Sokak hayvanlarına özel operasyon merkezi

Ormanlık alanları ve arazi yapısı nedeniyle hayvanların terkedildiği bölge olan ve bu nedenle İstanbul’un en fazla sokak hayvanı nüfusuna sahip ilçesi Şile’de, Şile Belediyesi bu hayvanları kaderine terk etmedi. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, özellikle terk edildikleri ormanlık alanlarda yaşam mücadelesi veren kedi ve köpeklere bakım ve tedavi hizmeti veren veterinerlik hizmetlerine bir yenisini daha ekleyerek, öz kaynaklarla inşa edilen hayvan operasyon merkezini hizmete açtı.

This browser does not support the video element.

Şile Belediyesi tarafından ilçedeki sokak hayvanlarının tedavi, aşı ve bakım hizmetlerinin modern, hızlı ve güvenli koşullarda sağlanması amacıyla tam teşekkülü şekilde projelendirilen merkezde; 5 adet müdahale odası, röntgen odası, laboratuvar, kısırlaştırma üniteleri, enfeksiyon tedavisi bölümü ve ameliyathanenin yanı sıra tedavi sürecindeki hayvanların kalabileceği 6 adet barınak alanı bulunuyor.

Şile Belediyesi’nin öz kaynakları ile toplamda 4 Milyon TL’lik bir yatırımla hayata geçirdiği operasyon merkezinde teknik donanım olarak son teknoloji tıbbi malzemeler kullanıldı. Dijital röntgen cihazı, tam donanımlı ameliyathane, 3 adet yoğun bakım ünitesi ve yenilikçi bir hizmet olarak planlanan, kedilere ev ortamı sağlayan kedi odası ile örnek bir projeye imza atıldı.

Şile Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü çatısı altında, 4 veteriner hekim, 2 veteriner sağlık teknikeri, 2 büro personeli ve 12 yardımcı personel, haftanın 7 günü 8:30 ila 24.00 saatleri arasında hizmet veriyor.  Şile Belediyesi’ne ait 444 7 453 No’lu Çözüm Merkezi’ne telefon ya da kuruma mail ve mesaj yoluyla bildirilen sokak hayvanları, mobil ekipler tarafından sahadan alınarak merkeze getiriliyor.  Merkezdeki veteriner hekimler tarafından ilk muayeneleri yapılan kedi, köpek ve yaban hayvanları sağlık durumlarına göre merkezin ilgili bölümüne alınarak tedavi süreci başlatılıyor. 

Sevgi ve şefkatle uygulanan tedavi sonrasında sağlıklarına kavuşan, kısırlaştırma, aşılama ve küpeleme işlemleri yapılan hayvanlar, ilgili yasa gereği alındıkları yerlere geri bırakılıyor.

SICAK BİRER YUVAYA SAHİP OLACAKLAR

Şile Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’ne gelen tüm sokak hayvanlarının tedavileri sonrasında sıcak birer yuvaya kavuşması için sosyal medya ve farklı platformlarda hayvan sahiplendirme kampanyaları da yürütülüyor. Sahiplendirilen hayvanlar aşı ve kimlik kartlarıyla vatandaşlara teslim edilirken, sonrasındaki durumları da belirli aralıklarla kontrol ediliyor.

Operasyon Merkezi ile ilgili teknik bilgiler veren Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı; “Merkezimizde ameliyathane, yumuşak doku ve basit tedavi odası, muayenehane, yavru ve anne kedi odası, otosentez post operasyon odası, viral ve bakteriyel hastalıklar odası bulunuyor. Son teknolojiye sahip hastanelerde kullanılan ve bir üst modeli olmayan dijital röntgen cihazı da yine merkezimizin bünyesinde hizmet verecek. Son teknoloji cihazlarla donatılmış osteosentez ve diğer operasyonlar için modern bir operasyon odası kuruldu. 1 adet hemogram cihazı (kan sayım cihazı), 1 adet biyokimya cihazı (kan analiz cihazı) ,1 adet idrar analiz cihazı ,1 adet son teknolojiye sahip mikroorganizmaları, parazit, akarları detaylı inceleyip hastalık teşhislerinde yol gösteren teknolojik mikroskop, 1 adet yoğun bakım ünitesi daha dahil edilmiş olup toplamda 3 yoğun bakım ünitesiyle veterinerlik hizmetinde kaliteyi artıracağız. Kedi bakım evini de bu merkezimize kazandırdık. Hastalıkların tedavisi ve post operatif dönem bakımı için 6 ayrı kedi bölümünü bünyemize kattık. Kediler için hasta ünitelerimizi 120’den 250 üniteye çıkardık. Kedilerimiz için 1 adet ev ortamı sağlayan kedi odasını da yenilikçi biz hizmet olarak bugün kullanıma açıyoruz. Riskli sterilizasyondan vazgeçip daha teknolojik ve daha güvenilir olan otoklav sterilizasyon cihazını bünyemize kattık ve Köpeklerin osteosentez operasyonundan sonra post operatif bakımı için 10 köpeklik post operatif ünitesini de bünyemize kattık. Böylelikle hayvanlarımızın refahı için hastanelerde kullanılan 24 saat otomatik çalışan sıcak soğuk hava akışını sağlayan sterilizasyon sistemini kurduk. Ayrıca Ağva’da bir ek veterinerlik ve operasyon merkezimizi hizmete sunacağız” dedi.

Sonraki Haber