SIRO Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün temeli atıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar: 3 dakikada bir araç üretiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gemlik'te SIRO Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Her 3 dakikada 1 araç üretildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, " 2028'e kadar 1 milyon adet Togg'u sahipleri ile buluşturacağız. TOGG, hikayesi ve özellikleriyle hiç de sıradan değildir. Türkiye giderek gelişen elektrikli otomobil sektöründe artık ben de varım demiştir" dedi.

TOGG ve Farasis Energy’nin %50-50 ortak girişimiyle 27 Eylül 2021’de kurulan Siro'nun Gemlik'teki Teknoloji Kampüsü'ndeki batarya üretim tesisi için temel atma töreni gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gemlik'te SIRO Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bugüne kadar ülkemize yaptığımız teknoloji yatırımları ve insan kaynağı yatırımlarının meyvesini topluyoruz. TCG Anadolu’nun ardından, savunma sanayi atılımlarımıza dün bir yenisini daha ekledik. Yeni Altay tankımızı testleri yapılmak üzere dün Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik.

"DEVRİM'İ GARAJA HAPSETMEK İÇİN NELER YAPILDIYSA FAZLASI TOGG İÇİN YAPILDI"

TOGG, hikayesi ve özellikleri ile asla sıradan bir araç değildir. Togg'un satışa sunulması ile elektrikli araç sektöründe Türkiye 'artık ben de varım' demiştir. Togg'un üretim sürecinde de zorluklarla karşılaştık. Emtia fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları bizi de etkiledi. Bu süreçte Togg ilk günlerden itibaren haksız eleştirilerin muhatabı oldu. Devrim'i garaja hapsetmek için neler yapıldıysa fazlası Togg için yapıldı.

"HER 3 DAKİKADA BİR ARAÇ ÜRETİLİYOR"

Vatandaşlarımız bu projeyi yürekten desteklerken birileri hep aynı yalana sarıldılar. Bu inşaatı bitiremezsiniz, üretim bandı yok bu araçları üretemezsiniz, dediler. Vatandaş bunu alamaz, dediler. Aldığı ön sipariş adedi ile bu iddialara en güzel cevabı verdi Togg. Her 3 dakikada bir Gemlik'teki tesislerde araç üretiliyor. 2028'e kadar 1 milyon adet Togg'u sahipleri ile buluşturacağız.

TOGG, hikayesi ve özellikleriyle hiç de sıradan değildir. Türkiye giderek gelişen elektrikli otomobil sektöründe artık ben de varım demiştir.

Elektrikli araçlar, hızlı şarj istasyonu destek programı kapsamında 81 ilimizde bin 572 şarj istasyonu kurulumuna destek verdik. Hızlı şarj noktası 700 adedi aştı.

Hem yerli teknolojileri geliştirerek hem de uluslararası yatırımları ülkemize çekerek bu alanda söz sahibi olmayı hedefliyoruz. İşte bugün Türkiye’nin dünya çapında elektrikli otomobil bataryalarında söz sahibi olmasını sağlayacak önemli bir yatırımın temelini atıyoruz.

TÜRKİYE KENDİ BATARYA HÜCRESİNİ ÜRETECEK

Gemlik’te Togg Teknoloji Kampüsü’nün yanındaki 607 bin metrekarelik arazide inşa edilecek kampüste, batarya hücresi de dahil 20 GWs kapasite hedefiyle yapılacak üretim, bölgedeki fırsatlarla birlikte 2035 yılına kadar 50 GWs üzerine çıkarılacak. Siro, otomotiv ve otomotiv dışı uygulamalarda Türkiye’nin yanında, bölgede 120 ülkeye de ihracat gerçekleştirecek.

BATARYADA TÜRKİYE'Yİ AVRUPA'NIN ÜRETİM ÜSSÜ YAPACAĞIZ

Yarım günlerini Gemlik'e gelerek Togg'un fabrikasını ziyaret edemediler. Teknoloji harikası böylesi bir araç için bırakın teşekkür etmeyi, yarım ağızla bile olsa tebrik etmediler. Varsın bu başarıyı görmesinler. Deniz kenarındaki 60 bin kişiye hitap etmeye giderken arabamızın önünü kesenler bu milletin gerçek evlatlarıdır. Varsın onlar Türkiye'nin başarılarından rahatsız oldun. Türkiye Yüzyılı'nın kilometre taşlarını döşemeyi sürdürüyoruz. Türkiye'nin otomobili elektrikli olacak derken bir vizyonu ortaya koyduk. Şarj ve batarya tekonolojilerinde de Türkiye'yi Avrupa'nın üretim üssü yapmayı hedefe koyduk. Şarj istasyonları da bu vizyonun önemli halkasıdır. Hızlı şarj noktası adedi 700'ü aştı. 

Batarya teknolojileri alanında yapılan yatırımlar Türkiye'nin yerini değiştirecek potansiyele sahiptir. İşte bugün Türkiye'nin batarya teknolojilerinde güçlü oyuncular arasında yerini temin edecek adımı atıyoruz. Mart ayında Togg'un ilk akıllı cihazı seri imalatı ile SIRO'nun imalatı da hızlandı. Entegre merkez haline gelecektir. Dünyaya gerçekleştireceği ihracat ile bu tesis ülkemize değer kazandıracaktır. Otomotivde yaşanan krizin batarya konusunda çıkacağı anlaşılıyor. SIRO, arz açığını değerlendirecek hem de batarya arzı sağlayacak. Türkiye'ye ciddi değer katacak stratejik yatırım olan SIRO'yu biz de destekliyoruz. Ülkemizin en etkili teşviklerinden birini vererek gösterdik. 

Sonraki Haber