Yıl sonuna kadar sürecek! Siyanürden 1200 kat zehirli... 164 bin lira gelir
Denizlerde 31 Aralık tarihine kadar sürecek balon balığı av teşviklerinin miktarı 164 bin lirayı buldu. siyanürden 1200 kat daha zehirli olduğu kaydedilen balon balıklarının en fazla alımının yapıldığı il Antalya olurken balıkçılardan 16 bin 24 balık alındığını bildirildi.
Denizlerde siyanürden 1200 kat daha zehirli olduğu ve istilacı bir tür olarak alımına teşvik verilen balon balıklarının en çok alındığı il ve balıkçılara ödenen miktar açıklandı. Yılbaşında başlayan uygulamada bugüne kadar balıkçılardan alınan 16 bin 24 balık için 164 bin lira ödeme yapıldı. Balon balığı alımının en fazla yapıldığı Antalya'da 8 bin 954 balık için balıkçılara 75 bin lira ödendi.
Dünyanın bilinen en güçlü denizel toksini olan tetrodotoksin içeren balon balığı alımları Antalya'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün belirlediği 14 yerde yapılıyor. Alımlar kuyruk ya da balığın bütün olarak teslimi şeklinde yapılıyor. Bakanlık tarafından balon balığı avlayan balıkçılara 'Lagocephalus sceleratus' türü için tane başına 12,5, diğer 7 küçük tür içinse 5'er lira ödeniyor.
Balon balığında bu yıl için 1 milyon 200 bin kota olduğunu ve bunun 16 bininin dolduğunu vurgulayan Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, "Süreç 31 Aralık'a kadar devam edecek. Yaz döneminde av yasağı, hava sıcaklığının artmasından dolayı balığın derine gitmesinden kaynaklı avlanması azaldı. Önümüzdeki aylarda sayının artacağını düşünüyoruz" dedi. Balon balığı alımından ruhsatlı balıkçı gemisi olan balıkçıların faydalandığını kaydeden Karabulut, "Amatör oltacıların yakaladığı balon balığını karaya çıkarması yasak. Amatör olta balıkçıları desteklemeden faydalanma düşüncesiyle balon balığını karaya çıkarmamalı" diye konuştu. Karabulut, istilacı tür olan balığın bulunduğu ortamda diğer balık türlerinin üremesini baskıladığını söyledi.
Karabulut, balon balığının ilaç sektöründe kullanılacağı yönündeki söylemlerle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
Balon balığında tetrodotoksin madde var. Bu nedenle tehlikeli madde kapsamında değerlendiriliyor. İlaç sektöründe kullanılabileceği gibi söylemler oldu ama bunun şartlarını yerine getirebilecek bir firma müracaatı gerçekleşmediği için 'Hayvansal Yem Maddeleri' yönetmeliği kapsamında alınan balon balığı ya da kuyruğunu imha ediyoruz. Herhangi bir yan sanayi ya da farklı bir sanayi sektöründe kullanılması mümkün değil.
Geçen 2 yıla göre balon balığı sayısında bu yıl azalma olduğunu belirten Karabulut, "Balon balığının bulunduğu ortamdaki sayısının düştüğünü gözlemliyoruz. Özellikle büyük türdeki balon balığı sayısı azaldı. Balon balığının milyonlarca yumurta yaptığını düşünürsek bulunduğu ortamdan balon balığını temizlemiş olacağız" dedi.