Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Hangi tip şeker hastaları oruç tutamaz?
Ramazan ayı ile birlikte kronik hastalığı olanlar için açıklamalar gelmeye devam ediyor. Özellikle oruç tutacak şeker (diyabet) hastalarına uyarılarda bulunan uzmanlar oruç tutmanın, Diyabet hastaları için taşıdığı olası ve ciddi riskleri konusunda uyarılarda bulundu. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Saida Dashdamirova, diyabet hastalarına önerilerde bulundu. Peki, Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Hangi tip şeker hastaları oruç tutamaz? Tip 2 diyabet hastaları oruç tutabili
Uzmanlar uyarıyor! Şeker hastalığı olanlar dikkat! Yapılan çalışmalarda Ramazan ayında şiddetli kan şekeri düşüklüğünün (hipoglisemi) yedi kat; şiddetli şeker yüksekliğinin ise dört kat artış gösteriyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Saida Dashdamirova oruç tutmanın, Diyabet hastaları için taşıdığı olası ve ciddi riskler hakkında bilgi verdi.
YÜKSEK RİSKLİ DİYABET HASTALARI İÇİN ORUÇ UYARISI!
Dr. Saida Dashdamirova da oruç tutmanın, Diyabet hastaları için taşıdığı olası ve ciddi riskler hakkında bilgi verdi. Yapılan çalışmalarda Ramazan ayında şiddetli kan şekeri düşüklüğünün (hipoglisemi) yedi kat; şiddetli şeker yüksekliğinin ise dört kat artış gösterdiğine işaret eden, “Yüksek riskli hastalar, oruç tuttukları zaman ciddi kan şekeri düşüklüğü ve kan şekeri yüksekliğinin yanı sıra vücutta sıvı kaybı (dehidratasyon), tansiyon düşüklüğü, bayılmalar, yaralanmalar, tromboz (kanda pıhtı oluşumu) gibi komplikasyonlar yaşayabilir” diyerek yüksek riskli olarak değerlendirilen Diyabet hastaları için oruç tutmamaları yönünde uyarıda bulundu.
HANGİ TİP ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTAMAZ?
Uzm. Dr. Dashdamirova, oruç tutması riskli olan diyabet hastaları ile ilgili şunları söyledi:
“Tip 1 diyabeti olanlar, akut hastalığı olanlar, diyalize girenler, ciddi şeker düşüklükleri yaşayanlar, şekerinin düştüğünü fark edemeyenler, üç aylık ortalama kan şeker testi yüzde sekizin üzerinde olanlar, son üç ayda diyabete bağlı koma, şeker yüksekliği veya düşüklüğü ile hastaneye yatışı olanlar, şeker hastalığına bağlı organ hasarı gelişenler, yalnız yaşayan insülin veya sulfanilüre grubu ilaç kullananlar, 75 yaş üzeri olan hastalar, çoklu insülin tedavisi alanlar yüksek riskli olarak değerlendirilir. Bu hastaların oruç tutması önerilmez, fakat oruç tutmakta ısrarcı olurlarsa kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturulmalı, hasta gerekli eğitimi almalı, her zamankinden daha sık parmak ucu kan şekeri kontrol edilmelidir. Parmak ucu kan şekeri ölçümü ve kan vermek orucu bozmaz. Hasta, kan şekerini ölçtüğünde 70 mg/dL'nin altında veya 300 mg/dL'nin üstünde olursa veya kendini kötü hissederse mutlaka orucunu bozmalı; kan şeker düzeyinde düzelme olmazsa hastaneye başvurarak tıbbi yardım almalıdır. Kan şekeri 70 mg/dl altında ölçüldükten sonra oruca devam etmek ise hayati risk getirebilir.”
ORUÇ TUTMAYI PLANLAYAN DİYABETLİLER KONTROLE MUTLAKA GİTMELİ
Diyabet tanısı olan ve oruç tutmayı planlayan hastalar için ise mutlaka, Ramazan’dan 1-2 ay önce durum değerlendirmesi için doktor kontrolüne gitmiş olmaları gerektiğini hatırlatan Dashdamirova, “Düşük hipoglisemi riskine sahip olan ilaçlarla tedavi edilen ve üç aylık ortalama kan şeker testi yüzde sekizin altında olan hastalar son 3 ay içerisinde kan şekeri düşüklüğü veya yüksekliği nedeniyle hastaneye yatışı olmamışsa gerekli tedavi düzenlenmelerinden sonra oruç tutabilirler” şeklinde bilgi verdi.