Sıra dışı bir sanatçı, Etel Adnan'ın portresi
Etel Adnan, Şam doğumlu Arap bir baba ile İzmirli bir Rum annenin çocuğu olarak 1925 yılında Lübnan’da dünyaya geldi. Enteresan bir kökeni var. Babası Asaf Kadri Bey Osmanlı İmparatorluğu döneminde kendi kulvarında önemli bir kurmay subay. Kendi açıklamalarına baktığımızda onun Mustafa Kemal Atatürk’ün sınıf arkadaşı olduğunu öğreniyoruz. Daha sonra İzmirli Lily Lacorte ile evlenince o dönemin anlayışına göre böyle bir evliliği ordu tasvip etmediği için Asaf Kadri Bey görevinden ayrılmak ve eşiyle birlikte farklı bir coğrafyaya göç etmek durumunda kalıyor. Evli çift, Beyrut’a yerleşiyor.
Çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede dünyaya gelen Etel Adnan'ın renkli dünyası
Etel Adnan, çağımızın en büyük entelektüellerinden biri, çok yönlü bir kültür insanı. Yazar, şair, ressam ve özellikle Arap coğrafyasıyla ve dünya halleriyle ilgili öngörülü yaklaşımlarıyla öncü bir entelektüel. Etel Adnan da Beyrut’taki Fransız okullarına okumuş, daha sonra Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde, Berkeley’de California Üniversitesi’nde ve Harvard’da felsefe öğrenimi yapmış. San Francisco bölgesinde on dört yıl felsefe dersi vermiş.
Yazarlığıyla birlikte ressamlığı sürdüren Etel Adnan, birçok uluslararası sergiye katılmış, yapıtları çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda yer almış bir sanatçı. Resim yapmaya daha ziyade Amerika yıllarında başlayan, kendine özgü yalın, çok renkli ve kendine özgü enerjisi olan resimler üreten bir isim.
“İmkânsız Eve Dönüş” sergisi, 1925 yılında Beyrut’ta çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede dünyaya gelen Etel Adnan’ın, bu zengin kimliği yansıtan eserlerini İstanbul’a taşıdı. Küratörlüğünü Serhan Ada ile Simone Fattal’ın birlikte üstlendiği sergi, Adnan’ın 60 yıllık üretiminin tüm dönemlerini kapsayan retrospektif niteliğinde. Sanatçının savaş, sürgün, göç, kayıplarla geçen yaşamına ve çok katmanlı dünyasına ışık tutuyor. “İmkânsız Eve Dönüş”, sanatçının yağlı boya, desen, baskı, seramik, halı, leporello (akordeon şeklinde katlanmış defter) ve film gibi çok farklı alanlarda ürettiği eserleri bir araya getiriyor.
Adnan'ın sanatsal üretimlerinin yanı sıra farklı dönemlerde yapılmış söyleşilerin video kayıtları da izleyiciyle buluşuyor.
“Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş” sergisi 8 Ağustos tarihine dek Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.