Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yeni doğalgaz adımı

Rusya Ukrayna operasyonlarının başlaması ile iyice alevlenen enerji krizinin çözümünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir adım geldi. Hayvansal atıklardan gaz üretimi teknolojisi için proje başlatıldı. İşte detaylar...

Enerji Bakanlığı, Rusya Ukrayna operasyonlarının başlamasının ardından büyüyen enerji krizine ilişkin çözüm yolları üretmeye başladı. Bunlarda biri de hayvansal atıklardan gaz üretimi.

Projenin İş Geliştirme Direktörü Ali Rıza Öner "Bu yolla yıllık 6 milyar metreküpe eş değer gaz üretebileceğiz. En az 1,5 milyar dolar ülkemizde kalacak" dedi.

"Biyometan" olarak bilinen bu teknoloji ile atıklar yakılarak "biyogaz" üretiliyor. Ardından bu enerji ana gaz hattına veriliyor. 

Çin krizi fırsata çevirdi

Çin'in Rusya-Ukrayna savaşıyla zirveye çıkan ham madde krizini fırsata çevirdiği ifade edildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Ham madde artık her şey: Merkez ülkeler ellerindeki bu değeri ucuza satmak istemiyor. Mesela kimse pamuk olarak satmak istemiyor. Emtia kıymetli. Örnek vermek gerekirse Özbekistan pamuk satmayı yasakladı. İplik yapıp satmak istiyor. Yakında ipliği de yasaklar, kumaştan öncesini satmayacak. Bunlar bizim de geçtiğimiz aşamalar” dedi.

1 milyon yazılımcı hedefi

Karadeniz'de geçtiğimiz günlerde bulunan mayınların burada ticareti durdurduğunu söyleyen Gülle “Bu büyük bir problem. Oradan ürün gelemiyor” dedi. ABD'nin ihracatın 2 senedir her ay arttığı tek ülke olduğunu da vurgulayan Gülle “Süreç böyle devam ederse, ABD'ye ihracatımız Almanya'yı geçer ve birinci sıraya yerleşir. Hemen hemen her üründe durum bu” ifadelerini kullandı. Bütün sektörlerin derdi olan 'yazılımcı' sıkıntısını Gülle de dile getirdi ve “Biz de bulamıyoruz. Maaşlar hızla yükseliyor. Devletin 1 milyon yazılımcı hedefi çok önemli. Gençleri bu tarafa yönlendirmek şart. Yazılımcı yaşı her geçen gün düşüyor” diye konuştu.

Sonraki Haber