DEPREM SONRASI DESTEĞİ İÇİN RUSYA'YA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Deprem sonrası desteği için Rusya'ya teşekkür ediyoruz.  Biz her iki tarafla da görüşerek sorunun çözülmesi için destek sağlıyoruz. Tahıl koridorunu da ele aldık. İstanbul Tahıl Anlaşması ile müzakerelerin sonuç veridğini görüyoruz.

"RUS TAHILINDA ENGELLERİN KALDIRILMASI KONUSUNDA MUTABIKIZ"

Rus tahılı ve gübresinin igracınınn önündeki engellerin kaldırılması konusunda da mutabıkız. Guterres'in de bu konuda gayretleri var.

Rusya'nın beklentilerinin karşılanması için ne yapabiliriz bu konu da da görüşmeler oldu. Tahıl Anlaşması'nın uzatılması için sorunların çözülmesi gerekiyor.

"ÖZELLİKLE SURİYE'Yİ KONUŞTUK"

Bugün diğer bölgesel meseleleri de ele aldık, özellikle Suriye'yi konuştuk. Bir iki toplantıda meselelerin çözülemeyeceğini biliyoruz ama görüşmelerin devam etmesinde fayda var.

Azerbaycan İle Ermenistan arasında kalıcı barışın sağlanmasını arzu ediyoruz.

'Libya konusunda ise; hem siyasi olarak hem diğer unsurları ile ülkenin birleştirilmiş bir güvenlik gücüne ihtiyacı olduğunu belirttik. Ülkenin birleştirilmesi için çabalarımızı devam ettireceğiz. Özellikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanması gerekiyor.'

"RUSYA'DAN DAHA FAZLA TURİSTİN GELMESİNİ BEKLİYORUZ"

Çavuşoğlu, 'Rusya'dan daha fazla turistin gelmesini bekliyoruz. Bunun dışında yoğun bir gündemimiz var. Temas halinde olmaya devam edeceğiz' dedi.

'Kuzey Akım boru hatlarına ciddi saldırılar oldu' diyen Çavuşoğlu, 'Bu ciddi bir saldırıdır ve bu saldırının kimin tarafından yapıldığına dair soruşturmanın yapılması gerekiyor.' ifadesini kullandı.

Lavrov'un açıklamalarından satır başlaru ise şu şekilde:

"Biz bu ziyaret mart ayında gerçekleştirecek aslında ancak maalesef Türkiye senenin başında benzeri olmayan bir depremle karşılaştı. Türkiye’ye yardım elini uzatan ilk ülkelerden bir tanesi olduk. Bizde de Türkiye'deki gibi 'kara gün dostu' tabiri var ve biz de Türk dostlarımızın her zaman yanında olmaya çalışıyoruz "

"AKKUYU'NUN İNŞASI TÜRKİYE'NİN ENERJİ GÜVENLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEKTİR"

Akkuyu'nun inşası Türkiye'nin enerji güvenliğini güçlendirecektir. 27 Nisan'da santralin birinci blokuna nükleer enerji sevk etmiş olacağız.

Özellikle Suriye meselesine ciddi önem ayırdık. Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler Rusya aracılığıyla normalleşiyor. Mart ve nisan ayında istihbarat başkanları toplandılar daha sonra Moskova’dan bakan yardımcıları seviyesinde dörtlü toplantı yapıldı.

BM eşitlik ilkesine aykırı olarak davranıyor. Batı'nın hedefinde Rusya'dan sonra Çin var. Kiev ve Batı görüşme masası kurulmasına karşı. Amerika'da tutumunu empoze ediyor ve yeni bir dünya düzeni kurmaya çalışıyor. Rusya, dünya ülkelerinin ekseriyeti ile beraber yeni dünya düzeninin BM şartına dayalı bir düzen olmasını istiyor"

"BM KARARLARINI BATI AÇIKÇA İHLAL EDİYOR"

Batı'nın hedefinin Rusya'dan sonra Çin olduğunu belirten Lavrov, "ABD herkese kendi tavrını empoze ediyor. Tek taraflı olarak yeni bir Dünya düzeni kurmaya çalışıyor. BM kararlarını Batı açıkça ihlal ediyor" dedi.

Geçen sene Aralık ayında ilk toplantının yapıldığını hatırlatan Lavrov, Suriye ile normalleşme süreci ile ilgili 'Her bir tarafın kendi haklı çıkarları var. Biz aracı rolünü sütlendiğimizde bu süreci böyle gördüğümüzü ifade ettik. Mevkidaşlarımız bu fırsattan yararlandılar. Bakanlar toplantısı için hazırlıklarımız devam ediyor. tarih konusunun da görüşüyoruz' ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber