Evcil hayvanlar da aşılanacak mı?

Salgının bu derece yoğun yaşandığı günümüzde birlikte yaşadığımız evcil hayvanlara koronavirüsün bulaşma riski de merak konusu. Uzmanlar eğer önlem alınmazsa tehlikenin büyüyebileceğini söylüyor.

ABD’de ve İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, evcil hayvanların da koronavirüs aşısına ihtiyacı olabileceği açıklandı. Hayvanların aşı olmamasının “halk sağlığı için uzun vadeli önemli bir risk” konusunda uyarıda bulunan bilim insanları, evcil hayvanlara aşıyı vermenin virüsün daha fazla yayılma riskini azaltmak için bir "önlem" olduğunu ileri sürdü.

Bilim insanları, "virüsün hayvanlarda devam eden evrimi" tehdidinin ortasında, bulaşıcı hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için kedi ve köpeklerin de Covid-19'a karşı aşılanması gerekebileceği konusunda uyardı.

İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi ve Earlham Enstitüsü’ndeki araştırmacılar ve ABD’deki Minnesota Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen ve Virulence dergisinde yer alan raporda bilim insanları, hayvanların aşı olmamasının “halk sağlığı için uzun vadeli önemli bir risk” konusunda uyardı.

Bilim insanları araştırmada raporunda, "Hayvanların, mutasyon geçirmiş virüs için doğal konak olması, ve insanları yeniden enfekte etme olasılığı, uzun vadede halk sağlığı açısından büyük bir risk teşkil edebilir" ifadesi yer aldı.

Koronavirüsün hayvanları enfekte edebileceği belirtilen raporda uzmanlar insanlarla beraber yaşayan evcil hayvanlara aşıyı vermenin virüsün daha fazla yayılma riskini azaltmak için bir "önlem" olduğunu ileri sürdü. Yani bilim insanlarına göre, Covid-19 salgını hayvanlarda meydana gelecek virüs varyantları ile yeniden patlak verebilir.

 Önlem alınmazsa itlaf edilme riski var

East Anglia Üniversitesi'de evrimsel genetik profesörü olan Cock van Oosterhout, köpeklerin ve kedilerin koronavirüse yakalanabileceklerini belirterek, “Her türlü olasılığa hazırlıklı olmamız lazım” ifadelerini kullanırken "Bu riski azaltmak için bir önlem olarak evcil hayvanlar için aşı geliştirmek mantıklı olur" dedi.

Danimarka'da mutasyonlu virüs nedeniyle milyonlarca vizonum itlaf edildiğini hatırlatan van Oosterhout, "Evcil hayvanlarda buna benzer bir durumla karşı karşıya kalmamak için onları da aşılamamız gerektiğini düşünmemiz lazım" dedi. Ancak van Oosterhout'a göre, bu senaryo henüz belirgin bir risk değil.

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka’da hükümet, mutasyona uğrayan koronavirüsün vizonlardan insanlara bulaşmasının ortaya çıkması üzerine kasım ayında ülkedeki tüm vizonların itlaf edilmesine karar vermişti. 4 Kasım'dan bu yana yaklaşık 15,4 milyon hayvan öldürüldü.

Sonraki Haber