Hrant Dink davasında 2 tutuklama kararı

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Görevlileri Veysel Şahin ile Volkan Şahin’in tutuklanmasına karar verildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu, 13'ü firari 76 sanığın yargılandığı davada, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalar alındı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Görevlileri Veysel Şahin ile Volkan Şahin’in tutuklanmasına karar verildi.

Çağlayan Adliyesi'nde 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanıkların savunmalarının alınmasına bugünkü duruşmada da devam edildi. Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanığın da hazır bulunduğu duruşmada, müdahil Dink ailesini avukatları temsil etti. Duruşmayı, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da izledi.

Celallettin Cerrah: 47 yıl devletime hizmet ettim

Davanın 117. duruşmasında ilk olarak, Hrant Dink cinayeti işlendiği sırada İstanbul Emniyet Müdürü olan Celalettin Cerrah esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı. Daha önceki savunmalarında söylediklerini tekrar ettiğini söyleyen Cerrah, “Trabzon Valisinin konuyu İstanbul Valisine bildirmesi gerekirdi, hatta bu tür konularda İçişleri Bakanlığı'nın bilgilendirilmesi gerekir. Bunlar yapılsaydı ben üzerime düşeni yapardım. Diğer konularda üzerime düşenler zaten yapılmıştır. 47 yıl devletime hizmet ettim. Ufak da olsa sabıkalanmak istemem” dedi.

Cerrah’ın avukatı Mehmet Köksal da Cerrah’ın görevlerini yerine getirdiğini savunarak “Cinayet hazırlığına ilişkin F4 istihbarat belgesinin müvekkilimden saklandığı da bir gerçektir. Müvekkilin kendi kendine Hrant Dink için şahsi koruma kararı vermesi imkan dahilinde değildir. Bu sebeple görevi ihmal suçu oluşmamıştır. Hrant Dink ile ilgili bilgi ve belgeler müvekkilime ulaştırılmış olsaydı, koruma için ilgili kurulları harekete geçirir ve alınacak kararı uygulardı” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, kaçma şüphesiyle haklarına geçen duruşma ev hapsi kararı verilen dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz ile dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Görevlisi Ecevit Emir hakkındaki ev hapsi ile dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Görevlisi Emre Cingöz hakkındaki İstanbul’u terk etmeme kararını kaldırdı.

Duruşmaya 8 Ocak tarihinde devam edilecek.

Sonraki Haber