Rusya'nın 'Karadeniz'deki mayınlar boğaza sürükleniyor' iddiasına Ukrayna'dan yanıt
Rusya'nın 'Karadeniz'de mayın' iddiasına Ukrayna'dan yalanlama geldi. Ukrayna Denizcilik İdaresi’nin Başkan Yardımcısı Viktor Vişnov, Odessa açıklarından kopan mayınların İstanbul Boğazı'na ulaşabileceği yönünde Rusya'dan gelen açıklamanın doğru olmadığını savundu.
Rusya, Ukrayna'nın Karadeniz'e döşediği mayınların fırtınalı hava nedeniyle koptuğunu ve İstanbul Boğazı'na doğru sürüklendiğini duyurmuştu. Ukrayna Denizcilik İdaresi'nden yapılan açıklamada söz konusu açıklama 'dezenformasyon' olarak nitelendirildi.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından başlayan savaşta bölgeden yeni haberler ve açıklamalar gelmeye devam ediyor. Her iki tarafın da birbirlerinin açıklamalarını yalanladığı görülürken, dezenformasyon haberlerin de kasıtlı olarak ortaya atıldığı iddiaları öne sürülüyor.
Rus istihbarat teşkilatı olan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 19 Mart günü yaptığı basın açıklamasında, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujnıy limanlarının yakınlarına döşediği yaklaşık 420 adet eski mayının fırtınalı hava nedeniyle koptuğunu, mayınların akıntı ve rüzgarla Karadeniz'in batısına sürüklendiğini duyurmuştu. Rus Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da Samsun Navtex İstasyonu'ndan Türk denizcileri uyarmış, "Sürüklenen mayınlara ya da mayın benzeri cisimlere ilişkin tespitlerin ivedilikle Türk Radyo'ya, ana arama kurtarma koordinasyon merkezine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildirilmesi rica olunur" demişti.
Ukrayna, yerinden kopan mayınların İstanbul Boğazı’na ve ardından Akdeniz havzasının denizlerine sürüklenme olasılığı olduğu söylenen açıklamayı yalanladı. Ukrayna Denizcilik İdaresi’nin Başkan Yardımcısı Viktor Vişnov, Odessa açıklarından kopan mayınların İstanbul Boğazı'na ulaşabileceği yönünde Rusya'dan gelen açıklamanın doğru olmadığını savundu.
"Kasıtlı bir dezenformasyon''
Duvar'ın Reuters'e dayandırdığı haberine göre, Rusya'nın 'Odessa açıklarında kopan mayınlar İstanbul Boğazı’na ulaşabilir' uyarısına Ukrayna'dan yalanlama geldi. Vişnov, ilk olarak Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından gündeme getirilen iddianın kasıtlı bir dezenformasyon olduğunu savundu.
Vişnov, "Bu tamamen, Rusya tarafının dezenformasyonu. Bu, Karadeniz'deki söz konusu bölgelerin ‘mayın tehlikesi' iddiasıyla kapatılmasını meşrulaştırmak için yapıldı" dedi.