Sokakları köpeklere mi bırakalım?

Başıboş sokak köpeklerinin yol açtığı ölümler ve yaralanmalar hızla artarken, acılı aileler bu soruna bir çözüm getirilmesini bekliyor. Dünya Sağlık Örgütü, başıboş sokak köpeklerini tehlikeli olarak nitelendirirken kuduz vakalarında da artış yaşandığı gözlemlendi.

Türkiye’de son zamanlarda başıboş sokak köpeklerinin saldırısıyla yaralanan ve hayatını kaybeden vatandaşların artmasıyla sosyal medyada ve sokakta gündem değişti.

Bir kısım vatandaşlar, bu saldırılara isyan edip köpeklerin toplatılmasını isterken, bir grup ise bu fikre tamamen karşı çıkıp sokak köpeklerinin sokakta kalması yönünde taleplerde bulundu.

Sosyal medyada başlayan bu tartışmalar, mama lobisi olarak adlandırılan hesaplar ve kişiler tarafından hedef gösterme boyutuna ulaştı.

 Türkiye’de son olarak Ankara’da okula giden Tunahan’ın 20 sokak köpeği tarafından feci bir şekilde parçalanması büyük tepkilere yol açtı. Peki, sokaklar çocukların mı yoksa köpeklerin mi?

Keçiören ilçesi Kafkaslar Mahallesi'nde 4'üncü sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz, okula giderken sokak köpeklerinin saldırısında ağır yaralandı

BİLANÇO KABARIK!

Sahipsiz sokak hayvanlarının sebebiyet verdiği ölüm ve yaralama olaylarında son 2 yılın bilançosu kabarık. Başıboş Köpek Sorunu Platformu tarafından yayımlanan rapora göre, geçen yıl köpek saldırıları sebebiyle 5’i çocuk 2’si kadın olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetti. Yine aynı yıl içerisinde 116’sı çocuk 76’sı kadın olmak üzere 417 kişi de yaralandı. 2022 yılı 1 Ocak-13 Ekim tarihleri arasında da sokak köpeklerinden kaynaklanan 260 saldırı ve 67 trafik kazası meydana geldiği ifade ediliyor. Başıboş köpek saldırılarında 4’ü çocuk, 3’ü kadın olmak üzere 1o kişi hayatını kaybetti. 40’ı kadın 103’ü çocuk olmak üzere toplam 250 insan yaralandı. Başıboş köpekler kaynaklı trafik kazalarında ise 3’ü çocuk 4’ü kadın olmak üzere 16 insan hayatını kaybetti. 168 kişi de yaralandı.

Muş Varto’da yaşayan 79 yaşındaki Medine Kızıltaş'a, sokak köpekleri saldırdı. 

KUDUZ VAKALARI ARTTI

MAZLUMDER Konya Şubesince hazırlanan raporda, sahipsiz köpeklerin son yıllarda popülasyonun kontrol edilememesi nedeniyle Türkiye'de giderek büyüyen bir sorun haline geldiği bildirildi.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradı ve kuduz teşhisi sonrasında hayatını kaybetti

Sahipsiz köpeklerin çevre, toplum sağlığı ve can güvenliğini tehdit ettiği vurgulanan raporda, "2022 yılı itibarıyla Türkiye'de sahipsiz köpek sayısının 10 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Sahipsiz köpek popülasyonunun kontrol altında tutulmaması ve sonucunda popülasyonun kontrolsüz şekilde büyümesi çeşitli riskler doğurmaktadır. En önemli risk, habitatta sahipsiz sayısının artması sonucunda orada yaşayan insanların vücut bütünlüğünün tehlikeye girmesidir." ifadesine yer verildi.

Kastamonu'da 4 yaşındaki bir çocuk, oyun oynadığı sırada sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Bir köpeğin sırtını ısırdığı çocuk, ağabeyi tarafından kurtarıldı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: SOKAK KÖPEKLERİ ÇOK RİSKLİ

Sağlık Bakanlığının verilerine göre 2008-2021 yılları arasındaki kuduz riskli temas sayısı 2 milyon 959 bin 338 oldu. Yetkililer, son iki senede ise kuduz temaslı kişi sayısının 500 bini bulabileceğini söyledi. Bu, 15 yılda yaklaşık 3,5 milyon kişinin köpek tarafından ısırılması demek. 2008-2021 yılları arasında kuduzdan ölen kişi sayısı ise 22.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu yüzden Türkiye'yi en riskli ülkeler arasında görüyor. ABD ve İngiltere gibi ülkeler de Türkiye'ye seyahat eden vatandaşlarına "Sokaklarda çok köpek var. Dikkatli olun" uyarısında bulunuyorlar.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde kuduz köpeğin ısırdığı genç mimar, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

SON 21 AYDA 40’I ÇOCUK, 92 KİŞİ SOKAK KÖPEKLERİN SALDIRISI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ

Paylaşılan verilere göre son 21 ayda 40’ı çocuk 92 kişi hayatını kaybetti. Köpek saldırıları nedeniyle kaybettiğimiz canlarımız yüreğimizi yakarken bu isimlerden biri de Antalya'da 5 Mart 2022’de sahipsiz köpeklerin kovalaması sonucu kamyonun altında kalan ve tedavi gördüğü hastanede 23 gün sonra hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar oldu. Küçük Mahra'nın vefatı sonrası babası Murat Pınar 'Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkı Savunma Derneği’ni kurarak, sokak köpeklerinin toplatılmasını, kısırlaştırıldıktan sonra da barınaklarda yaşamasını sağlamak için mücadele ediyor.

Antalya'da sahipsiz köpek saldırısında 11 yaşındaki Hasan yaralandı

“KÖPEK POPÜLASYONU ARTTI”

Kızının ölümünden sonra başıboş sokak köpeklerinin toplanmasıyla ilgili sürekli bir mücadele verdiğini ifade eden Pınar, "2022 Yılının Mayıs ayında başlattığımız mücadele çok iyi yerlere geldi. Sokaktaki başıboş köpek popülasyonu o zamandan beri arttı. 10 milyon olarak açıklanan bu sayının şu anda 15 milyon olduğunu tahmin ediyoruz. Aynı zamanda köpeklerin toplanmasında yapılan çalışmalar hız kazandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın son açıklamasında da bu konuya değindiği için kendisine teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın, "Sokak köpeklerinin yerleri barınaklardır" sözünü bir talimat olarak kimse algılamadı. 5199 no'lu kanun değişmediği sürece belediyelerin eli kolu bağlı." dedi.

Antalya Serik'te köpekten kaçarken çıktığı yolda kamyonun çarpması sonucu yaralanıp bir bacağı kesilen, 23 gün sonra da yaşamını yitiren Mahra Melin...

5199 SAYILI YASAYA YENİDEN REVİZE GELECEK Mİ?

Sokak köpeklerinin toplatılmasına yönelik sık sık çağrı yapan ve uyarılarda bulunan gazeteci Mehmet Ali Önel, tv100’den Seçil Balık’a açıklamalarda bulundu.

Van'da  evlerinin bulunduğu sitenin önünde arkadaşlarıyla top oynayan Emir Mete Durna, köpeğin saldırısı sonucu hayatını kaybetti

Mehmet Ali Önel, asıl sorunun 5199 sayılı kanunla başladığını belirtirken, “başıboş köpekler için sokaklar doğal yaşam alanı değil” ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Önel’in açıklamaları şu şekilde:

"5199 sayılı kanun gereğince bu sorun giderek büyüyor. Kanun kapsamında belediyelere “Sokak köpeklerini alın, kısırlaştırıp aldığınız yere bırakın” talimatı verildi. Bu sorunla belediyelerin tek başına mücadele etmesi mümkün değil. Bu kadar köpeği kısırlaştırmak mümkün olsa bile, bu durum saldırganlıklarını önlemiyor.  5199 sayılı yasa, 2021 yılında revize edildi, ama aynı eksiklik devam etti. Köpek hayatı, köpek sağlığı diyorlar ama insan hayatı da düşünülmeli. Köpek lobisi sözcülerini dinleyip onların taleplerini karşıladılar.  Bu soruna insan odaklı bir çözüm gerekir. Biz, hayvanlarla eşit yaşam hakkına sahip değiliz. Hayvan hayvandır, insan insandır. Sokakları köpeklere mi bırakalım? Onlar nasıl, neye izin verirse o şekilde mi davranalım?

“AVRUPA'DA SOKAKTA KÖPEK GÖREMEZSİNİZ”

O hayvan savunucuları, diğer hayvanlara neden aynı hakkı tanımıyor? Burada hayvanların refahı değil, bir türe ayrımcılık yapılıyor. Bu sorunlardan gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da rahatsız. Sayın Erdoğan, bir yurtdışı ziyareti dönüşünde yaptığı açıklamada başıboş köpeklerin bir sorun olduğunu da kabul etti.

Avrupa’da insan odaklı bir uygulama yapılıyor. Orada sokakta köpek göremezsiniz. Başıboş köpek varsa alırlar, barınakta 2 ay kadar beslerler, sahiplenen olmazsa uyuturlar.

Köpek lobileri Türkiye’de şimdi de “Köpekleri barınaklarda besleyin” demeye başladı. Böyle bir şey mümkün değil. Bu popülasyon kontrol altında tutulmak zorunda. Yerel seçimlerin, bu düzenleme için bir fırsat olacağını düşünüyorum"

Sonraki Haber