Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum ve Çankırı... Hepinizin buna dikkat etmesi gerekiyor... Özellikle bu devirde çok önemli
Tarımsal faaliyetlerin son hız devam ettiği şu dönemde Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum ve Çankırı gibi illeri kapsayan önemli uyarı geldi. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılarda mevsim geçişleri ve nemli hava dolayısıyla sarı pas hastalığı görülebileceğini belirtildi ve çiftçilerin hastalığına karşı önlem almaları gerektiğini açıkladı.
Yaz aylarına girmemizle beraber devam eden tarımsal faaliyetler önemli dönemlerden geçerken Tarım ve Orman Müdürlükleri olası riskleri sıralayarak önerilerde bulunuyor. Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum ve Çankırı gibi illere bir uyarı da Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden geldi.
Yapılan yazılı açıklamada hububat alanlarında yapılan kontrollerde mevsim geçişleri ve nemli hava dolayısıyla sarı pas hastalığı görülebileceğini belirterek çiftçilerin hastalığa karşı alması gereken önlemleri açıkladı.
VERİM KAYBI GÖRÜLEBİLİR
Açıklamada, tarlaya gereğinden fazla azotlu gübrenin verilmemesi gerektiği vurgulanarak, " İlimizde de çiftçiler tarafından kınacık olarak bilinen sarı pastır. Sarı pas hastalığı, ilkbaharla birlikte buğday, arpa, çavdar gibi hububatlarda görülür. Yaprakların üst yüzeylerinde dikiş izini andıran sarı renkli püstüllerle kendini belli eden bu hastalık, rüzgarın etkisiyle yayılıp çevredeki sağlıklı bitkileri de etkisi altına alır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Bunun sonucunda hem verim kaybı, hem de zayıf daneler görülür ve kalite düşer. İlkbaharda yüzde 90 nem ve 15-20 derece sıcaklık hastalığın gelişimi için uygun ortamdır. Buğday pas hastalıkları ile mücadelede çiftçilerimiz öncelikle kültürel önlem olarak sık ekim yapmamalıdır. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı ve tarlaya gereğinden fazla azotlu gübre verilmemelidir. Pas hastalıklarına karşı dayanıklı buğday çeşitleri kullanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
“HASTALIĞIN SEYRİNİ DİKKATLE İZLEMEK GEREKİR”
Sarı pas hastalığına karşı kimyasal mücadelenin büyük önem taşıdığı belirtilen açıklamada, “ Kimyasal mücadele, ilk pas püsküllerinin görülmeye başlayıp, bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması şeklinde önerilmektedir. İlk ilaçlamadan sonra hastalığın seyrini dikkatle izlemek gerekir. Pas oluşumunun devam etmesi durumunda yapılacak ikinci bir ilaçlama genellikle sorunu çözmektedir. Ancak iklim şartları bazen ikinci ilaçlamaya rağmen hastalığın devam etmesine neden olmaktadır. Nem ve sıcaklığın sarı pas lehine olduğu ve hastalığın bir salgına dönüşme ihtimalinin görüldüğü durumlarda üçüncü bir ilaçlama da zorunlu hale gelebilir. Ancak hasat tarihine en geç 1 ay kala, bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır. Sarı pasa karşı ilaçlama; yaprakların ve sapın yüzeyi ilaçlı su ile kaplanacak şekilde yapılmalıdır. Çiftçilerimiz bu günlerde ürün kayıplarını engellemek için, zaman geçirmeden gerekli kontrolleri yaparak mücadeleye başlamaları gerekmektedir” denildi.